cookie-og-privatlivspolitik
- Ting, der bliver brugt, går der typisk ikke skadedyr i. De kan lide fred og ro, siger skadedyrsspecialist John Mogensen. (Genrefoto)
- Ting, der bliver brugt, går der typisk ikke skadedyr i. De kan lide fred og ro, siger skadedyrsspecialist John Mogensen. (Genrefoto)
Foto: Allan Lundgren/Ritzau Scanpix

Livsstil

Usynlige småkryb smadrer tøj og tæpper

En simpel løsning forhindrer dels stinkende skimmelsvamp, dels at pelsklannere og møl mæsker sig i din minkpels eller læderhandsker.
21. oktober 2019 kl. 14:00 Af Ritzau

Annonce

Efteråret har kastet kølige temperaturer over det ganske danske land.

Har du allerede fundet uldfrakken og de forede vanter med pelskant frem, så sørg for at trække i dem jævnligt - og pak det tøj, du ikke bruger, i en hård plastkasse.

Ellers kan de baskende møl og de ovale biller pelsklannere mæske sig i sagerne, advarer skadedyrsspecialist John Mogensen, indehaver af AJ Skadedyrskontrol.

- Det er ikke nok at lægge det i en blød pose, for dem kan skadedyrene trænge gennem, siger han og tilføjer:

- De er begge usynlige snigere, som lægger bittesmå æg. Man opdager dem først, når skaden er sket, og larverne har gnavet hul i tøjet. Og så må man i gang med den helt store aktion.

Er tøjet trods invasionen stadig i pæn og brugbar stand, skal det lægges i en fryser med en temperatur på minimum minus 18 grader i to døgn for at slå æg og larver ihjel.

Alternativt skal det varmeblæses i mindst fem timer ved en temperatur på i hvert fald 60 grader.

Er du så heldig at have en sauna, så læg tøjet derind. Ellers kan du leje varmetelte hos skadedyrsbekæmperne.

Møl og pelsklannere foretrækker ikke kun at lægge æg i jakker og frakker, men også i møblementet.

I gamle dage bankede man tæpper udenfor. I dag støvsuger de fleste dem. Men larverne kan godt gemme sig på undersiden.

- Det er der, sprøjtebehandlingen kommer ind. Når først larverne har spist sig mætte, er overlevelsesstrategien at gå i hi steder, hvor de kan være i fred, siger John Mogensen.

- Selv i moderne byggeri kan der være revner og sprækker, hvor de kan gemme sig. Men det er klart, at jo nyere eller mere renoveret boligen er, jo lettere er det at komme af med skadedyrene.

Endnu en usynlig sniger er ikke et kryb, men kommer også udefra, nemlig fugten.

Kan du ikke klemme sommertøjet ind i skabet i vintersæsonen, så læg det ned plastikkasser i boligens tørrere rum, råder Charlotte Fischer, faglig leder i tekstiler ved Teknologisk Institut.

- Hvis tekstile fibre bliver fugtige, vil de med tiden blive nedbrudt og jordslået. Så opbevar det tørt, og vær sikker på, at eventuel fugt er fordampet, inden du pakker det ned. I værste fald kan der udvikles skimmelsvamp, siger hun.

Har du kun plads i kælderen eller på loftet, skal du sikre dig, at tøjet er knastørt, inden du pakker det ned.

Er der kun plads i soveværelset, så læg tøjet i bedrollers, eller pak det ned i plastikposer, sug luften ud med en støvsuger, og læg det under sengen. Men sørg for, at det ikke ligger klods op ad madrassen, for den kan være fugtig.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce