cookie-og-privatlivspolitik
Skuespilleren og naturelskeren Sebastian Klein havde fået æren af at slippe de nye beboere på godsbaneterrænet løs.

3

Billeder

Skuespilleren og naturelskeren Sebastian Klein havde fået æren af at slippe de nye beboere på godsbaneterrænet løs.
Foto: Anders Knudsen

Lokal nyt

10 gedebukke fik sig et nyt hjem

Rødbyhavns gamle godsbaneterræn fik nyt liv søndag.
20. august 2018 kl. 18:00 Af Peter Gade

Annonce

Der var stor glæde blandt de mange fremmødte natureksperter, da skuespilleren Sebastian Klein søndag eftermiddag lukkede 10 friske gedebukke ud i deres nye hjem på Rødbyhavns gamle godsbaneterræn.

Gedebukkene var valgt som fremtidige beboere, fordi de nipper krat og buske, og det allerførste, de 10 gedebukke foretog sig, da de blev sluppet ud, var at kaste sig over en busk med havtorn.

Mange nysgerrige havde samlet sig på godsbaneterrænet, da de nye beboere blev sluppet løs søndag, hvor der også var tilbud om en vandretur gennem de 14 hektar baneterræn, som fra nu af er bynært beskyttet naturområde. Det skete under vejledning af kyndige natureksperter.

Baggrunden er, at der, siden DSB lukkede godsbaneterrænet i Rødbyhavn, er opstået en vild natur med planter og insekter, der ellers er sjældne i Danmark.

- Da vi lukkede godsbaneterrænet i 2001, havde vi aldrig forestillet os, at vi skulle genåbne området for publikum, sagde områdechef i Banedanmark, Mads Thostrup, da han bød velkommen.

- Vi vidste ikke, at det tørre, lysåbne miljø blev et busksteppelandskab, der blev levested for sjældne arter i dansk natur.

Han takkede de mange partnere, der havde samarbejdet om at gøre stedet til naturområde: DSB, Femern A/S, Miljøstyrelsen, Lolland Kommune og Dansk Gede Union.

Naturrådgiver Philip Hahn-Petersen fortalte om, hvorfor netop baneterrænet er så unikt et natursted.

- Her lever arter, der ikke findes andre steder i landet. De er muligvis tabt fra en godsvogn eller lignende.

Det drejer sig blandt andet om insekter som blåvinget steppegræshoppe og sommerfuglen natlyssværmer. Plantearter som finbladet norel, purpur-storkenæb og rød hejre findes heller ikke andre steder i Danmark end på godsbaneterrænet.

Philip Hahn-Petersen berettede om, at den sjældne natur springer i skov og forsvinder, hvis ikke man holder buske og krat nede.


Skal klare sig selv

Det var baggrunden for, at de 10 gedebukke af den sjældne gamle danske landrace nu får til opgave at passe de 14 hektar.

Der er kun hanner, så de formerer sig ikke. Man har valgt 10 styk, fordi man er sikker på, at der er føde nok til dem alle både sommer og vinter. De skal klare sig selv og vil ikke blive fodret. Det så de ud til godt at kunne finde ud af.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Lokallisten Lolland siger… 20. maj 2019 kl. 20.22

AF: JENS RANE HOLCK

Nej til havbrug, ja til… 20. maj 2019 kl. 00.05

AF: JOHN WENNERWALD

Bananrepublikken Danmark 19. maj 2019 kl. 23.27

AF: LEIF A. JENSEN

Gylden mammon S garanti for… 16. maj 2019 kl. 21.25

AF: STEEN BAHNSEN

Lukning af Dannelunde… 16. maj 2019 kl. 14.27

AF: CARSTEN GRACE HARDINGTON

Gerninger, beregnet på at… 14. maj 2019 kl. 09.49

Annonce