cookie-og-privatlivspolitik
Som hovedregel skal alle bygninger placeres 2,5 meter fra skel og offentlig vej ifølge Bygningsreglementet.
Som hovedregel skal alle bygninger placeres 2,5 meter fra skel og offentlig vej ifølge Bygningsreglementet.
Foto: Colourbox.dk/Free

Livsstil

Undgå nabostridigheder over skel

Det er blevet sæson for byggeri og tilbygninger - og dermed også sæson for nabostridigheder.
16. maj 2019 kl. 09:00 Af Af Anna Raabæk/ritzau fokus/

Annonce

Et nyt hegn, en tilbygning eller en carport.

Umiddelbart fredelige forbedringer på matriklen kan være de spæde frø til en lang og ubehagelig nabostrid.

Fælles for dem er nemlig, at de ofte bliver anlagt ved skel. Og hvis man ikke har styr på skelreglerne, så kan det få naboen op i det røde felt.

Det er særligt aktuelt i de spirende forårsmåneder, fortæller landinspektør Mette Bach Glitzky fra landinspektørfirmaet LE34.

Tal fra Danmarks Statistik viser også, at flere begynder at fravælge storbyerne til fordel for villavejene. Og som førstegangshuskøber er der særligt meget at være opmærksom på.

- Når man laver skiftet fra lejlighed til parcelhus, er der flere forhold, man ikke er vant til, og det er ikke rart at starte et langvarigt naboforhold med uvenskab på grund af en strid om, hvor hegnet skal stå, siger landinspektør Mette Bach Glitzky.

Kristian Baatrup, administrerende direktør hos Landinspektørkontoret, fortæller, at nabokonflikterne hovedsageligt opstår om skel og placering af hegn. Altså hvor skal hegnet placeres i forhold til de to grunde.

Ifølge Hegnsloven skal et fælles hegn ligge lige i skellinjen.

- Det er vigtigt, at man skelner mellem, hvor skellet er, og hvor der tidligere er sat hegn op. Skellet er ejendomsgrænsen, og hegnet vil ofte også stå der, men gør det ikke nødvendigvis, siger Kristian Baatrup.

Kristian Baatrups vurdering er, at der er stor overensstemmelse på grunde, der er udstukket fra 1980 og frem. Men jo længere tilbage man går, jo større risiko er der for, at der ikke er overensstemmelse, er hans erfaring.

Hvis man som køber af et hus ikke er sikker på, hvor skelpælene står, eller om hegnet er placeret korrekt i forhold til grundene, skal der laves en ny opmåling og skelafsætning af en landinspektør.

Det koster i omegnen af 6000 til 10.000 kroner, anslår Kristian Baatrup.

Vil man gerne bygge en carport eller bygge til huset, er det også vigtigt at kende skellinjen. Som hovedregel skal alle bygninger nemlig placeres 2,5 meter fra skel og offentlig vej ifølge Bygningsreglementet.

Der kan godt bygges tættere på skel, men så træder der en række bestemmelser i kraft, som begrænser byggeriets størrelse.

Hvis det er gået i hårdknude med naboen, og man ikke kan blive enige om, hvor hegnet eksempelvis skal sættes op, så kan man vælge at sætte sit eget hegn op lidt inde på egen grund.

Man skal bare vide, at hvis naboen begynder at bruge det stykke grund på den anden side af hegnet, og de gør det i 20 år, så har de faktisk vundet hævd over den del af grunden.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce