Gå efter det rød-hvide flag på emballagen, hvis ikke du vælger det økologiske alternativ, lyder budskabet fra Forbrugerrådet Tænk.
Smider du ferskner, æbler og appelsiner ned i indkøbskurven fra konventionelle producenter, er der en risiko for rester af sprøjtemidler mod insekter og svampe på dit frugt og grønt.
Pesticidrester sidder i høj grad i skrællen. Men noget kan også trænge ind i den spiselige del, siger seniorrådgiver Bodil Hamborg Jensen fra DTU Fødevareinstituttets Afdeling for Risikovurdering og Ernæring.
- Afhængigt af afgrøde og pesticidkombinationen kan man reducere indholdet mellem 50 og 90 procent ved at fjerne skrællen. For jordbær, vindruer og æbler kan op til halvdelen vaskes af, siger hun.
Generelt er det muligt at reducere pesticidindtaget cirka en tredjedel ved at købe danske varer og reducere det yderligere ved at købe økologisk, idet de skal være fri for pesticider, forklarer hun videre.
Hos Forbrugerrådet Tænk har man testet konventionelle og økologiske agurker for pesticidrester.
Her fandt man mellem tre og syv forskellige sprøjtemidler i syv af otte konventionelle agurker.
De økologiske agurker var fri for sprøjtemiddelrester - enkelte havde dog små spor af sprøjtemiddel. Ifølge Forbrugerrådet Tænk kan det skyldes regnvand eller komme fra nærliggende marker.
En enkelt økologisk agurk havde en smule af stoffet spinosad, som er tilladt i økologisk produktion.
Men selv om fundene i de konventionelle agurker var under EU's grænseværdier og i sig selv er ufarlige, er det ikke problemfrit.
Værdierne er nemlig sat uden forbehold for cocktaileffekten, pointerer Forbrugerrådet Tænks formand, Anja Philip.
- Der er potentielt også sundhedsskadelig kemi i vores møbler, elektronik og tøj, og det påvirker effekten. Desværre er det sådan, at en plus en i det her regnestykke giver mindst tre, siger hun.
Så vælg økologi, hvis du vil gøre mest muligt for at undgå sprøjtemidler, råder Forbrugerrådet Tænk.
- Går man efter det konventionelt producerede, så vælg dansk. Det har generelt mindre indhold af sprøjtemiddel end udenlandsk frugt og grønt, siger Anja Philip.
Ifølge DTU Fødevareinstituttet er æbler, tomater, pærer, gulerødder, vindruer, agurker, peberfrugter, nektariner, ferskner og appelsiner de største syndere.
Og ifølge rapporten "Pesticidrester i fødevarer 2017" har undersøgelser vist, at der er flere rester fra sprøjtemidler i frugt og grønt fra udlandet end i det danske.
Men isoleret set er det ikke farligt at blende en smoothie med spanske jordbær, eller rive et udenlandsk æble over havregrøden.
- Typisk finder man meget lavere indhold end grænseværdierne, siger seniorrådgiver Bodil Hamborg Jensen.
/ritzau fokus/