cookie-og-privatlivspolitik
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt nogle af dine genstande er egnet til fødevarekontakt, så kan du kigge efter glas og gaffel-symbolet. Det vil dog ikke være på produkter, hvor det helt åbenlyst er deres funktion. Glas og gaffel-symbolet er ikke en del af en certificeringsordning, men betyder, at producenten vurderer, at det kan bruges forsvarligt i forbindelse med fødevarer. (Arkivfoto)
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt nogle af dine genstande er egnet til fødevarekontakt, så kan du kigge efter glas og gaffel-symbolet. Det vil dog ikke være på produkter, hvor det helt åbenlyst er deres funktion. Glas og gaffel-symbolet er ikke en del af en certificeringsordning, men betyder, at producenten vurderer, at det kan bruges forsvarligt i forbindelse med fødevarer. (Arkivfoto)
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Livsstil

Undgå sundhedsfare: Brug disse køkkenredskaber rigtigt

Bag silikoneformen, før du bruger den, og sørg for at overholde de anbefalede temperaturer, når du svinger potter og pander i køkkenet.




09. februar 2021 kl. 09:00 Af Ritzau

Annonce

Familien er sulten, og maden skulle helst allerede have stået på bordet. Så ingredienserne bliver smidt i tomatsovsen, der buldrer derudad, og skeen får måske lige lov at koge med, mens du får snittet de sidste grøntsager.

Den går faktisk ikke, for selv om dit køkkengrej er beregnet til madlavning, så er der grænser for, hvad det er beregnet til.

- Producenten har testet og vurderet produkterne til bestemte brug. Det er for eksempel, i forhold til hvilken temperatur udstyret skal bruges ved, forklarer Mette Holm, som er biolog og chefkonsulent i afdelingen for Kemi og Fødevarekvalitet hos Fødevarestyrelsen.

- Hvis maden er varmere end det, producenten har testet til, kan der afgives skadelige kemiske stoffer til maden. Det samme gælder for tiden. Hvis producenten har testet en grydeske til kort tids kontakt med maden, skal man ikke lade den koge med i gryden i længere tid.

Se efter, om der er en brugsanvisning for temperatur og tid på dine grydeskeer og paletknive. Det kan stå på indpakningen, på et klistermærke eller være præget ind i redskabet.

Annonce

Bruger du melaminprodukter i køkkenet, så er der også begrænsninger for, hvordan de må bruges. Det fortæller Pelle Thonning Olesen, som er seniorrådgiver i Afdelingen for Risikovurdering og Ernæring på DTU Fødevareinstituttet.

- Melaminplast skal ikke varmes op til over 70 grader. Så kogende vand hører ikke til i melaminprodukter, og du skal heller ikke lade grydeskeen af melaminplast blive stående i gryden med mad, der står og simrer.

- Selve materialet er ikke bestandigt nok, så du risikerer at trække frit melamin ud i fødevaren, og det er ikke sundt, forklarer Pelle Thonning Olesen.

Når du svinger potter og pander i køkkenet, skal du også være opmærksom på temperaturen.

For selv om de er lavet til at håndtere varme, så er det ikke meningen, at du skal overophede din teflonpande.

Annonce

Ifølge Fødevarestyrelsen skal en teflonpande typisk ikke varmes op til mere end 260 grader. Er du kommet til at varme den op til højere temperaturer, er det en god idé at lufte ud bagefter, råder Fødevarestyrelsen.

Har du været ude at købe nyt køkkenudstyr, så er det en god tommelfingerregel at vaske det, før du tager det i brug.

- Så fjerner man snavs fra produktionen og transporten, forklarer Mette Holm fra Fødevarestyrelsen og tilføjer:

- Silikoneforme kan desuden bages i ovnen uden mad i første gang, for at sikre at silikonen er tilstrækkelig hærdet, inden man bruger den.

/ritzau fokus/




KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE