cookie-og-privatlivspolitik
Der kan være udsigt til færre fritidsarrangementer for kommunens handicappede, hvis der skal spares 13 millioner på kommunens omsorgsområde.
Der kan være udsigt til færre fritidsarrangementer for kommunens handicappede, hvis der skal spares 13 millioner på kommunens omsorgsområde.
Foto: Claus Hansen/arkiv

Lokal nyt

- Det her nærmer sig opbevaring af borgere

Pårørende er vrede over udsigt til besparelser på 13 millioner på handicappede.
15. maj 2019 kl. 15:00 Af Maria Juel Glasius

Annonce
FAKTA
Her er der udsigt til besparelser:
Omsorg - brugertidsprocent i hjemmeplejen: 6,1 millioner kroner.
Folkesundhed - hospice: 2,2 millioner kroner.
Socialområdet - køb og salg af pladser samt objektiv finansiering: 13,4 millioner kroner.
I alt: 21,751 millioner kroner skal der spares hvert år fra 2020-2024.

GULDBORGSUND Kommunens social, sundhed og omsorgsudvalg drøftede mandag en budgetopfølgning, der, som det ser ud lige nu, vil kræve besparelser for knap 22 millioner kroner på det samlede område.

Handicapområdet står til at skulle spare de 13 millioner kroner, og det møder frustrationer fra Guldborgsunds Pårørenderåd.

For det er ikke længe siden, at der sidst blev sparet på området. Her blev der sparet på de ansattes tid, og der er en rimelig risiko for, at det er her, man igen vil finde den største del af besparelsen. Det fremgår af et bilag fra udvalgets møde.

Otte millioner kroner vil man kunne finde ved at halvere den tid, de ansatte har med brugerne, lyder det. Men der er snart ikke mere at tage af, lyder det fra rådets formand Anne-Grethe Zangenberg.

- Det her nærmer sig en grad af opbevaring, mener hun, der selv har en søn på et botilbud.

- Vores søn er hjemme i snit hver tredje uge, ligesom han er hjemme i ferierne. Men en dag er jeg 88 år, og så er han overladt til systemet. Danmark er ikke så fattigt et land, at vi er nødt til at behandle de svageste på den måde, siger hun.


Knap så stærk økonomi

Bo Abildgaard (S), der er formand for social, sundhed og omsorgsudvalget, erkender, at der sandsynligvis skal findes 13 millioner kroner på området. Han vil dog ikke komme med en endelig udmelding før den næste budgetopfølgning, der finder sted i slutningen af juli.

- Der kan stadig ske noget, og vi håber at kunne redde noget af det på målstregen. Mandag brugte vi en del timer på at gennemgå alle punkter i kataloget, og flere af dem er så uspiselige, at vi har streget dem ud. Det kan vi simpelthen ikke gå med til, siger han uden at ønske at gå i detaljer med, hvilke punkter det er.

Han mener, at de nye besparelser er et udtryk for, at økonomien i kommunen måske ikke er så stærk, som borgmesteren giver udtryk for.

- Men en af årsagerne til, at vi skal spare de her penge, bunder også i tvangsfjernelser af otte unge mennesker, der er gået fra kontanthjælp til førtidspension. De otte personer koster os syv millioner kroner. Udfordringer som dem ser man særligt i vores del af landet, og derfor håber vi, at regeringen efter valget vil være med til at se på en mere retfærdig udligningsreform, forklarer han.

Anne-Grethe Zangenberg mener, at man har skåret så meget på personalet, at de, der ikke har pårørende, sjældent kommer ud.

- Og det hænger tit sammen med, at det er dem, der har det hårdest.

Personalet har hun kun gode ting at fortælle om. Skulle de have 20 minutter ekstra, så kører de en tur med en beboer i kørestol. Og Guldborgsund Kommune har et "fantastisk omdømme", oplever hun.

- Tilsynet ringer meget ofte til mig, fordi de kan se, at jeg er formand. Og de fortæller, at niveauet her i kommunen er højere end i resten af Sjælland. Når jeg spørger ind til de gode ting hos personalet, siger de, at det er noget, man altid har gjort. Men jeg bliver bekymret for beboernes fritid, hvis man igen vælger at finde besparelser på personalets timer, siger hun.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce