Annonce
Lokal nyt

Beboertallene skrumper – se din by her

Arkivfoto Foto: Anders Knudsen

En opgørelse fra Danmarks Statistik viser befolkningstallet helt ned i de mindste byer på Lolland-Falster.

Måske er der blevet en smule længere til den nærmeste nabo på Lolland-Falster de seneste 10 år.

Befolkningstallene for Lolland og Guldborgsund Kommune er i hvert fald faldet med sammenlagt 8423 beboere fordelt på henholdsvis 2281, der er fraflyttet Guldborgsund Kommune, og hele 6142, der ikke længere har deres bopæl i Lolland Kommune. Faldet er sket over en tiårig periode fra 2009 til de nyeste tal fra 2019.

Det repræsenterer et samlet fald på 7,6 procent af den samlede mængde beboere på sydhavsøerne.

Værst er det dog gået udover Lolland Kommune, der har måtte vinke farvel til lige knapt 13 procent af deres befolkning siden 2009 – eller, sagt på anden vis er cirka hver ottende beboer i Lolland Kommune ikke længere at finde indenfor kommunegrænsen.

Men der arbejdes ihærdigt på at vende udviklingen, fortæller Henrik Madsen, souschef i Lolland Kommunes strategi- og direktionssekretariat.

- På den helt store bane opfatter vi det sådan, at hvis man skal have lyst til at bo og arbejde et sted, så skal der være mulighed for at arbejde. Alt hvad vi gør for at tiltrække nye beboere, bygger et eller andet sted på bosætning, fortæller Henrik Madsen.

Der var en stor fraflytning fra Lolland Kommune i årene op til 2015, medgiver han. Men siden da er blødningen stort set stoppet. Alligevel mister kommunen cirka én borger om dagen i årene 2015 til 2019, viser opgørelsen. Og det har en helt naturlig forklaring.

- Vi får stoppet den store fraflytning omkring 2015, men herfra skyldes tabet af indbyggere simpelthen kort og godt, at der dør flere i Lolland Kommune, end der bliver født, forklarer Henrik Madsen.

For at få vendt den tendens, gøres der fra kommunens side flere forskellige indsatser.

- Vi arbejder på at gøre det attraktivt for flere at have deres liv og karriere i Lolland Kommune. Med det følger der formentlig også flere børn til statistikken, siger souschef i Lolland Kommunes strategi- og direktionssekretariat, Henrik Madsen.

Er du blevet nysgerrig på, hvordan befolkningstallet i lige netop din by har udviklet sig?
Så har videncentret Bolius lavet en oversigt, du kan finde ved at KLIKKE HER

Zoomer man længere ind er der nogle mindre samfund, der springer i øjnene. Især Bandholms røde tal formår at tiltrække sig opmærksomhed i de næsten uendelige mængder data fra Danmarks Statistik. Byen formår nemlig at være den by i hele landet, der oplever den 3. største procentvise fraflytning – kun overgået af Karby og Uglev i andre landsdele.

Beboertallet er gået fra 725 fastboende i 2009 til bare 530 i 2019. Det giver et fald på lige knapt 26 procent i byens samlede mængde beboere.

Også Lolland Kommunes største by, Nakskov, er skrumpet ind. Fra 13.886 indbyggere i 2009 er der nu 12.691 indbyggere. Faktisk er der ikke et eneste af de opgjorte bysamfund, altså enklaver med mere end 200 indbyggere beliggende i Lolland Kommune, der har haft en beboertilvækst over en tiårig periode.

En by som Birket på Nordvestlolland er for eksempel helt stoppet med at være en by ifølge befolkningsstatistikken, da antallet af indbyggere er faldet under 200.

I Guldborgsund Kommune er befolkningstallene ikke faldet helt så drastisk. I 2009 boede der 63.211 indbyggere i kommunen, mens der i 2019 bor 60.930 indbyggere. Tallet dalede ganske drastisk i perioden 2009 til 2013, men er de senere år stabiliseret omkring de 61.000 indbyggere.

Et af opgørelsens lyspunkter er, udover befolkningsmagneten i Nykøbing, der er vokset en smule, er Nørre Alslev. Her er der kommet cirka et dusin nye borgere til. Ikke mange, men i forhold til mange andre byer af samme størrelse er det en imponerende bedrift.

En af de lokale foreninger, der skubber på for at gøre Nørre Alslev til en attraktiv by at bo i, er foreningen for liv og udvikling i Nørre Alslev – eller bare LUNA, som foreningen ofte kaldes i folkemunde.

Og selvom antallet af beboere ikke er steget med mere end et par borgere, kan det dog mærkes flere steder, at Nørre Alslev er et sted, folk har lyst til at bo, fortæller bestyrelsesformand for LUNA, Bo Daugaard.

- Vi hører, der er en lille befolkningstilvækst i byen, men det synes jeg nu ikke, man sådan kan mærke i dagligdagen. Men jeg kan se gennem mit arbejde i Nørre Alslev Boldklub, at vi får flere børn ind i foreningen. Det kan jo være et tegn på, at befolkningssammensætningen er blevet anderledes, siger Bo Daugaard.

Det skyldes en helt bevidst strategi om at gøre Nørre Alslev til et sted, man som børnefamilie har lyst til at bosætte sig.

- Projektet med bevægelsesparken, som vi har fået lavet, er et eksempel på, hvad vi gør for at gøre området mere attraktivt for børnefamilierne. Det stemmer også godt overens med hele Guldborgsund Kommunes mål om at få folk til at bevæge sig mere, siger Bo Daugaard.

  • #188570
    Arkivfoto Foto: Anders Knudsen
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem