cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Anders Knudsen/arkiv

Lokal nyt

Borgmester jubler: Lindholm-området taget af ghetto-listen

OPDATERET 11.45: Lindholm-kvarteret i Nykøbing er ikke længere med på Transport- og Boligministeriets såkaldte ghettoliste. Borgmester John Brædder jubler.
01. december 2020 kl. 11:22 Af Jakob Poulsen

Annonce

Lindholm-området i Nykøbing er officielt ikke længere en ghetto.
Boligområdet har de seneste tre år været med på Transport- og Boligministeriets liste over socialt belastede områder, den såkaldte ghettoliste.

Men på den nyeste liste, som netop er offentliggjort, figurerer Lindholm ikke. Og det vækker stor begejstring hos borgmester John Brædder (G).

- Jeg er jublende lykkelig for at sige det mildt. Det er det, vi har arbejdet på, siden Lindholm kom med på listen i 2017, og vi stod faktisk i den situation, at hvis ikke vi kom af listen nu, så var vi røget på den såkaldt hårde ghettoliste i stedet, og det ville medføre helt andre restriktioner, siger John Brædder med henvisning til, at et område kun må stå på den "almindelige" ghettoliste i en begrænset periode.

- Det er rigtigt godt, for det stempel, som man har haft ude i Lindholm-området, kommer man af med nu. Og det er jo ikke et farligt område at bo i. Der er lækre boliger, og de senere år er der investeret millioner i området af både boligselskaber og kommunen.

- Men der er ingen tvivl om, at vi skal fortsætte med at arbejde med området, for der bor stadig mange, som står udenfor arbejdsmarkedet, så de indsatser, vi allerede har sat i værk, de fortsætter, pointerer John Brædder.

Det indebærer blandt andet, at fire boligblokke skal rives ned og erstattes med 48 nye bolig i såkaldt tæt-lav bebyggelse.

Det fremgår ikke af oplysningerne fra Transport- og Boligministeriet hvad den præcise årsag er til, at Lindholm nu er fjernet fra listen. Men ifølge John Brædder skyldes det en kombination af, at andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande ikke længere overstiger 50 procent.

Samtidig tæller de ældreboliger, som ligger i området, nu med i statistikken, hvilket de ikke har gjort tidligere.
- Jeg er egentlig også græsk-katolsk med, hvad årsagen er. Jeg synes jo aldrig, at Lindholm har fortjent at være på den liste, siger en meget tilfreds John Brædder.

Lindholm er dog ikke helt fjernet fra ministeriets søgelys. Området er stadig med på listen over udsatte boligområder. Her placeres boligområder med mindst 1.000 beboere, som omfatter mindst to af fire følgende kriterier:

1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pprocent opgjort som gennemsnittet over de seneste to år.
2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven
eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste to år.
3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grundskoleuddannelse, overstiger 60 procent.
4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64
år i området (eksklusive uddannelsessøgende) udgør mindre end 55
procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Det er ikke kun Lindholm, der er pillet af ghettolisten. I det hele taget er listen skrumpet voldsomt - fra 28 sidste år til nu 15.
- Det er fantastisk positivt, at det går fremad i så mange områder, og vi allerede nu ser effekten af parallelsamfundspakken. Det er et historisk stort fald i antallet af udsatte områder på alle lister, især fordi langt flere beboere er kommet i arbejde eller uddannelse.

- Det store fald i antallet af udsatte områder er især et klap på skulderen til de boligorganisationer og kommuner, der de senere år har knoklet for at sikre blandede boligområder, så alle børn får de samme muligheder, uanset hvor de vokser op, siger boligminister Kaare Dybvad Bek i en pressemeddelelse.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: RANDI HANSEN

afhentning af affald 23. januar 2021 kl. 22.58

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

Annonce