cookie-og-privatlivspolitik
Hav tålmodighed, når du går på date. Det er sjældent, at man falder pladask for hinanden øjeblikkeligt, siger psykolog Thomas Markersen.
Hav tålmodighed, når du går på date. Det er sjældent, at man falder pladask for hinanden øjeblikkeligt, siger psykolog Thomas Markersen.
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Undgå at spænde ben for dit datingliv

Hvis det går galt igen og igen, kan det være værd at reflektere over, om du ubevidst kommer til at sabotere dit kærlighedsliv.
06. november 2018 kl. 19:00

Annonce

Det kan godt se ud, som om at det med kærligheden kommer lettere til nogle end andre.

Men man kan faktisk selv komme til ubevidst at sabotere sit datingliv.

Her får du parterapeut Katrine Axholm og psykolog Thomas Markersens bud på, hvor du skal være opmærksom, hvis det aldrig rigtig bliver til mere end en enkelt date.

1) Du går under falsk varebetegnelse

De fleste af os har lært gennem opvæksten og opdragelsen, at det er en god ting at være høflig og tilpasse sig.

Men det kan faktisk være et seriøst problem, når du for første gang skal vise en anden, hvem du egentlig er.

- Den største fejl, mange begår, er at lade, som om de er nogle, de ikke er, for at fremstå på en bestemt måde. Man får solgt sig selv under falsk varebetegnelse, og det er jo svært at leve op til senere, siger parterapeut Katrine Axholm og fortsætter:

- Problemet er, at hvis man har lært, at man skal være dygtig, smuk, sjov eller klog for at få kærlighed, så tror man også, at den anden - den potentielle kæreste - der sidder over for en, har nogle krav til, hvordan man skal være.

Derfor mener hun, at det kan være relevant at kigge på, hvad man har med sig i bagagen i forhold til parforhold og kærlighed.

- Hvilke erfaringer har jeg, som farver den måde, jeg går ind i en ny relation?

2) Du har for travlt

Psykolog Thomas Markersen fra Psykologerne Frederiksberg og City mener, at det er et stort bump på vejen, når man ikke giver sig tid til at lade følelser opstå.

- Ligesom når man swiper folk væk på Tinder, så er det lidt det samme mindset, man kommer til at møde folk med ude i byen. Man bliver for hurtig til at affærdige andre, siger han.

Han oplever ofte, at forventningen til at møde kærligheden er, at man falder pladask for den anden med det samme. Men sådan ser det sjældent ud i virkeligheden.

Og det kan være en bremseklods, hvis det er ens forventning. For hvis den så ikke sidder lige i skabet fra start, holder man nemlig ofte op med at lede efter noget godt i den anden, fortæller Thomas Markersen.

- Så man skal se på sin egen tankegang og give det lidt længere tid, råder han.

3) Du glemmer de gule

Thomas Markersen arbejder også med en trafiklys-model, hvor man kan være rød, gul eller grøn i forhold til potentielle kærester. Rød er en tommelfinger nedad, gul er et blødt måske, og grøn er stensikkert ja.

Og hvis man tror, at der kun kan være noget at hente, hvis man er grøn fra starten, så skal man arbejde aktivt med, at det er helt okay, at man er på gul i begyndelsen, siger han.

Han peger på, at hvis man ser tilbage på dem, man har været kæreste med tidligere, så var man ikke nødvendigvis på den grønne til at starte med.

- Og selv dem, du falder pladask for, kan være fuldstændig umulige at være sammen med, bemærker han og tilføjer:

- Der kan gå ret lang tid, før du ved, om nogle er gode for dig.

4) Du lader fortiden bestemme fremtiden

Er du blevet forladt fire gange, er det muligvis blevet en del af din egen selvforståelse, at du er sådan en, der bliver forladt.

Men at noget er sket tidligere, er altså ikke det samme, som at det sker igen, pointerer parterapeut Katrine Axholm. Og derfor er det vigtigt, at man så ikke går ud i datinglivet med en forventning om at blive forladt.

På den anden side kan man godt lære noget af sin fortid. Det kan være, at man igen og igen forelsker sig i nogle, der ikke vil have én, eller at man begynder at kede sig efter tre måneder, nævner parterapeuten som eksempler.

- Hvis man kan se, at der er en rød tråd i ens forhold, så kan man være opmærksom på, om der er nogle faresignaler, og komme det i forkøbet, siger hun og tilføjer:

- Hvis man har haft tre kærester, som man syntes, brugte alt for meget tid på arbejde, og ham, man sidder over for, også er i et karriereræs, så kan man jo godt være opmærksom på, om det er det, man har lyst til at gøre igen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce