Annonce
Bolig og livsstil

Vintertid: Sådan får du lokket ungerne med ud i naturen

Hver tredje forælder ser det som en barriere for at komme ud, at deres børn ikke gider. Det viser en undersøgelse fra Friluftsrådet. Samtidig har mere end halvdelen af danske børn aldrig sovet, bygget huler eller lavet bål i naturen. Foto: Colourbox/Free

To eksperter guider her til, hvordan du lokker ungerne med udenfor i vinterhalvåret, selv om det er mørkt og koldt.

Det kan være svært at lokke ungerne i overtøjet, når frostvejret bider udenfor. Og ofte trækker sofa og iPad mere end regn, blæst og vintervejr.

Men hvad end ungerne skal ud for at få frisk luft, være sammen med familien eller brænde nogle af julens kalorier af, er du selv nødt til at gå forrest.

For din attitude smitter direkte af på dine børn, siger naturvejleder Jes Aagaard fra Naturstyrelsen.

- Den første forudsætning er, at forældrene har lyst til det. Og det tror jeg i virkeligheden, er den allervæsentligste betingelse. For hvis de voksne synes, at det er sjovt, og de tager noget ordentligt tøj på, så skal ungerne nok følge med, siger han.

Så selv om der måske er modstand, lige når iPad'en skal slukkes, og overtræksbukserne skal på, så går det oftest over, hvis du som forælder selv er positiv, siger Jes Aagaard.

Omvendt smitter det negativt af, hvis du selv står og tripper eller vrisser over kulden, siger naturvejlederen.

Et andet staldtip er at lokke med lidt snacks eller søde sager, siger Louise Skou Grindsted, der er kommunikationskonsulent hos Friluftsrådet.

- Det er et godt trick at have madpakker og varm kakao med og selvfølgelig sørge for, at børnene er klædt godt på. Man kan også lave et bål og riste pølser, siger hun og peger på, at man skal tilpasse madprojektet efter, hvad der er realistisk.

Inden I tager afsted, kan du også lokke lidt med, hvad I skal se eller opleve, siger Jes Aagaard. I kan for eksempel tale om, hvilke fugle man kan se, eller hvilke dyrespor I vil lede efter.

- Og så kan I jo allerede inden printe forskellige dyrespor ud fra nettet. Det er bare at Google "dyrespor", så vælter det frem med eksempler, siger han.

På samme måde kan du pirre barnets nysgerrighed, når I først er kommet ud. For eksempel kan I lege naturdetektiver og se, hvad I kan finde i skoven, foreslår Jes Aagaard.

- Find spor fra dyr, find de kogler, som egernet eller musen har gnavet i - eller find de steder, hvor ræven har gnasket i en fasan. Eller man kan måske være heldig at finde en kastestang fra en hjort, som smider geviret nu her, siger han.

Her skal man som forælder ikke være så bange for spørgsmål, man ikke kender svaret på, siger naturvejlederen. For han oplever, at mange forældre er bange for at komme til kort, hvis ungerne spørger om noget, de ikke ved.

- Men der er det jo heldigvis sådan, at der er ikke noget bedre end at være nysgerrig med sine unger. Så hvis man finder noget, man ikke ved, hvad er, så kan man jo anerkende, at "nej, hvor er det spændende - det må vi undersøge", siger Jes Aagaard.

Når I først er derude, skal du heller ikke være bange for at lade barnet tage styringen, råder Louise Skou Grindsted.

For selv om den oprindelige plan var, at I skulle gå en bestemt tur, kan det være, at børnene bliver helt opslugt af et klatretræ, et vandløb eller en flok snegle.

- Voksne har i dag en tendens til at være meget formålsstyrede. Vi skal fra A til B, og det, børnene gerne vil, er at være i nuet og følge de muligheder, som opstår, når man er ude, siger Louise Skou Grindsted og fortsætter:

- Og det er noget af det, der er sjovt for dem ved at være i naturen: at få lov til at udforske og gøre det sammen med de voksne.

/ritzau fokus/

  • Vinter børn kælke
    Hver tredje forælder ser det som en barriere for at komme ud, at deres børn ikke gider. Det viser en undersøgelse fra Friluftsrådet. Samtidig har mere end halvdelen af danske børn aldrig sovet, bygget huler eller lavet bål i naturen. Foto: Colourbox/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen

Lolland

Fingrene væk! Turister vader ind og smadrer marken