cookie-og-privatlivspolitik
Tirsdag aften var der atter indbudt til politisk åbningsdebat med regionale temaer på dagsordenen.
Tirsdag aften var der atter indbudt til politisk åbningsdebat med regionale temaer på dagsordenen.
Foto: Thomas Olsen

Lokal nyt

- Og hvad vil I så gøre ved det?

På tærsklen til et nyt folketingsår var der tirsdag aften politisk debat med fokus på regionale temaer
15. september 2021 kl. 17:50 Af Lars Hovgaard

FAKTA
Disse politikere deltog i åbningsdebatten:
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S), MF Zenia Stampe (R), MF og byrådsmedlem i Guldborgsund Kommune René Christensen (DF), MF Jacob Jensen (V), regionsrådsformand Heino Knudsen (S), borgmester i Ringsted Kommune Henrik Hvidsten (V), borgmester i Guldborgsund Kommune John Brædder (G), MF Christian Juhl (EL), borgmester i Slagelse Kommune John Dyrby Paulsen (S), MF Astrid Carøe (SF).

REGIONEN Og hvad vil I så gøre ved det?

Sådan lød det ikke bare én, men rigtig mange gange, da der tirsdag aften var politisk åbningsdebat i Region Sjælland her på tærsklen af et nyt folketingsår.

Når politikere fra både Folketinget, regionen og kommuner mødes og debatterer direkte med hinanden og spørgelystne borgere, så kan tiden ofte blive lidt knap.

Således også i aftes i Ringsted Kongrescenter, men i løbet af de godt to og en halv times politisk debat nåede både spørgsmål fra salen og svar fra panelerne at komme vidt omkring.

Hvorfor skal der være solfangere på kommunale bygninger? 11.000 flere faglærte forlader arbejdsmarkedet, end der kommer til - hvert år. Hvordan skal det løses? Hvordan skal Region Sjælland håndtere de store sundhedsmæssige udfordringer? Hvordan får vi flere ind på velfærdsuddannelserne? Hvem skal afgøre placeringen af solceller? Hvordan får vi flere sommerhuse til udlejning?

Annonce

Sådan lød blot nogle af de mange spørgsmål i aftes - og debatterne var inddelt i fire temaer - "klima og miljø", "erhverv og turisme", "uddannelse" og "sundhed" - og allerede under den første debat kom Guldborgsund Kommune i spil, da Niels Sørensen fra Grænge rejste sig blandt tilhørerne og pegede på det aktuelle forløb med solcelleplaner ved Grænge og kommunens håndtering af sagen.


Den grønne omstilling

Det udløste en intens debat om behovet for grøn omstilling og etablering af de nødvendige anlæg i form af blandt andet vindmøller og solceller - og om det er interessenter, kommuner, region eller Folketinget, der skal afgøre placeringen.

De fleste var enige om, at beslutningerne skal tages tættest muligt på borgerne.

- Men der er behov for en overordnet plan for opsætningen af disse anlæg i lokalområdet, lød det fra Dansk Folkepartis René Christensen, folketingsmedlem og byrådsmedlem i Guldborgsund Kommune.

Et udsagn, der fik indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) til at reagere:

Annonce

- En plan er jo bare et stykke papir. Skal vi levere på den grønne omstilling, så kræver det altså nogle meget store anlæg. Og her skal der fokus på nogle erstatninger til de naboer og borgere, der bliver berørt af anlæggene, mente ministeren.

Så var debatten i gang - og den gled hastigt videre over til "erhverv og turisme", hvor Guldborgsund Kommunes borgmester, John Brædder, Guldborg- sundlisten, slog til lyd for at kunne iværksætte flere projekter langs kystlinjen.

- Vi vil meget gerne have turister til vores område. Og det er jo med til at skabe mange lokale arbejdspladser. Og naturligvis skal vi værne om naturen, men vi skal også kunne udvikle os - og her står lovgivningen nogle gange i vejen, lød det fra borgmesteren.


Mangler arbejdskraft

Samme tone slog René Christensen an.

- I Marielyst er der omkring 8.000 sommerhuse - og stadigvæk føler man sig ganske tæt på naturen og stranden. Så det kan altså godt lade sig gøre at udbygge sommerhusområdet - også med moderne og tidssvarende sommerhuse, der kan benyttes uden for højsæson - og stadig passe godt på den natur, som jo også tyske turister sætter meget højt, mener René Christensen.

Annonce

Også de mange job, der skal besættes, var et varmt emne på debatmødet.

Mange steder i regionen mangler arbejdskraft - ikke blot i servicefagene, men også når det gælder på velfærdsområdet og i erhvervsbranchen.

Her spiller uddannelse en vigtig rolle.

Fra politikerne var der mange ord og forslag, men generel enighed om, at der ikke findes en hurtig mirakelløsning på de forskellige udfordringer og opgaver, som Sjælland og Lolland-Falster står overfor.

Bag arrangementet stod igen i år regionens fire store mediehuse - Sjællandske Medier, P4 Sjælland, TV ØST og Folketidende Gruppen - og med åbningsdebatten vel overstået kan en ny politisk sæson godt komme an.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

Annonce

ANNONCE