cookie-og-privatlivspolitik
Hvis pengene bliver små, kan det være umuligt at optage et lån i udlandet, hvis man er dansk folkepensionist. Udenlandske banker vil nemlig ikke altid godtage din opsparing eller folkepension som garanti. (Arkivfoto)
Hvis pengene bliver små, kan det være umuligt at optage et lån i udlandet, hvis man er dansk folkepensionist. Udenlandske banker vil nemlig ikke altid godtage din opsparing eller folkepension som garanti. (Arkivfoto)
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Livsstil

Undgå faldgruberne: Pension i udlandet kan blive dyrt

Skattesmæk, sygesikring og lån er noget af det, der kan spænde ben for folkepensionister, som bosætter sig i udlandet.
28. september 2019 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Feriehus i Frankrig, Thailands strande eller golf og grisefest på den spanske solkyst.

Stadig flere danskere vælger at tilbringe alderdommen i udlandet. Og på femten år er antallet af folkepensionister i udlandet fordoblet, viser tal fra ATP.

Men der er flere økonomiske faldgruber forbundet med et otium i udlandet.

1) Sygdom

Lægehjælp og medicin er noget af det, der kan blive rigtig dyrt, fortæller Dan Løkke, der er uvildig rådgiver og direktør for pension i Arvad Finanshus.

- Man skal tænke sundhedsdelen ind, før man flytter til udlandet. For det kan blive væsentlig meget dyrere, end man tror, siger han.

Herhjemme betaler staten både lægehjælp og et stort tilskud til medicin. Men uden det kan udgifterne løbe op i hundredtusinder af kroner. Penge, man selv skal punge ud med.

- Varmt vejr og en smuk udsigt hjælper ikke, hvis man ender med en kæmperegning, siger Dan Løkke.

Derfor kan det blive nødvendigt at tilkøbe en sundhedsforsikring i udlandet.

2) Skat

Du skal også vide, at det set over en bred kam ikke længere er lukrativt for pensionister at flytte udenfor Danmark i forhold til skat.

- Nogle tror, at de kan flytte til billigere skattelande. Og det var måske sandt for 20 år siden, men det holder ikke længere, siger forbrugerøkonom Carsten Holdum fra pensionsselskabet PFA.

I værste fald risikerer du nemlig, at du både skal betale skat af din folkepension herhjemme - og herefter igen i udlandet.

Og hvis du holder dig indenfor EU, gælder reglen om dobbelt beskatning, hvor den danske stat modregner din ydelse.

- Indenfor EU skal du typisk betale, hvad der svarer til dansk skat. Så hvis skatten kun ligger på 30 procent i det pågældende land, mens du herhjemme skulle betale 40 procent, så tager den danske stat ti procent fra din ydelse, forklarer Carsten Holdum.

Aftalerne for dobbeltbeskatning laves individuelt mellem Danmark og hvert enkelt land. Derfor skal du nærlæse reglerne for at være sikker.

3) Lån

Lån er tredje faldgrube for de pensionister, der drømmer om at slå sig ned i udlandet.

For hvad end pengene bliver små - eller du vil købe den båd, du altid har drømt om - bliver det sværere i udlandet.

Det er nemlig svært at overbevise en udenlandsk bank om, at din danske bankbog eller folkepension er en god garanti.

- Herhjemme kan man typisk finde en løsning med banken eller sætte pant i båden eller huset. Men hvis man vil låne i Thailand, USA eller Indonesien, er det ikke sikkert, du kan få en krone, siger Dan Løkke.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce