Annonce
Bolig og livsstil

Undgå dehydrering: Sådan får du væske nok i børnene

Væske behøver ikke kun at drikkes, pointerer klinisk diætist Anne W. Ravn. Faktisk kan du også få en del væske i ungerne ved at servere måltider med vandige grøntsager. Lav eksempelvis frugtsalat, en kold gazpacho eller en kold agurkesuppe, foreslår hun. (Arkivfoto) Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Sommerheden kræver mere væske indenbords, så sørg for at tilbyde ungerne kolde drikke, og prøv at gøre væsketilbuddet interessant på forskellige måder.

Varmegraderne banker derudad i øjeblikket, og for ungerne kan der gå timevis med at plaske i badebassinet og drøne rundt på diverse legepladser.

Men i kampens hede kan de små godt glemme alt om tørsten, og derfor er det ekstra vigtigt at holde øje med, om de får væske nok.

Ellers risikerer de dehydrering, som også kan resultere i overophedning og hedeslag.

- Som forælder skal man være opmærksom på, at de skal have væske nok, også inden børnene måske selv siger noget eller bliver dårlige, siger Helen Lyng Hansen, som er uddannet sygeplejerske og sundhedsplejerske og indehaver af netsundhedsplejerske.dk.

Det bedste er normalt altid at tilbyde børnene masser af vand. Det kan også få lidt smag med en økologisk appelsin- eller citronskive i.

I den stærke sommervarme er det dog også en god idé at variere med andre drikkevarer, så børnene også får eksempelvis nok salte.

- Man kan prøve med lidt tynd saftevand eller juice. Æblejuice kan for eksempel være med til at sikre barnet salt og kalium, som er vigtigt for væskebalancen. Det er derfor en god idé at variere barnets drikke, siger Helen Lyng Hansen.

Det kan også være med til at gøre det mere interessant, hvis du varierer selve serveringen.

Det kan for eksempel være, at barnet synes det er sjovt at drikke med sugerør.

- Nogle gange er det nemmere at drikke af en tudkop eller drypfri kop, eller det kan være sjovt at drikke af en drikkedunk eller kildevandsflaske, som mor og far gør, foreslår Helen Lyng Hansen og råder til at variere mellem forskellige kopper og beholdere.

Generelt er det en god idé at gøre væsketilbuddet synligt, så barnet løbende bliver mindet om, at det måske egentlig er tørstigt.

I kan også se mod frugt- og grøntafdelingen, siger Anne W. Ravn, som er klinisk diætist ved Aarhus Universitetshospital.

- Sommervarmen er en god anledning til at holde mere af frugt og grønt, for det er friskt og vandholdigt og koldt, hvis det kommer fra køleskabet.

- Det kan være svært at få de mindre børn til at drikke nok, så frugt er en dejlig måde at få dem til at få mere væske, siger Anne W. Ravn.

Det kan eksempelvis være kold melon eller kolde bær. Hun foreslår også at fryse bær ned og bruge dem som isterninger i koldt vand.

- Det synes børn, ser flot ud, fortæller hun.

Du kan også fylde bærrene i isterningbakker, så der er et bær inde i isterningen.

Der er også masser af væske at hente fra vandmelon. Men får barnet ikke rigtig spist det, kan du prøve at blende melonen og lade barnet drikke den røde saft.

Er der tale om helt små børn, der bliver ammet eller får flaske, skal de tilbydes brystet eller flasken hyppigere i den stegende varme, fortæller Helen Lyng Hansen.

- Modermælken består af forskellige dele - blandt andet noget meget vandholdig mælk. Og hvis vi lægger barnet ofte til brystet, får det både mere mælk og mere af den vandholdige mælk.

- Børn, der får flaske, skal selvfølgelig have mælk til deres udregnede behov. Men det kan faktisk også være nødvendigt at give dem lidt vand ved siden af, når det er så varmt som nu. Og der kan også være behov for at give en ekstra flaske med mælk, råder Helen Lyng Hansen.

/ritzau fokus/

  • Amager Strandpark
    Væske behøver ikke kun at drikkes, pointerer klinisk diætist Anne W. Ravn. Faktisk kan du også få en del væske i ungerne ved at servere måltider med vandige grøntsager. Lav eksempelvis frugtsalat, en kold gazpacho eller en kold agurkesuppe, foreslår hun. (Arkivfoto) Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem