cookie-og-privatlivspolitik
Uvished er en af de faktorer, der kan få tankerne på afveje. Mange er ikke gode til at håndtere det, mener Birgitte Sølvstein, der er psykolog med speciale i stress og angst. (Arkivfoto)
Uvished er en af de faktorer, der kan få tankerne på afveje. Mange er ikke gode til at håndtere det, mener Birgitte Sølvstein, der er psykolog med speciale i stress og angst. (Arkivfoto)
Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Livsstil

Undgå tankemylder: Afsæt tid til din bekymring

Hvis du tager hånd om dine bekymringer, kan du nå at stoppe dem, før de fører til tankemylder og søvnløse nætter.
08. februar 2021 kl. 09:00 Af Ritzau

Misforstod chefen mig? Trives mine børn? Og hvordan tjener jeg penge til huslejen i næste måned?

Det er helt normalt at gruble og bekymre sig, men begynder det at overtage din nattesøvn og dræne dig for energi, så er det tid til at stoppe op.

- Jeg møder meget ofte folk med tankemylder, og særligt nu, hvor der er så meget uvished, hvilket mange ikke er gode til at håndtere, siger Birgitte Sølvstein, der er psykolog med speciale i stress og angst.

- Vi vil så gerne kende fremtiden, men hvis vi ikke ved, hvor vores løn skal komme fra, eller hvornår børnene kommer i skole igen, så kan det føre til tankemylder for nogle, fortsætter hun.

Tankemylder kan være, når den ene negative tanke føder den næste, og små ligegyldige fejl pludselig fremstår som store katastrofer.

Annonce

En af de typiske årsager til tankemylder er, hvis vi er for pressede eller stressede.

- Kroppen går i alarmberedskab i forbindelse med stress, hvilket får sindet til at køre i overgear med tanker, der er svære at slukke for, forklarer Birgitte Sølvstein.

Det er individuelt, hvad der hjælper alt efter, hvad der ligger bag tankemylderet, men gør du ikke noget ved det, kan det føre til handlingslammelse, træthed og mangel på klarhed, fordi du ikke får din søvn.

Er det stress, der får dine tanker ud af kontrol, så prøv at sænke tempoet ved at bevæge dig langsommere, når du gør ting.

- På den måde kan man få krop og tanker mere i synk, fordi tænkningen kommer til at handle om det, man har gang i her og nu, siger Birgitte Sølvstein.

Annonce

Vender dit tankemylder tilbage, så prøv at fokusere på dit åndedræt eller på dine fødder, der går.

Har du en reel bekymring, så skriv den ned, og gå konstruktivt til den.

- I stedet for at lade bekymringerne køre i ring kan man se det som et problem, man giver sig i kast med at løse, forklarer hun.

Lav det om til en konkret plan, og tjek, om der er noget, du skal have undersøgt, eller nogle, du skal ringe til.

Oplever du, at din bekymring har taget overhånd, så prøv at begrænse den tid, du bruger på tanken.

Annonce

- Afsæt et kvarter hver dag, hvor du bekymrer dig alt det, du vil, og resten af dagen, der parkerer du det, siger psykolog Trine Moll.

Husk desuden at acceptere, at det er en del af livet, at vi bekymrer os.

- Hvis vi tænker, at vi for alt i verden skal holde op med at bekymre os, så kan det virke stressende i sig selv, forklarer Trine Moll.

Bare fordi vi tænker en tanke, er det heller ikke ensbetydende med, at den er sand, tilføjer hun.

/Ritzau Fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE