cookie-og-privatlivspolitik
Efteråret er sæson for rodfrugter og græskar. Kokken Claus Holm opfordrer til, at du pensler eksempelvis græskarstykker, sellerirod eller pastinak med lidt god olivenolie og smider dem på grillen. Top efterfølgende med eksempelvis timian, hvidløg, citronsaft og smeltet smør - så du både får det sure, salte, søde og bitre i maden. (Genrefoto)

2

Billeder

Efteråret er sæson for rodfrugter og græskar. Kokken Claus Holm opfordrer til, at du pensler eksempelvis græskarstykker, sellerirod eller pastinak med lidt god olivenolie og smider dem på grillen. Top efterfølgende med eksempelvis timian, hvidløg, citronsaft og smeltet smør - så du både får det sure, salte, søde og bitre i maden. (Genrefoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Vild med grill? Prøv disse opskrifter til efteråret

Coronatiden opfordrer til simremad, hjemmehygge og udendørs samvær med den tætteste familie. Læs her, hvad I oplagt kan lave på grillen i de kolde måneder.
26. september 2020 kl. 09:00 Af Ritzau

Annonce

Mange danskere har købt grill under coronakrisen, hvor både sommerferien og meget af fritiden er tilbragt hjemme.

Men bare fordi sommeren er forbi, behøver grillsæsonen ikke at slutte, siger tv-kok Claus Holm, der er grillentusiast og forfatter til en bog om grillmad.

Tværtimod er det en coronavenlig måde at hygge om familien, hvor man både er udendørs og holder afstand.

- Samtidig laver man mad på naturens præmisser, når man står derude på terrassen i regn, rusk, kulde og sne. Derfor er man nødt til at være til stede og tilpasse opskriften. Og det er her, magien opstår, siger han.

En oplagt efterårsopskrift er at smide et helt græskar på grillen i 40-55 minutter.

Hvis du vil gå den søde vej, kan du skrabe det møre græskarkød ud og vende sammen med æblestykker, pærestykker og en bakke brombær.

Herefter hælder du hele molevitten tilbage i det tomme græskar.

- Og så topper du med fløde, honning og måske lidt vanilje. Det er nemt, supernemt og alle kan følge med, siger han.

Hvis du vil gå i retning af det salte køkken, kan du i stedet give græskarkødet noget chili, koriander, timian eller rosmarin - afhængig af, hvad du vil servere det med.

Top med et drys revet parmesan, som smelter ned i græskaret.

- Når det er færdigt, sætter man sig på hver sin træstub og spiser det udenfor. Det er sgu hyggeligt. Og du får lokket en masse grønt i både børn og voksne, siger Claus Holm.

Du kan også kaste dig ud i simreretter såsom braiserede svinekæber, foreslår Anders Jensen, der er medlem af det danske grill-landshold og ansvarlig for Weber Grill Academy.

- Simreretter er blevet populært under coronakrisen, og jeg tror, vi kommer til at se det endnu mere fremover. Man bruger tid med familien, hygger om maden, og barndomsminderne vælter frem, siger han.

Steg svinekæberne af på grillen, så de får en lækker stegeskorpe. Og kom dem herefter i en støbejernsgryde med fond, friske urter og et skvæt rødvin.

Stil gryden ind i grillen, hvor den skal hygge mindst halvanden time.

- Der er fri leg. Og alligevel er der næsten garanti for, at folk vil rose kokken for kødets mørhed, fordi retten bare står og bliver bedre og bedre, siger Anders Jensen.

Grillen gør, at retten holder på saften og kraften - og får en let røgsmag.

Kalvehaler er en anden oplagt vinteropskrift.

Brun kalvehalerne, og kom dem i en gryde sammen med eksempelvis hakket løg, gulerødder, persillerødder og fenikkel.

- Det kød, som har bevæget sig mest, er mest mørt og smagfuldt. Derfor er kalvehaler supermøre og fulde af saft og kraft. Det er en af grill-favoritterne i min familie, siger Anders Jensen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce