Annonce
Lokal nyt

Ældre kræver stadig en halv portion mad tilbage

Ældre kan godt få serveret én stor portion på to tallerkener, hvis de kan finde en at dele med. Men betalingen kan kun komme fra én af de ældre. Foto: Anders Knudsen

- Vi vil have ordningen med de halve portioner tilbage, præcis som den var inden nytår. Det giver mening, slår 89-årige Erna Thygesen fast

GULDBORGSUND Utilfredsheden med, at ældre på Guldborgsund Kommunes plejecentre ikke længere selv kan bestemme størrelsen på en portion varm mad, ulmer stadig.

Siden nytår har der været lukket ned for de halve portioner til halv pris, og protesterne har lydt primært fra beboere på plejecentrene Doktorparken i Sakskøbing og Oasen i Nykøbing, hvor flest tidligere har benyttet sig af ordningen med de halve portioner.

På sidstnævnte kræver 89-årige Erna Thygesen på vegne af en brugergruppe i dagens avis et svar fra borgmester John Brædder.

Erna Thygesen har - som Folketidende tidligere har fortalt - gennem flere år spist en halv portion varm mad i Oasens cafeteria sammen med sine veninder. Nu undværer hun den varme mad de fleste dage, hvor hun ikke kan finde en at dele portionen med.

- Så spiser jeg i stedet et stykke brød hjemme hos mig selv. Jeg kan ikke spise en hel portion, og jeg vil ikke smide det halve ud i skraldespanden, efter jeg har givet 54 kroner for det. Det er der flere, der gør, og det er da helt ude i hampen, når vi alle sammen skal bekæmpe madspild, mener Erna Thygesen.

Borgmester John Brædder henviser i sit svar til Erna Thygesen, som ses her på siden, til en arbejdsgruppe, der skal afgøre, hvordan Guldborgsund Madservice skal fungere i fremtiden.

Men for Erna Thygesen er der kun én brugbar løsning.

- Vi vil have ordningen med de halve portioner tilbage, præcis som den var inden nytår. Det giver mening, slår hun fast.

Conny Krogh er medlem af Guldborgsund Ældreråd og repræsenterer sammen med Anne-Birthe Holm-Rasmussen rådet i den omtalte arbejdsgruppe.

Der er foreløbig holdt to møder, og der er planlagt mindst to til, inden resultatet skal i høring og indgå i byrådets førstebehandling af næste års budget 10. oktober.

- Vi er langt fra i mål, og der er endnu ikke noget klart billede af, hvor vi havner. Vi har en opgave med at finde besparelser for 2,2 millioner kroner og ensrette de forskellige områders meget forskellige tilbud, fortæller Conny Krogh, som betegner tilstandende i det nuværende Madservice som "kaotiske".

- Vi er slet ikke nået til at tale om de halve portioner endnu. Men min og ældrerådets holdning er hele tiden at fastholde, hvor vigtigt det sociale fællesskab er, når ældre spiser sammen. Det skal tænkes ind i alle beslutninger. Jeg forstår godt, at de ældre synes, at maden er dyr. Måske kan vi finde en måde at sætte prisen ned, men så skal vi jo finde besparelserne andre steder, konstaterer Conny Krogh.

Læs et åbent brev fra Erna Thygesen til borgmester John Brædder om halve portioner i torsdagens Folketidende.

Guldborgsund Kommune afskaffede 1. januar 2019 muligheden for at købe en halv portion varm mad til halv pris i caféteriaerne på de kommunale plejecentre.
Begrundelsen var, at kommunen ikke mener, at de halve portioner giver korrekt ernæring til de ældre, og at man vil undgå madspild.
I maj slog direktør for social, sundhed og omsorg Allan Ruders fast, at de halve portioner ikke kommer tilbage på menukortet - med samme begrundelse.
Politikerne i social-sundhed og omsorgsudvalget har bestilt og kasseret en BDO-rapport om Guldborgsund Madservices fremtid, og der er i stedet nu nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme med anbefalinger.
Allan Ruders har også åbnet for muligheden for, at portionstørrelserne vil blive mindre, når kommunen genforhandler sin kontrakt med Fælleskøkkenet, der leverer maden til de ældre. Men der er ikke udsigt til, at prisen følger med ned.

  • Ældre kan godt få serveret én stor portion på to tallerkener, hvis de kan finde en at dele med. Men betalingen kan kun komme fra én af de ældre. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken