cookie-og-privatlivspolitik
I 2018 blev der sat 88.911 underskrifter på ansættelseskontrakter i august alene. (Modelfoto)
I 2018 blev der sat 88.911 underskrifter på ansættelseskontrakter i august alene. (Modelfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Vær opmærksom: Jobskift kan skabe rod i økonomien

To økonomiske rådgivere peger på tre ting, du skal få styr på, hvis du har skiftet arbejdsplads.
18. september 2019 kl. 14:00 Af Ritzau

Annonce

August og september er de måneder på året, hvor flest danskere siger farvel til en arbejdsplads og goddag til nye udfordringer.

Sidste år skiftede næsten 168.000 job i de to måneder alene, viser tal fra Jobindsats.dk.

Er du en af dem, skal du være opmærksom på, at det ikke kun er din arbejdsplads, der ændrer sig. Her er tre ting, du skal gennemgå.

1) Pensionen

Når du skifter job, skifter du formentlig også pensionsselskab - og her skal du tage stilling til, om du skal samle din opsparing ét sted eller beholde begge selskaber.

- Der er omkostninger forbundet med hver ordning, så for nogle vil det kunne betale sig at samle dem hurtigst muligt, siger Carsten Holdum, der er forbrugerøkonom hos pensionsselskabet PFA.

For andre giver det mening at beholde begge ordninger. Det gælder eksempelvis, hvis den gamle ordning kan udbetales, fra du er 60 år gammel - og den nye ikke vil gå med på de vilkår.

Pensionsordninger oprettet efter 1. januar 2018 kan først udbetales tre år før folkepensionsalderen.

2) Forbruget

Er du gået ned i løn - for eksempel fordi du er på deltid i dit nye job - skal du hurtigst muligt få tænkt det ind i dit forbrug.

- Det er mentalt hårdt at gå ned i indkomst, og det kræver, at man laver en helt basal budgetøvelse, hvor man får skruet ned for forbruget hurtigst muligt, siger Carsten Holdum.

Har du fået mere i løn, skal du igen skele til din pensionsordning.

For højere løn er ofte lig med en højere levestandard - men er du i den sidste del af dit arbejdsliv, kan din pensionsopsparing ikke nå at følge med, påpeger Brian Stjernholm, der er partner og økonomisk rådgiver hos Uvildige.dk.

Forsøg derfor at se fremad, og læg et forventet budget for din pensionstid, som du sammenholder med din pensionsprognose.

Stemmer det ikke overens, kan du bruge en del af lønstigningen på at lave en opsparing ved siden af.

- Det er nemmere at gøre helt i starten - før man har vænnet sig til en højere indkomst, siger Brian Stjernholm.

3) Skatten

Sidst, men ikke mindst, skal du have for øje, om ændringerne i din økonomi har indflydelse på dine skatteforhold.

Det er især vigtigt, hvis du rykker over topskattegrænsen i dit nye job. For får du ikke ændret din forskudsopgørelse, venter en restskat næste år.

- Derudover skal du være opmærksom på at få indberettet ændringer i renteudgifterne, hvis du for eksempel bruger noget af lønstigningen til at betale af på et lån, påpeger Brian Stjernholm.

Rykker du fysisk tættere på hjem med dit nye job, kan der også være ændringer i kørselsfradraget, du skal indberette hurtigst muligt, hvis du vil undgå et skattesmæk næste år.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce