cookie-og-privatlivspolitik
Når du alligevel er i haven, så saml de nedfaldne blade, og smid dem under buske, i bede og oven på dine nyplantede træer. Når bladene nedbrydes og formulder, er organismerne med til at forbedre den jord, de ligger på. (Modelfoto)
Når du alligevel er i haven, så saml de nedfaldne blade, og smid dem under buske, i bede og oven på dine nyplantede træer. Når bladene nedbrydes og formulder, er organismerne med til at forbedre den jord, de ligger på. (Modelfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Vælg de rigtige træer hvis du vil fremtidssikre haven

Det er ikke for sent at plante træer i haven, men du skal overveje, hvilke typer af træer du planter - for der er voldsommere vejr på vej.
20. november 2019 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Det er næppe nu - i regnvejr og få graders varme - at du har allermest lyst til at lægge dig på knæ og plante træer i din have.

Men det er faktisk et rigtig godt tidspunkt at gøre det. Det giver nemlig træerne en rolig vinter til at slå rødder, uden at du behøver at passe og pleje dem hele tiden.

Det forklarer Jesper Carl Corfitzen, gartner og havefaglig ekspert hos Videncentret Bolius.

Og du bør plante træer, tilføjer han. De er nemlig ikke kun pæne at se på, når de bugner med blade på en lun sommerdag. De skærmer også for vind og vejr, som de kommende år kun ventes at blive mere voldsomt.

Træerne er altså med til at klimasikre din have. Derfor er det heller ikke lige meget, hvilken type træer du planter.

- Man skal vælge nogle med pælerod, som stikker dybt og har et kraftigt rodnet, siger Jesper Carl Corfitzen og peger blandt andet på forskellige afarter af eg som et godt bud.

Fyr- og grantæer har til gengæld et øvreliggende rodnet og vælter nemt, når jorden er våd, og blæsten tager til.

Er eg for massivt, kan du også gå efter eksempelvis platan, som kan klippes til, så træerne ikke bliver alt for store. Også lind, paradisæbletræ og tjørn kan holde til en del.

Tænk samtidig over at gå uden om træer, som er særligt tørstige - for eksempel birk.

- De bliver meget hurtigt gule i tørke, siger Jesper Carl Corfitzen.

Hos Haveselskabet anbefaler havefaglig rådgiver Louise Møller, at du ser efter træer og planter, der vokser naturligt i Danmark.

- Med fremtidens klima risikerer vi både ekstrem tørke og meget vand på kort tid, så man skal finde nogle robuste planter og træer, som er tilegnet vores klima og kan tåle store udsving, siger hun.

Foruden eg peger hun på røn, æble, hyld og hassel.

Vælger du omvendt middelhavsplanter, som ikke naturligt hører hjemme i Danmark, vil de formentlig klare sig rigtig godt i en tør sommerperiode, men vil ikke overleve efterårets skybrud og vinterens frost.

- Gå efter planter, der ikke altid skal være fugtige eller tørre. Ellers skal du i hvert fald være opmærksom på, at de kræver ekstra pleje og vedligehold året rundt, siger hun.

Når det så er sagt, så skal du også vide, at tingene kan ændre sig i løbet af de kommende år.

- Når vi får et varmere klima, vil der være nogle nye planter, som vil trives fint i Danmark - og nogle, som trives godt nu, som ikke vil kunne klare sig, siger Louise Møller.

Jesper Carl Corfitzen tilføjer:

- Med et varmere klima kommer også nye plantesygdomme, så jeg er sikker på, at fremtidens planteudvalg kommer til at forandre sig.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce