cookie-og-privatlivspolitik
Klatring, trekking og paragliding bliver af nogle forsikringsselskaber karakteriseret som "farlig sport". Det kan betyde, at forsikringen ikke dækker. (Arkivfoto)
Klatring, trekking og paragliding bliver af nogle forsikringsselskaber karakteriseret som "farlig sport". Det kan betyde, at forsikringen ikke dækker. (Arkivfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Ung i udlandet: Her skal du have særlig forsikring

Frivilligt arbejde, lønnet arbejde og længere studieophold er noget af det, der kræver særlig forsikringsdækning i sabbatåret.
19. september 2019 kl. 12:00 Af Ritzau

Annonce

Sommeren er gået på hæld, og mens nogle unge er gået i gang med en videregående uddannelse, er andre i gang med et sabbatår og planlægger at rejse lidt rundt i verden.

Nogle bruger rejsen til trekking og river rafting - andre på sprogskole eller frivilligt arbejde.

Uanset hvad skal man være opmærksom på, at en almindelig rejseforsikring typisk ikke er tilstrækkelig. Flere aktiviteter kræver nemlig særlig forsikringsdækning.

1) Farlig sport

Man skal som det første være opmærksom, hvis rejsen byder på action og smæk for skillingen.

Det fortæller Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent ved Forsikringsoplysningen under Forsikring & Pension.

- Hvis man skal dyrke ekstremsport, klatre eller stå på ski, karakteriserer nogle forsikringsselskaber det som "farlig sport". Derfor kan det være nødvendigt med en tilkøbsforsikring, siger Anja Lintrup Sørensen.

2) Lønnet arbejde

Hvis den unges rejse involverer lønnet arbejde, skal man også tage sine forholdsregler, fortæller Pia Nygaard Hein, der leder rejsealarmcentralen for Gjensidige, Nykredit Forsikring og Gouda Rejseforsikring.

- Hvis man eksempelvis arbejder på en gård i Australien, hvor man kommer til skade, er man ikke dækket. For erhvervsskade er typisk ikke omfattet af hverken rejse- eller indboforsikring, siger hun.

Det samme gælder, hvis man laver skade på andre personer eller deres ting, mens man er på arbejde.

Så spørg arbejdsgiver, hvad de har af forsikringer. Og overvej at tilkøbe en såkaldt "erhvervsrejseforsikring".

3) Frivilligt arbejde

En del unge kombinerer rejsen med frivilligt arbejde for børnehjem, skoler eller organisationer.

- Men frivilligt arbejde deler vandene hos forsikringsselskaberne. Nogle dækker, andre dækker ikke, siger Anja Lintrup Sørensen.

Hun råder derfor til, at man ringer til sit forsikringsselskab og fortæller om planerne.

Fortæl også, om det frivillige arbejde udløser gratis logi, fri bar, lån af dykkerudstyr eller anden symbolsk betaling.

- Nogle forsikringer vil anse det som betaling. Så her kan man heller ikke bare antage, at man er dækket af en almindelig rejseforsikring, siger Anja Lintrup Sørensen.

4) Sprogskole

Udvekslingsophold, nogle måneder på sprogskole eller et halvt år på universitet vil også kræve særlig forsikring.

- Nogle universiteter kan ligefrem have krav om, at man skal købe en obligatorisk sundhedsforsikring gennem deres udbydere, fortæller Pia Nygaard Hein.

Du bør dog altid være opmærksom på, hvad en eventuel lokal forsikring omfatter, da de ofte kan have væsentlige begrænsninger - som eksempelvis hjemtransport ved sygdom eller hjemkaldelse ved alvorlig sygdom i familien.

Den slags vil der normalt være taget højde for, hvis du tegner forsikringen herhjemme.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce