cookie-og-privatlivspolitik
Kogebogsforfatter Kirsten Skaarup har været vegetar i 50 år, og hun foretrækker at servere en hasselbackselleri til jul.

2

Billeder

Kogebogsforfatter Kirsten Skaarup har været vegetar i 50 år, og hun foretrækker at servere en hasselbackselleri til jul.
Foto: www.kirstenskaarup.dk/Free

Livsstil

Vegetarer blandt julegæsterne? Server dette lækre alternativ

Du behøver ikke at lave en særskilt julemiddag, selv om der er vegetarer blandt gæsterne. Se her, hvad du nemt kan servere, så julestemningen rammer alle.
12. november 2021 kl. 08:00 Af Ritzau

"Rør blot ikke ved min gamle jul", lyder den velkendte sætning i "Sikken Voldsom Trængsel og Alarm". Og der er jo næppe noget mere helligt end julebordet med flæskesteg, and, brun sovs, kartofler og rødkål.

Men mens indholdet af julemiddagen ikke har rørt på sig i årtier, er der altså kommet flere vegetarer rundt om bordene. Og du blegner måske lidt ved tanken om, hvad du så lige skal servere for din nye svigersøn eller -datter, som ikke spiser kød.

Heldigvis behøver du ikke at sammensætte to helt forskellige julemenuer. Du kan bare supplere klassikerne med et par lækre alternativer uden kød.

- Når man er samlet venner og familie, skal plantespiserne helst ikke skille sig for meget ud, siger Kirsten Skaarup, som er kogebogsforfatter og deler vegetariske opskrifter på kirstenskaarup.dk, og tilføjer:

- Det kan nemlig give gnidninger, og nogle føler sig angrebet - fordi de enten spiser kød eller spiser planter.

Annonce

Og der er masser af muligheder. Kirsten Skaarup, som selv har været vegetar i 50 år, foreslår at lave hasselbackselleri, som minder lidt om en steg og smager rigtig godt.

- Hvis man laver en halv selleri, er der til fire personer. Men man kan jo også lave en hel, så der er til alle, der vil smage, siger Kirsten Skaarup og fortsætter:

- De fleste bliver virkelig overrasket over, hvor godt det er. Det er en god måde at udbrede det på, så man kan komme af med nogle af fordommene.

Sanne Venlov, som udvikler opskrifter og sammensætter grønne måltidskasser for Aarstiderne, fremhæver også helbagte grøntsager som et godt vegetarisk alternativ til julemiddagen.

- De præsenterer sig rigtig godt, og man får også fornemmelsen af at skære en skive, siger hun.

Annonce

Hun tilslutter sig den helbagte selleri som et godt bud og foreslår ellers hasselbackgræskar af eksempelvis butternutsquash, som tilberedes på samme måde som hasselbackkartofler.

Du kan også servere en rødbede tarte tatin, som er en slags omvendt tærte.

- Det er normalt en kage med æbler, men den gør sig rigtig godt med rødbede. Det ser smukt ud og har masser af lækkerhed, fedme og umami. Det kan sagtens serveres med kartofler og rødkål til, siger Sanne Venlov.

- Man kan også lave confiterede svampe, de har masser af umami, som man kan savne i det grønne køkken. De har konsistens og masser af smag, tilføjer hun.

Derudover kan alle tage for sig af de hvide kartofler, brunede kartofler, gelé, surt og rødkål - men undlad i så fald at hælde andefedt over rødkålen.

Annonce

Det er til gengæld nemt at glemme, at sovsen typisk ikke er vegetarisk. Den er lavet på stegesky fra anden eller flæskestegen.

Du kan dog sagtens lave en brun sovs, som er vegetarisk, fortæller Kirsten Skaarup.

Det gælder bare om at få masser af umami ind i sovsen - som du ellers ville få fra kødet. Det kan du gøre med blandt andet tørrede svampe, miso og tamari.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE