cookie-og-privatlivspolitik
Smukt ser det ud for husejeren og de forbipasserende, men måske er naboen ikke helt enig i den betragtning. Pas dog på med fare for hårdt frem, hvis du er den forurettede nabo, siger konfliktmægler. (Arkivfoto)
Smukt ser det ud for husejeren og de forbipasserende, men måske er naboen ikke helt enig i den betragtning. Pas dog på med fare for hårdt frem, hvis du er den forurettede nabo, siger konfliktmægler. (Arkivfoto)
Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

Livsstil

Undgå nabostrid om julelys

Huse pakket ind i julelys kan være en torn i øjet på naboerne, så sørg lige for at få talt med naboen først, lyder rådet.
23. november 2018 kl. 03:00 Af Af Morten Steiniche, Ritzau Fokus

Annonce

Er et parcelhus pakket ind i tusindvis af julelys et smukt syn? Eller er det blot en kilde til irritation for den nabo, der ikke kan falde i søvn i det blinkende lyshav?

Det er et spørgsmål, der hurtigt kan komme op at vende, fortæller Tine Nielsen, brevkasseredaktør på Bolius - Boligejernes Videncenter.

- Der kan være mange forskellige holdninger til julelys. For nogle kan det være smukt og smagfuldt, og for andre kan det være det modsatte.

Hos Bolius kender man godt til problemstillingen til husejere, der går all-in med juledekorationen.

- Ja, det kan godt være generende, hvis man er nabo til et hus med rigtig mange lys, som man skal se på fra først i november og til slutningen af januar, siger Tine Nielsen.

- Og måske er der endda flere naboer, der forsøger at overgå hinanden med julelys. Det kan godt blive til noget, der er mange diskussioner omkring

Ifølge Tine Nielsen er problemstillingen ikke blevet mindre aktuel, efter at LED-pærer har gjort strømforbruget væsentligt mindre.

Ifølge Energistyrelsen forbruger lyskæder med LED-lys 80 procent mindre strøm end de gamle lyskæder. Desuden er tilgængeligheden af lyskæderne blevet større.

Resultatet:

- Folk giver den mere gas med julelysene i dag, siger Tine Nielsen.

Der er dog regler for, hvad man kan tillade sig. Reglerne står beskrevet i byggelovens paragraf 6d.

Heri står der blandt andet, at for eksempel lysinstallationer ikke må være til ulempe eller virke skæmmende i forhold til omgivelserne.

- Men det er jo et spørgsmål om definition, for hvornår er noget skæmmende og til gene?, spørger Tine Nielsen.

For at undgå konflikter foreslår hun, at du - hvis du går med tanker om at bade boligen i julelys - lige vender det med naboen først.

- Hvis du bare sætter lysene op uden at spørge først, kan det virke meget provokerende på naboen. Og så kan det, du måske havde fået lov til til, hvis du havde spurgt først, pludselig blive til et stort problem, siger Tine Nielsen.

Vis derudover hensyn og tænk over, hvordan naboens vinduer er placeret i forhold til dit hus. Overvej, om det er nødvendigt at holde lysene tændt hele natten.

Også ifølge konfliktmægler og forfatter Mie Marcussen er det langt bedre at forebygge. For får følelserne først frit løb, kan det gå helt galt.

Det gælder især for den forurettede part. Hvis du som nabo døjer med udsigten til et julehus, bør du lige trække vejret en ekstra gang, før du lader galden gå ud over din juleglade nabo.

- Du skal først tage konflikten, når du selv er rolig og har fået styr på dit nervesystem. Når du er rasende, er det det værst tænkelige tidspunkt at håndtere en konflikt på. Gå en tur og få ro på systemet, og tag den så med naboen, siger Mie Marcussen.

Det kan dog være svært, for vi er blot - som Mie Marcussen formulerer det - nogle simple psykologiske væsener.

- Når vi først er kommet ind i en konfliktspiral, så kører reptil-hjernen afsted med os. Fornuften er stået af, og det er nærmest umuligt at komme ud konfliktspiralen igen, siger Mie Marcussen.

Og så er julefreden sikkert røget sig en tur.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce