cookie-og-privatlivspolitik
Investerer du i en kniv i japansk stål, og husker du at slibe den hver gang før brug, har du en kniv, der holder det meste af livet, siger kok Adam Aamann. (Arkivfoto)
Investerer du i en kniv i japansk stål, og husker du at slibe den hver gang før brug, har du en kniv, der holder det meste af livet, siger kok Adam Aamann. (Arkivfoto)
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Livsstil

Vinkel og vand: Sådan holder du dine knive skarpe

Det kræver vedligehold og teknik, hvis du vil have, at dine køkkenknive forbliver skarpe. En god kniv, der behandles korrekt, kan sagtens holde hele livet.
17. oktober 2019 kl. 12:00 Af Ritzau

Annonce

Aftensmaden bliver ofte noget lettere, når du har en skarp kniv, der glider nemt gennem alle typer af fødevarer.

Og vil du sikre, at du altid har skarpe knive klar, skal du først og fremmest opbevare knivene korrekt.

- Dine knive må aldrig ligge i en køkkenskuffe sammen med andre ting. Når kniven rammer andet metal i skuffen, bliver den hurtigt uskarp, siger Bo Andreas Frølund, der er kokkefaglærer på Aarhus Tech.

Opbevar hellere knivene i en knivblok i træ, da træet ikke sløver knivsæggen.

Når du skal slibe dine knive - og det kommer du ikke uden om, selv om du opbevarer dem korrekt - skal du finde den rigtige teknik.

- Det handler ikke om at gøre det hurtigt, men om at have den rette vinkel, siger forklarer Adam Aamann, som er kok og blandt andet kendt fra DR-programmet "Madmagasinet".

Det er vigtigt, at du holder den samme vinkel, hver gang du stryger, for ellers bliver kniven ikke skarp. Knivens vinkel på strygestålet skal være på 15 grader - og er du i tvivl, kan du købe en vinkelguide, der sikrer, at du har den rette vinkel hver gang.

- Stryger du den ganske langsomt tre til fire gange, retter du knivens æg op, siger Bo Andreas Frølund.

Sørg samtidig for at få indarbejdet en rutine, når du bruger dine knive.

- Jeg starter altid med at slibe mine knive, før jeg går i gang med at lave mad. Det er en god vane, og til sidst gør man det automatisk, siger Adam Aamann.

Det er heller ikke uvæsentligt, hvilket strygestål du bruger til dine knive. Hvor almindelige knive fra supermarkedet eller isenkræmmeren kan slibes på et almindeligt strygestål, er sagen en anden med dyre knive af japansk stål.

- Ved de japanske knive bør du altid bruge et keramisk strygestål, siger Bo Andreas Frølund.

Og bliver kniven alligevel sløv, skal du have andre redskaber i brug.

- Så kræver det, at du bruger en slibesten. Først skal du bruge en sten med korn 1000 og derefter en sten med korn 6000, forklarer Bo Andreas Frølund.

Det er samtidig vigtigt, at du vådsliber. Det vil sige, at stenen skal have ligget i vand i 20 minutter, inden du bruger den.

Lykkes det ikke at rette knivsæggen op, er det muligt at få kniven slebet hos en professionel. Det kan især betale sig, hvis du har investeret i en god og dyr kniv.

- Investerer du i en god kokkekniv af eksempelvis japansk stål, som du kan få til 1500 til 1800 kroner, så har du en kniv, der holder mere eller mindre hele livet, siger Adam Aamann.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce