cookie-og-privatlivspolitik
Betalingskortene har forskellige funktioner og services såsom indbyggede rejseforsikringer, konkursforsikringer, saldokontrol og forskellige sikkerhedsfunktioner. Men kortene har også forskellige priser, oplyser Forbrugerrådet Tænk. (Arkivfoto)
Betalingskortene har forskellige funktioner og services såsom indbyggede rejseforsikringer, konkursforsikringer, saldokontrol og forskellige sikkerhedsfunktioner. Men kortene har også forskellige priser, oplyser Forbrugerrådet Tænk. (Arkivfoto)
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Livsstil

Vælg rigtigt: Overvej betalingskortet inden du shopper

Ved nogle køb kan det bedre betale sig at bruge en type betalingskort frem for et andet. Men husk at sammenholde fordelene med kortets pris og omkostninger.
27. april 2021 kl. 10:29 Af Ritzau

Dagligvarer i supermarkedet, spontane onlinekøb, flybilletter og ferieopholdet til sommer.

Der er masser af muligheder for at bruge dit betalingskort, men inden du gør det, bør du tænke over, hvad det er, du er ved at betale for.

Et betalingskort er nemlig ikke bare et kort, og i nogle situationer kan det bedre betale sig at vælge én type frem for en anden.

- Når vi spørger kunderne, er det tydeligt, at mange bruger det kort, de plejer, og ikke tænker over, hvad de bruger det til, siger Lise Bruun Frandsen, der er landechef i Mastercard Danmark.

Med støtte fra fem af landets banker står de bag kampagnen "Gode kort på hånden".

Annonce

Den skal få danskerne til at tage stilling til deres betalingskort.

- Hvis man ikke tænker sig om, så risikerer man at havne i situationer, hvor man økonomisk ikke er lige så godt stillet som forbruger, fortsætter hun.

I 2020 var der ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udstedt 9,5 millioner betalingskort i Danmark.

Men ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov i forbindelse med kampagnen, viser det sig, at næsten halvdelen af de adspurgte i mindre grad eller slet ikke tænker over hvilket betalingskort, der stiller dem bedst som forbruger, når de handler i en butik eller online.

Ifølge Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug ved Raadtilpenge.dk under Finanstilsynet, er det korrekt, at det er en god idé at bruge forskellige kort, fordi nogle kort giver fordele, der er fornuftige at trække på i bestemte situationer.

Annonce

- Men man skal huske at veje det op og se på, hvad det er for nogle fordele, man kan opnå med det enkelte kort, sammenholdt med hvor meget man skal betale for det årligt, siger hun.

Det er særligt i nethandlen, hvor du betaler for varen, før du modtager den, at det kan være gavnligt at tænke over dit valg af kort.

Nogle typer af kort giver dig nemlig bedre mulighed for at få pengene tilbage, hvis eksempelvis webshoppen går konkurs i mellemtiden, så du ikke modtager varen, eller du modtager en kopivare eller den forkerte størrelse sko.

Forbrugerrådet Tænk har dog tidligere påpeget, at du typisk også betaler for de fordele, som følger med eksempelvis udenlandske betalingskort.

Ifølge organisationen er den bedste løsning for dig som forbruger derfor at have et Visa/Dankort, hvor du som udgangspunkt kan bruge dankort-delen ved køb i fysiske butikker og Visa-delen, når du handler online eller i andre butikker, hvor der går længere tid, før du får udleveret varen.

Annonce

Derudover kan det være oplagt at tænke over, hvilket kort du bruger, når du bestiller rejser, flybilletter, hotelophold eller lignende for at sikre dækning, hvis noget bliver aflyst, eller du skal have returneret det fulde beløb.

- Men i situationer, hvor man handler i dagligvarebutikker og modtager sin vare med det samme, er det ikke på samme måde vigtigt at være dækket, så her kan man fint bruge dankortet, forklarer Louise Skjødsholm.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE