cookie-og-privatlivspolitik
Komposten skal gerne være en blanding af vådt og tørt haveaffald. Det kan være ukrudt, græsafklip, nedfaldsfrugt, mindre kviste, kasserede potteplanter fra stuen samt uforarbejdet grønt affald fra køkkenet.
Foto: Colourbox/Free, arkivfoto

Livsstil

Undgå at sprede ukrudt og sygdomme med komposten

Kompost er en god måde at give tilbage til jorden. Men undgå at sprede mere end næring, råder to haveeksperter.
10. september 2018 kl. 07:00 Af Af Anna Raabæk/ritzau fokus/

Annonce

Noget haveaffald er guf at smide på komposten, mens andet kan have uønskede bivirkninger.

Her får du to haveeksperters råd til at få en optimal kompost uden at sprede ukrudtsfrø eller sygdomme i haven.

- I den åbne kompost skal man passe lidt på med flerårigt ukrudt - altså sådan noget som kvikgræs og skvalderkål især. Det kan faktisk vokse videre i en åben kompost, fortæller Louise Møller, som er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.

Haveekspert Jesper Corfitzen fra Bolius råder til at være opmærksom, hvis der er svamp eller sygdom i en plante.

- Hvis man står med en enkelt busk, der er gået svamp i, eller en decideret infektionssygdom, som man ikke ønsker at få bredt, så hold de organiske ting væk fra din kompost, siger Jesper Corfitzen.

Han nævner som eksempel, hvis kartoflerne har fået pest. Så er rådet, at man i stedet kører det på genbrugsstationen.

- Der er ikke nogen grund til at bringe det rundt i kredsløb i haven. Men man skal altså ikke være bange for mug, eller bare fordi der sidder en lille svamp, siger han.

Får man sin kompost fra genbrugsstationen, skal man dog ikke være bekymret for, at man får spredt noget uønsket fra andres haver.

- Det, du henter for eksempel på en kommunal genbrugsstation, har været igennem nogle meget høje temperaturer. Det har været helt oppe at vende på 70-80 grader.

- Det er også derfor, det måske er lige brændt nok, det kan næsten ligne trækul, når man henter det. Men så er frøene og svampesygdomme, der kunne være, slået ihjel, siger Jesper Corfitzen.

Kompost er basisk, og derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvilket bed det spredes i. Hold komposten langt væk fra surbundsbedene, ellers vil pH-værdien blive hævet.

Man kan faktisk lave en særlig kompost i en separat kompostbeholder, som er velegnet til surbundsplanter som eksempelvis rododendron.

- Hvis man bruger grannåle, fyrrenåle, thuja og taks, så får man faktisk en kompost ud af det, som er sur, råder Jesper Corfitzen.

Det er bedst, at komposten er helt nedbrudt og omsat, før man begynder at sprede den. For i processen, hvor det organiske materiale går fra at være dødt til at blive brugbar kompost, forbruger det faktisk næring.

- Det skal helst stå i et års tid. Ellers forbruger det næring. Så konkurrerer komposten, som ikke er helt omsat, med planten. Når det er helt omsat, så er der til gengæld ophobet en masse næringsstoffer, siger Jesper Corfitzen og tilføjer:

- Det er, når det opnår den mørke, brune farve, og der nærmest ikke er noget genkendeligt tilbage.

Fakta: Det skal du ikke smide på komposten

- Smid ikke flerårigt ukrudt på den åbne kompost.

- Kør planter med infektionssygdomme på genbrugsstationen.

- Smid ikke store grene i komposten. De tager mange år at nedbryde.

- Undgå, at komposten bliver for tør eller for våd. Hvis den er for tør, skal den vandes lidt. Er den for våd, kan man tilføre kviste eller halm.

Kilder: Louise Møller, Jesper Corfitzen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce