Valget af den perfekte øl til middagsbordet juleaften kommer meget an på, hvad I vælger at servere, lyder det fra to ølentusiaster.
Flæskesteg, andesteg, almindelige og brunede kartofler samt sovs og rødkål. Julemiddagen ligger mange steder helt fast, men hvad skal man drikke til?
Ifølge Christian Andersen, der er formand for Mad & Øl-udvalget hos Danske Ølentusiaster, matcher øl både de fede, syrlige og søde indslag, du finder på julebordet.
Det handler bare om at finde den rette øl til maden.
- En stærk bock passer godt til flæskestegen, for du skal gerne prøve at balancere maden og drikkevaren. Hvis du for eksempel tager en let hvedeøl eller en session IPA, så vil flæskestegen tromle smag og aroma fra øllen over, siger Christian Andersen.
En stærk bock ligger typisk på seks til otte procent alkohol. Er du ikke til bock, kan du også vælge en stærk engelsk ale, fortæller Christian Andersen.
Carsten Berthelsen, der er foredragsholder og forfatter til bogen "Julens øl", er helt enig i, at de kraftigt smagende øl gerne må finde vej til julebordet.
Til gengæld er han ikke bange for at kaste sig over øltypen IPA til flæskestegen - mere specifikt Midtfyns Bryghus' juleøl Santa IPA.
- Vælger du den, går du ind og giver flæskestegens salte svær og det gode ferske kød kamp til stregen. Humlens bitterstoffer er et dejligt modspil. Det passer godt sammen, siger han.
Andestegen er en anden klassiker på julebordet, og her skal du ifølge Christian Andersen finde en øl med en mere intens smag end bock og engelsk ale.
- Du kan godt gå op i en belgisk double eller en mørk belgisk klosterøl. Det kunne også være en frugtagtig porter. Her skal du dog passe på, at det ikke bliver en massiv porter, da den ikke passer til den aromatiske and, siger han.
Vælger du gås eller kalkun frem for den klassiske and og flæskesteg, er der også et par oplagte ølvalg.
- Vælger du gås, skal du finde en øl, der er endnu mere intens i smagen. For gør du ikke det, falder øllet igennem i forhold til de andre smage, siger Christian Andersen.
Han peger derfor på en øl som Skt. Nikolaus fra Thisted Bryghus.
I forhold til kalkunen kunne en brown ale ifølge Christian Andersen være et godt bud - eksempelvis Vinterbryg - A Nutty Ale fra Jacobsen.
Er du på udkig efter en øl, der passer til lidt af det hele på julebordet, er Carsten Berthelsen ikke i tvivl om, at han vil pege på den belgiske øl Westmalle Dubbel.
- Det er en dejlig brun klosterøl, som har en fin spidshed i smagen, og den passer godt til alle typer julemad, siger han.
De mørke belgiske typer har blandt andet inspireret det danske bryghus Herslev, hvis Julebryg og Stjernebryg ifølge Carsten Berthelsen er gode bud.
Selv om portvin normalt er den klassiske makker til risalamanden, så kan øl også overtage den post.
- Der findes nogle af de helt stærke øl - såsom barley wine - som vil passe helt perfekt. Der findes også kirsebærøl, som er et sjovt alternativ, siger Carsten Berthelsen.
Hvis du skal kvikke kirsebærsovsen op, kan den også få lidt kirsebærøl, lyder det fra Carsten Berthelsen.
Rådet om kirsebærøl deler Christian Andersen, som også peger på øltypen milk stout som et oplagt bud til risalamanden.
/ritzau fokus/