Annonce
Bolig og livsstil

Vild med grill? Prøv disse opskrifter til efteråret

Efteråret er sæson for rodfrugter og græskar. Kokken Claus Holm opfordrer til, at du pensler eksempelvis græskarstykker, sellerirod eller pastinak med lidt god olivenolie og smider dem på grillen. Top efterfølgende med eksempelvis timian, hvidløg, citronsaft og smeltet smør - så du både får det sure, salte, søde og bitre i maden. (Genrefoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Coronatiden opfordrer til simremad, hjemmehygge og udendørs samvær med den tætteste familie. Læs her, hvad I oplagt kan lave på grillen i de kolde måneder.

Mange danskere har købt grill under coronakrisen, hvor både sommerferien og meget af fritiden er tilbragt hjemme.

Men bare fordi sommeren er forbi, behøver grillsæsonen ikke at slutte, siger tv-kok Claus Holm, der er grillentusiast og forfatter til en bog om grillmad.

Tværtimod er det en coronavenlig måde at hygge om familien, hvor man både er udendørs og holder afstand.

- Samtidig laver man mad på naturens præmisser, når man står derude på terrassen i regn, rusk, kulde og sne. Derfor er man nødt til at være til stede og tilpasse opskriften. Og det er her, magien opstår, siger han.

En oplagt efterårsopskrift er at smide et helt græskar på grillen i 40-55 minutter.

Hvis du vil gå den søde vej, kan du skrabe det møre græskarkød ud og vende sammen med æblestykker, pærestykker og en bakke brombær.

Herefter hælder du hele molevitten tilbage i det tomme græskar.

- Og så topper du med fløde, honning og måske lidt vanilje. Det er nemt, supernemt og alle kan følge med, siger han.

Hvis du vil gå i retning af det salte køkken, kan du i stedet give græskarkødet noget chili, koriander, timian eller rosmarin - afhængig af, hvad du vil servere det med.

Top med et drys revet parmesan, som smelter ned i græskaret.

- Når det er færdigt, sætter man sig på hver sin træstub og spiser det udenfor. Det er sgu hyggeligt. Og du får lokket en masse grønt i både børn og voksne, siger Claus Holm.

Du kan også kaste dig ud i simreretter såsom braiserede svinekæber, foreslår Anders Jensen, der er medlem af det danske grill-landshold og ansvarlig for Weber Grill Academy.

- Simreretter er blevet populært under coronakrisen, og jeg tror, vi kommer til at se det endnu mere fremover. Man bruger tid med familien, hygger om maden, og barndomsminderne vælter frem, siger han.

Steg svinekæberne af på grillen, så de får en lækker stegeskorpe. Og kom dem herefter i en støbejernsgryde med fond, friske urter og et skvæt rødvin.

Stil gryden ind i grillen, hvor den skal hygge mindst halvanden time.

- Der er fri leg. Og alligevel er der næsten garanti for, at folk vil rose kokken for kødets mørhed, fordi retten bare står og bliver bedre og bedre, siger Anders Jensen.

Grillen gør, at retten holder på saften og kraften - og får en let røgsmag.

Kalvehaler er en anden oplagt vinteropskrift.

Brun kalvehalerne, og kom dem i en gryde sammen med eksempelvis hakket løg, gulerødder, persillerødder og fenikkel.

- Det kød, som har bevæget sig mest, er mest mørt og smagfuldt. Derfor er kalvehaler supermøre og fulde af saft og kraft. Det er en af grill-favoritterne i min familie, siger Anders Jensen.

/ritzau fokus/

Efteråret er sæson for rodfrugter og græskar. Kokken Claus Holm opfordrer til, at du pensler eksempelvis græskarstykker, sellerirod eller pastinak med lidt god olivenolie og smider dem på grillen. Top efterfølgende med eksempelvis timian, hvidløg, citronsaft og smeltet smør - så du både får det sure, salte, søde og bitre i maden. (Genrefoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
  • RB PLUS/PFS Her er grillkokkenes hemmelige trick
    Efteråret er sæson for rodfrugter og græskar. Kokken Claus Holm opfordrer til, at du pensler eksempelvis græskarstykker, sellerirod eller pastinak med lidt god olivenolie og smider dem på grillen. Top efterfølgende med eksempelvis timian, hvidløg, citronsaft og smeltet smør - så du både får det sure, salte, søde og bitre i maden. (Genrefoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
  • PLUS Brandvæsner giver igen lov til bål og grill
    Efteråret er sæson for rodfrugter og græskar. Kokken Claus Holm opfordrer til, at du pensler eksempelvis græskarstykker, sellerirod eller pastinak med lidt god olivenolie og smider dem på grillen. Top efterfølgende med eksempelvis timian, hvidløg, citronsaft og smeltet smør - så du både får det sure, salte, søde og bitre i maden. (Genrefoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen