Annonce
Bolig og livsstil

Vil du hjælpe andre under en konflikt? Her er reglerne

Omkring 440.000 offentligt ansatte står til at blive ramt, skulle en storkonflikt bryde ud i slutningen af april. Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

Der er klare retningslinjer for, hvad du som offentligt ansat må og ikke må, hvis du er lockoutet fra din arbejdsplads, fortæller en arbejdsmarkedsforsker.

Skulle en storkonflikt bryde ud i slutningen af april, kan det lamme store dele af landet, ved at både sygehuse og offentlig transport delvist lukker ned.

Omkring 440.000 offentligt ansatte bliver nemlig omfattet af konflikten, men hvordan er spillereglerne for dem, der er underlagt en strejke eller lockout?

Det kan Bent Greve, der er arbejdsmarkedsforsker på Roskilde Universitet, give svaret på - og det svar er faktisk ret simpelt.

- Hovedreglen er, at du ikke kan gøre noget, når du er underlagt en strejke eller lockout. Så som udgangspunkt kan du ikke gøre andet end at bakke op om den konflikt, der foregår, siger Bent Greve.

Du kan nemlig ikke komme ind på din arbejdsplads, og derfor skal du bare blive hjemme, medmindre at din fagforening stiller krav om, at du møder frem til forskellige aktiviteter.

Men hvad skal man bruge tiden på derhjemme ud over at gennemtrevle Netflix for serier eller at læse en god bog? Vil du gerne være til nytte andre steder, skal du passe på, fortæller Bent Greve.

- Du må ikke påtage dig konfliktramt arbejde, når du selv er underlagt en konflikt, da du på den måde bryder med principperne for konflikten, siger han og henviser til en aktuel sag.

En fodboldklub i Nyborg har nemlig planlagt at arrangere børnepasning i form af en fodboldskole, hvis der skulle komme en lockout.

Det faldt dog ikke i god jord hos fagforbundene, der bad arrangørerne om at trække sig.

Sagen er dog endt med, at fagforbundene har trukket i land, og at fodboldskolerne alligevel bliver afholdt, hvis der kommer en storkonflikt, skriver DR.

Bent Greve fortæller derfor, at man som privatperson skal passe på ikke at bryde reglerne, selv om man mener det i en god mening.

Du må eksempelvis ikke tage ud på institutionerne eller skolerne for at passe konfliktramte børn. Har du til gengæld privatansatte søskende, som er kommet i bekneb med børnepasningen, må du gerne hjælpe dem derhjemme, siger Bent Greve.

En mulig storkonflikt kommer også til at have betydning for dig, hvis du har planer om ferie eller bliver syg, fortæller Bent Greve.

På ferieområdet er der dog en væsentlig detalje, du skal have for øje.

- Hvis du allerede er taget på ferie, når konflikten bryder ud, så må du gerne gøre den færdig, for så har du nemlig påbegyndt ferien, siger Bent Greve.

Har du til gengæld planlagt ferie, som står til at begynde, efter en konflikt er trådt i kraft, så står du med håret i postkassen. Konflikten hindrer nemlig, at du må afholde den ferie.

Du kan også opleve problemer med at få erstatning for den tabte ferie, selv om du har en rejseforsikring.

Tidligere har forsikringsselskabet LB Forsikring, som består af Lærerstandens Brandforsikring, Bauta Forsikring og Runa Forsikring, dog slået fast over for Ritzau, at de gerne vil hjælpe medlemmer, der kan komme i klemme.

Andre selskaber som Alm. Brand har til gengæld afvist, at der er noget at gøre, da afbestillingsforsikringen ikke dækker den slags konflikter.

Skulle du også blive alvorligt syg under en storkonflikt, kan du også løbe ind i problemer, fortæller Bent Greve.

- Hvis du er syg, inden lockouten træder i kraft, så er du syg. Men hvis du under en strejke eller lockout bliver syg, så kan du ikke få sygedagpenge, fordi du ikke er til rådighed på arbejdsmarkedet, siger han.

Som det er i øjeblikket, kan en strejke tidligst træde i kraft den 22. april, mens en lockout tidligst kan bryde ud den 28. april.

Forligskvinden kan dog udskyde konflikten i yderligere 14 hverdage, hvis hun føler, at der er tilpas fremskridt i forhandlingerne.

Konstaterer forligskvinden til gengæld, at parterne ikke kan blive enige om et resultat, kan hun melde ud, at forhandlingerne er brudt sammen. Herfra skal der gå fem hverdage, før en strejke og lockout kan begynde.

Fakta: Det mister du som offentligt ansat under en storkonflikt

- Løn: Du får hverken løn, løntilskud eller supplerende dagpenge under en konflikt. Nogle fagforbund yder dog økonomisk dækning for tabt løn.

- Ferie: Har du påbegyndt ferie før konflikten, må du gerne færdiggøre ferien. Har du planlagt ferie, som ligger under konflikten, bliver den annulleret.

- Barsel: Skal du påbegynde, eller har du påbegyndt barsels- eller forældreorlov under konflikten, vil du ligesom alle andre miste din løn. Til gengæld kan du få en kombination af konfliktlån og barselsdagpenge.

Kilder: FOA, Djøf, Bent Greve.

/ritzau fokus/

  • Løkke vil oprette velfærdspulje i tilfælde af konflikt
    Omkring 440.000 offentligt ansatte står til at blive ramt, skulle en storkonflikt bryde ud i slutningen af april. Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Annonce
Annonce
Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

112

105 taget i fartkontroller

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde