Det gælder om at gøre sig sine forholdsregler, så fremmede bakterier og dårlig madhygiejne ikke slår din mave ud af kurs.
Dårlig mave, Delhi-belly eller en strid omgang salmonellaforgiftning.
Hvad end du rejser til Thailand, Vietnam eller Egypten i vinterferien, er det svært at nyde turen, hvis halvdelen af tiden bliver tilbragt på toilettet.
Og maveinfektioner rammer ifølge Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen mange danskere på rejse hvert år.
- En tredjedel af alle dem, der er blevet syge af campylobacter, er faktisk blevet smittet på en udlandsrejse. Så det er den største smittekilde til at få campylobacter. Og halvdelen af dem, der får konstateret salmonellainfektion, har fået det på en rejse, siger Gudrun Sandø, specialkonsulent hos Fødevarestyrelsen.
- Så det med udlandsrejser fylder meget i sygdomstilfældene herhjemme, siger hun.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er rejsediarré også den hyppigste rejserelaterede sygdom blandt rejsende i udviklingslande.
Men der er ting, du kan gøre for at undgå at blive syg af feriemaden, når du rejser i eksotiske lande, forklarer Gudrun Sandø.
For eksempel skal du styre uden om det lokale vand fra hanen. Så undgå isterninger, og brug flaskevand til at drikke og børste tænder.
Du bør også undgå mad, som har været skyllet i vand.
- Hvis du selv laver salaten og skyller med vand, du har købt i supermarkedet, kan du godt spise det. Men salat på restauranter eller boder og frugt, der er skåret ud og skyllet, er en risiko, siger Gudrun Sandø.
Hvis du derimod køber æbler, bananer, ananas eller appelsiner, som du selv skræller, bør det være fint.
Du bør også være varsom med mad fra gadekøkkener, siger Gudrun Sandø.
- Afhængig af forholdene er gadekøkkener også en risiko. Men hvis du virkelig gerne vil spise noget fra et gadekøkken, kan du godt gøre det. Du skal bare sikre dig, at det er rygende varmt, så maden er gennemstegt eller gennemkogt, siger hun.
Det peger direkte hen til Fødevarestyrelsens tre rejseråd: Skræl det, kog det, eller drop det.
Mad, der har været gennemkogt, stegt og er rygende varmt, vil nemlig typisk være sikkert at spise, siger Gudrun Sandø.
Dette gælder også i hotellets buffet, som ellers er i berøring med mange hænder på en dag.
- Man kan bare overføre de her regler til buffeten: Hvis det er dampende varmt, så kan du godt spise det. Hvis det er noget, du selv kan skrælle, kan du også tage af det, siger Gudrun Sandø.
Du bør også være opmærksom på dine egne hænder. For hvis du har været på farten en hel dag, holdt fast i bussen og rørt ved toilethåndtaget, er du pludselig eksponeret for mange fremmede bakterier.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at rejsende har en god håndhygiejne og vasker hænder med vand og sæbe. Hvis det ikke er muligt, kan du bruge håndsprit med minimum 60 procent alkohol.
Gudrun Sandø bakker op og peger på, at vand og sæbe nemlig skyller nogle virusser af hænderne, som spritten ikke altid kan tage.
- Men hvis vandet ikke er rent, skal du måske gøre begge dele, hvis du vil være sikker. Det vil være at gå med livrem og seler, men det er jo ærgerligt at få sin ferie ødelagt, siger hun.
Fakta: Tjeklisten - undgå rejsediarré
- Fødevarestyrelsen har tre huskeregler om mad på rejsen: Skræl det, kog det, eller drop det.
- Så spis gennemvarmet, stegt eller kogt mad.
- Skræl din frugt selv.
- Drik kun købt flaskevand eller sodavand, og drop isterninger.
- Vær varsom med rå ting som salat, sushi eller kød og skaldyr, der ikke har været varmet igennem.
- Vask hænder i vand og sæbe før måltider. Håndsprit kan bruges som alternativ.
- Hav styr på rejseforsikringen.
Kilder: sundhed.dk, Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen.
/ritzau fokus/