cookie-og-privatlivspolitik
Stueplanterne skal gerne have ny jord og gødning før vækstsæsonen. Det gælder især de grønne planter med store blade såsom fingerfilondrendron. (Arkivfoto)

2

Billeder

Stueplanterne skal gerne have ny jord og gødning før vækstsæsonen. Det gælder især de grønne planter med store blade såsom fingerfilondrendron. (Arkivfoto)
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Livsstil

Vækstsæson: Gør stuens potteplanter forårsklar

De indendørs planter skal også have opmærksomhed inden vækstsæsonen.
24. marts 2020 kl. 12:00 Af Ritzau

Annonce

Forårssolen har ikke bare vækket vintergækker, anemoner og kirsebærtræer.

Den sætter også skub under væksten i de planter, som står indendørs hele året.

- Folk har tendens til at glemme, at stueplanterne også starter deres vækstsæson nu, siger Jesper Carl Corfitzen, der er gartner, havearkitekt og selvstændig haverådgiver.

- Hvis man ikke får kigget på det, inden man selv rykker i haven, står man med noget indendørs tjavs til efteråret, siger han.

Derfor skal potteplanterne have en kærlig overhaling i foråret - præcis som planterne udenfor.

Som det første skal du fjerne døde blade og knækkede stængler.

- Mange er bange for at klippe i stueplanterne, men hvis man passer dem ordentligt, skal man ikke være så bange for at studse dem lidt, forklarer Kamilla Høy, som er ansvarlig for den plantefaglige rådgivning hos Plantorama.

- De bliver tværtimod sundere og flottere, tilføjer hun.

Det kan være en guldpalme, som er ved at vokse fra dig - eller en monstera, som har fået gulnede blade.

Herefter skal du tjekke, om planterne har brug for mere plads og en større potte.

- Løft planten, og kig på rodnettet. Hvis rødderne vokser helt ud til kanten - eller hvis der nærmest er mere rodnet end jord i potten, er det tid til at skifte, siger Kamilla Høy.

I samme ombæring bør du skifte jorden. Det er nemlig også afgørende for, hvordan planterne klarer den kommende vækstsæson og efterfølgende vinter.

- Planterne vil rigtig gerne vækste nu, men det kan de ikke, hvis de står i udpint pottemuld. Og hvis man ikke ordner det nu, skal man højst sandsynligt købe nye planter i efteråret, forklarer Jesper Carl Corfitzen.

Herefter skal de have gødning. Det gælder især, hvis planten i forvejen ser mat ud eller har tendens til gulnede blade.

- Spæd lidt gødning i vandet, så planten får energi til at kickstarte vækstsæsonen. På den måde kommer de bedre fra start, siger Jesper Carl Corfitzen.

Gødning er især vigtigt, hvis du har planter med store, grønne blade såsom filodendron og ficus elastica - altså gummifigen.

Haveeksperterne anbefaler, at du bruger organisk gødning.

- Mange gøder aldrig deres stueplanter, men det er en skam. For de vil få kraftigere og mere farveintense blade, hvis man gøder dem, siger Kamilla Høy.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce