cookie-og-privatlivspolitik

2

Billeder

Scandlines er en af områdets største arbejdspladser og ser frem til problemer for de ansatte, hvis der efter spareplanen kommer færre afgange på rute 740.
Foto: Flemming Keith Karlsen/Arkivfoto

Lokal nyt

Blandede følelser over busplaner

Glæde over, at bus 740 ikke nedlægges, men virksomhed frygter for de ansatte.
04. oktober 2018 kl. 14:04 Af Klaus Præst Jaqué

Annonce

Som Folketidende skrev i går, er en nedlæggelse af rute 740 fra Nykøbing til Gedser ude af spareplanerne.

Læs også: Færre lokale busruter truet af besparelser

Men nedlæggelsen er blevet erstattet af et foreslag om markant færre afgange, hvilket betyder timedrift i dagtimerne og totimersdrift i aftentimerne.

Forslaget vækker begrænset lokal glæde - begrænset, fordi man ikke helt kan gennemskue konsekvensen af nedskæring.

- Nedskæring er blidere end lukning, men vi må se, hvad spareforslaget går ud på, før vi kan sige, om det er spiseligt, siger Yvonne Halskov fra Gedser, som på vegne af Gedser Bylaug står bag en populær underskriftsindsamling imod busnedlæggelsen.

- Vi har nået cirka 1.000 underskrifter, 600 digitale og i hvert fald 300 gammeldags, fortæller hun.


Ikke kun positivt

Hos områdets store arbejdsplads, Scandlines, er der også blandede følelser over spareplanerne.

- At spare på busruten synes vi er en rigtig dårlig idé, da det er den eneste måde, man kan komme til færgen med offentlig transport, forklarer Scandlines' pressetalsmand, Anette Ustrup Svendsen.

En besparelse på den offentlige transport går både ud over Scandlines' kunder og ansatte.

- Vi har cirka 113.000 landgangspassagerer om året, som skal videre fra Gedser. Med færre transportmuligheder videre kan man godt frygte, at de vælger færgen fra, fortæller Anette Ustrup Svendsen.

For de ansatte kan det se endnu værre ud.

- Vi har 250 ansatte, og langt de fleste bor i Guldborgsund Kommune. Mange af dem benytter offentlig transport til og fra arbejde. De er ansat i mange forskellige positioner, nogle sidder i billetsalg, og andre i køkken på færgen, så de har forskellige og skiftende arbejdstider, så med færre busafgange kan de få vanskeligere ved at få hverdagen til at hænge sammen, understreger pressetalsmanden, som fortæller, at 175 af de 250 ansatte bor i kommunen.

- Jeg vil sige, at der er glæde over, at ruten ikke bliver nedlagt, men vi bliver kede af en reducering af antallet af afgange, siger hun.

På Nykøbing Station er 18-årige Victor Jensen, gymnasieelev og bosiddende i Marielyst, glad for, at hans transport til og fra skole samt til arbejde i Nykøbing ikke bare forsvinder.

- Jeg har allerede snakket med mine forældre om at skulle blive kørt meget mere, og det er de ikke meget for. Men hvis det var nødvendigt, ville de gerne køre, fortæller han.

Og hans forældre kan stadigvæk komme til at køre.

- Det er pænt nederen, at det skal hænge i uvished, hvordan planerne kommer til at være, og at der så bliver meldt en plan ud, som en måned senere nu er bedre, men anderledes. Jeg glæder mig i hvert fald til at se det endelige resultat, siger gymnasieeleven og bakkes op af sin ven Thomas Hansen:

- Det er rigtigt dejligt, at bussen bliver, men med totimersdrift om aftenen er der alligevel noget planlægning, som skal gå op, vi kan ikke bare tage fra fredagscafé og hjem eller hjem fra arbejde uden at planlægge, mener Thomas Hansen.


Svært at planlægge

Og derfor har Thomas Hansen også svært ved at planlægge de næste par måneder.

- Jeg fylder 18 i november og skal ud og søge et "voksenjob", det er svært, når jeg ikke ved, hvad jeg kan tilbyde, om jeg kan komme fra skolen til Gedser eller bare hjem fra Nykøbing, når det er nødvendigt, siger Thomas Hansen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Lokallisten Lolland siger… 20. maj 2019 kl. 20.22

AF: JENS RANE HOLCK

Nej til havbrug, ja til… 20. maj 2019 kl. 00.05

AF: JOHN WENNERWALD

Bananrepublikken Danmark 19. maj 2019 kl. 23.27

AF: LEIF A. JENSEN

Gylden mammon S garanti for… 16. maj 2019 kl. 21.25

AF: STEEN BAHNSEN

Lukning af Dannelunde… 16. maj 2019 kl. 14.27

AF: CARSTEN GRACE HARDINGTON

Gerninger, beregnet på at… 14. maj 2019 kl. 09.49

Annonce