cookie-og-privatlivspolitik
Cirka 40 procent af børns samlede energiindtag ligger typisk i det tidsrum, hvor de er i skole. Derfor er det vigtigt, at madpakken giver energi nok. (Arkivfoto)
Cirka 40 procent af børns samlede energiindtag ligger typisk i det tidsrum, hvor de er i skole. Derfor er det vigtigt, at madpakken giver energi nok. (Arkivfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Undgå disse faldgruber omkring madpakken

Mange skolebørn bliver sultne i løbet af dagen, fordi madpakken er for lille. Andre børn vælger madpakken fra, fordi den ikke matcher deres smagsløg.
11. august 2019 kl. 08:00 Af Af Cecilie Lyngberg, Ritzau FOKUS

Annonce

Madpakken er en fast følgesvend i skoletasken, og mens nogle børn ser frem til den med glubende appetit, glemmer andre den i køleskabet - eller hælder halvdelen i skraldespanden.

Selv om barnets temperament og skolens rammer også spiller ind, kan du også som forælder undgå en række faldgruber, når det gælder madpakken.

1) For lidt smag

En typisk faldgrube er, at madpakken bliver så sund, at den fremstår kedelig.

Så tænk smag, før du tænker sundhed, råder Karen Wistoft, der er professor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet.

- Jeg råder til, at man fokuserer på smag som det primære og både møder børnenes smag og ønsker, men også udfordrer dem lidt. Herefter kan man altid justere, så madpakken samtidig bliver sund, siger hun.

Studier viser nemlig, at en del børn opfatter sund mad som kedelig eller dårlig.

Så tag poderne med i køkkenet, og tal om, hvordan drømmemadpakken ser ud. Og hvis idéerne ikke lyder sunde, så lav et sundt kompromis.

- I det hele taget er det afgørende, at barnet bliver involveret, siger hun.

2) For lille

Det er også vigtigt, at madpakken er stor nok, siger Lene Møller Christensen, der er akademisk medarbejder ved DTU Fødevareinstituttet og specialiseret i børns kost.

Studier fra Aarhus Universitet og DPU viser, at mange børn får rumlende maver i løbet af skoledagen. Og 65 procent af de adspurgte elever var tit eller nogle gange sultne i skoletiden. Samtidig er skoledagene blevet længere.

- Hvis man ser på børns samlede energiindtag på et helt døgn, ligger cirka 40 procent typisk til formiddag, frokost og eftermiddag, siger Lene Møller Christensen.

Det betyder, at hvis madpakken er for lille, skal barnet hente en stor del af sit energiindtag ved eksempelvis aftensmaden.

- Mellemmåltider er rigtig vigtige. Og hvis fritidsordningen slet ikke har madordning, skal børnene som tommelfingerregel have halvanden madpakke med, siger hun.

3) For ensartet

Det er også vigtigt, at madpakken ikke bliver tør, kedelig eller sjappet af de syltede agurker på leverpostejen.

For forskning viser, at sanseindtryk og æstetik påvirker, om den bliver spist.

- Det er rigtig vigtigt, at den er frisk og lækker. Så den skal helst indeholde noget sprødt, noget saftigt og nogle elementer, der knaser, siger Karen Wistoft.

Det betyder ikke, at du skal opfinde den dybe tallerken. Men tænk over variation og præsentation, og pak madder, dip og grønt hver for sig.

Karen Wistoft tilføjer dog, at nogle børn trives bedst med trygheden i en velkendt madpakke.

- Derfor er det igen smaddervigtigt, at man inddrager børnene, så man kan tage hensyn til, om de bedst kan lide variation, overraskelser eller gentagelser, siger hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce