Annonce
Lokal nyt

Andelen af ældre patienter stiger hos lokale læger

Foto: Niels Hougaard, Polfoto, arkivfoto

Mere end hver femte af de lokale praktiserende lægers patienter er over 70 år. For ni år siden udgjorde de 14-15 procent af patientgruppen.

De praktiserende læger i Lolland og Guldborgsund kommuner får flere og flere ældre patienter. Det viser en opgørelse og analyse fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

Siden 2010 er antallet af patienter over 70 år hos de praktiserende læger i Guldborgsund Kommune steget fra gennemsnitligt 230 pr. læge til 326. Dermed er de +70-årige gået fra at udgøre en andel på 14,5 procent af det samlede antal patienter pr. læge i 2010 til at udgøre 20,1 procent i 2019.

I Lolland Kommune er tendensen den samme. Her er antallet af +70-årige patienter steget fra gennemsnitligt 240 i 2010 til 349 i år - altså en stigning på mere end 100 patienter.
Procentvis udgør patienterne over 70 år nu 23,0 procent af patienterne pr. læge mod 15,2 procent i 2010.

De ældre patienter er også hyppigere i kontakt med deres læge end danskerne er generelt. Ifølge Praktiserende Lægers Organisation er gennemsnitsdanskeren på landsplan i kontakt med sin praktiserende læge cirka syv gange om året, mens det for patienter på 70 år sker cirka 10 gange om året og cirka 15 gange for patienter i 80-års alderen.

- Samtidig stiger kompleksiteten i behandlingen også, da flere patienter får mere komplicerede problemstillinger, når de bliver ældre, hvorved behovet for udredning, opfølgning og koordinering med det øvrige sundhedsvæsen øges, hedder det i analysen fra PLO.

Ser man generelt på antallet af patienter pr. praktiserende læge - uanset alder - er der dog ikke sket den store ændring lokalt siden 2010.
I Guldborgsund Kommune er det gennemsnitlige antal steget med 33 patienter - fra 1.588 i 2010 til 1.621 i år. Tallet er dog faldet en smule fra 2018, hvor det var 1.645, og til i år.

I Lolland Kommune er der i gennemsnit færre patienter pr. læge nu, end der var i 2010. Dengang havde hver læge i snit 1.524 patienter. I år er tallet 1.520.
Der har dog været store udsving undervejs. I 2013 var der således 1.750 patienter pr. læge. I 2016 var det tal faldet til 1.584 - for så at stige til 1.679 året efter.

Hele Region Sjælland har de senere år været hårdt ramt af problemerne med lægemangel, som man blandt andet forsøger at afhjælpe ved hjælp af privatejede udbudsklinikker som Nordic Medicare.

Generelt frygter PLO, at det øgede arbejdspres kan få flere praktiserende læger til at stoppe, hvilket igen kan øge arbejdspresset for de tilbageværende læger, hvis ikke der kommer nye læger til.
Og for patienterne kan det også betyde, at det bliver sværere at få en tid eller i det hele taget komme igennem til lægen.

- Det er derfor vigtigt, at nye initiativer iværksættes, så flere yngre læger vil nedsætte sig og dermed vende udviklingen og reducere antallet af patienter pr. læge.

- Først og fremmest er det afgørende, at der hurtigst muligt oprettes flere uddannelsespladser i almen medicin, så der kommer flere læger til hurtigst muligt.
- Men der bør også være ekstra fokus på at støtte de læger, som aldersmæssigt er tæt på at stoppe, til at fortsætte på arbejdsmarkedet yderligere et par år og herudover skabe lokale initiativer og eventuelle særordninger for de nye læger, der ønsker at nedsætte sig, så der igen kommer læger til de områder, hvor der i øjeblikket mangler læger, skriver PLO i deres analyse.

  • Foto: Niels Hougaard, Polfoto, arkivfoto
Annonce
Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken