cookie-og-privatlivspolitik
Hver tredje forælder ser det som en barriere for at komme ud, at deres børn ikke gider. Det viser en undersøgelse fra Friluftsrådet. Samtidig har mere end halvdelen af danske børn aldrig sovet, bygget huler eller lavet bål i naturen.
Hver tredje forælder ser det som en barriere for at komme ud, at deres børn ikke gider. Det viser en undersøgelse fra Friluftsrådet. Samtidig har mere end halvdelen af danske børn aldrig sovet, bygget huler eller lavet bål i naturen.
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Vintertid: Sådan får du lokket ungerne med ud i naturen

To eksperter guider her til, hvordan du lokker ungerne med udenfor i vinterhalvåret, selv om det er mørkt og koldt.
07. december 2018 kl. 13:00 Af Af Cecilie Lyngberg/ritzau fokus/

Annonce

Det kan være svært at lokke ungerne i overtøjet, når frostvejret bider udenfor. Og ofte trækker sofa og iPad mere end regn, blæst og vintervejr.

Men hvad end ungerne skal ud for at få frisk luft, være sammen med familien eller brænde nogle af julens kalorier af, er du selv nødt til at gå forrest.

For din attitude smitter direkte af på dine børn, siger naturvejleder Jes Aagaard fra Naturstyrelsen.

- Den første forudsætning er, at forældrene har lyst til det. Og det tror jeg i virkeligheden, er den allervæsentligste betingelse. For hvis de voksne synes, at det er sjovt, og de tager noget ordentligt tøj på, så skal ungerne nok følge med, siger han.

Så selv om der måske er modstand, lige når iPad'en skal slukkes, og overtræksbukserne skal på, så går det oftest over, hvis du som forælder selv er positiv, siger Jes Aagaard.

Omvendt smitter det negativt af, hvis du selv står og tripper eller vrisser over kulden, siger naturvejlederen.

Et andet staldtip er at lokke med lidt snacks eller søde sager, siger Louise Skou Grindsted, der er kommunikationskonsulent hos Friluftsrådet.

- Det er et godt trick at have madpakker og varm kakao med og selvfølgelig sørge for, at børnene er klædt godt på. Man kan også lave et bål og riste pølser, siger hun og peger på, at man skal tilpasse madprojektet efter, hvad der er realistisk.

Inden I tager afsted, kan du også lokke lidt med, hvad I skal se eller opleve, siger Jes Aagaard. I kan for eksempel tale om, hvilke fugle man kan se, eller hvilke dyrespor I vil lede efter.

- Og så kan I jo allerede inden printe forskellige dyrespor ud fra nettet. Det er bare at Google "dyrespor", så vælter det frem med eksempler, siger han.

På samme måde kan du pirre barnets nysgerrighed, når I først er kommet ud. For eksempel kan I lege naturdetektiver og se, hvad I kan finde i skoven, foreslår Jes Aagaard.

- Find spor fra dyr, find de kogler, som egernet eller musen har gnavet i - eller find de steder, hvor ræven har gnasket i en fasan. Eller man kan måske være heldig at finde en kastestang fra en hjort, som smider geviret nu her, siger han.

Her skal man som forælder ikke være så bange for spørgsmål, man ikke kender svaret på, siger naturvejlederen. For han oplever, at mange forældre er bange for at komme til kort, hvis ungerne spørger om noget, de ikke ved.

- Men der er det jo heldigvis sådan, at der er ikke noget bedre end at være nysgerrig med sine unger. Så hvis man finder noget, man ikke ved, hvad er, så kan man jo anerkende, at "nej, hvor er det spændende - det må vi undersøge", siger Jes Aagaard.

Når I først er derude, skal du heller ikke være bange for at lade barnet tage styringen, råder Louise Skou Grindsted.

For selv om den oprindelige plan var, at I skulle gå en bestemt tur, kan det være, at børnene bliver helt opslugt af et klatretræ, et vandløb eller en flok snegle.

- Voksne har i dag en tendens til at være meget formålsstyrede. Vi skal fra A til B, og det, børnene gerne vil, er at være i nuet og følge de muligheder, som opstår, når man er ude, siger Louise Skou Grindsted og fortsætter:

- Og det er noget af det, der er sjovt for dem ved at være i naturen: at få lov til at udforske og gøre det sammen med de voksne.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce