Annonce
Lokal nyt

Borgmester utilfreds: Savner dato for grænse-åbning

John Brædder. Foto: Ingrid Riis, arkivfoto

John Brædder er frustreret og forstår ikke, hvorfor politikerne på Christiansborg ikke melder klart ud om, hvornår udenlandske turister atter kan rejse til Danmark.

Guldborgsund Kommunes borgmester John Brædder er langtfra imponeret over den aftale om yderligere genåbning af det danske samfund, som partilederne på Christiansborg sent onsdag aften kunne præsentere for offentligheden efter mange timers forhandlinger.

Det er afsnittet omkring genåbning - eller mangel på samme - af grænserne, borgmesteren er utilfreds med. Så utilfreds, at han i går torsdag skrev et opslag om emnet på sin facebookprofil, der indledes med ordene "Tosset udmelding på turisme".

Det, John Brædder helt konkret er meget utilfreds med, er, at politikerne endnu ikke har meldt ud præcis, hvornår de danske grænser genåbner.
- Man har haft 14 dage til at tænke sig om, man sidder og forhandler i 11 timer, flere partier går til forhandlinger med klare mål om at få åbnet grænserne i det mindste for de mange tusinde, som har booket sommerhuse, camping etc., og alligevel sker det ikke, skriver borgmesteren blandt andet på Facebook.

Partierne enedes ganske vist om, at man fra på mandag udvider listen over såkaldt anerkendelsesværdige formål, som giver udlændinge lov til at rejse ind i Danmark. Det betyder blandt andet, at personer fra de nordiske lande og Tyskland kan rejse ind, hvis de eksempelvis ejer et sommerhus i Danmark eller skal besøge kærester, forlovede eller bedsteforældre.

Men en egentlig åbning af grænserne for eksempelvis turister blev der ikke sat dato på, bortset fra, at man besluttede, at der skal tages stilling til det spørgsmål senest 29. maj i stedet for 1. juni, som det var planen inden onsdagens maratonforhandlinger begyndte.

Og det er ikke godt nok set med Guldborgsund-borgmesterens øjne.
- Vi er en af de største sommerhuskommuner i landet, og der er mange hernede, som direkte eller indirekte lever af sommerhusudlejning og de turister, som kommer hertil fra udlandet.
- Og står man som udenlandsk turist nu og skal planlægge sin sommerferie, så kunne man fra Christiansborg i det mindste have givet en melding om en konkret dato for, hvornår udenlandske turister igen kan holde ferie i Danmark, siger John Brædder til Folketidende.

- Jeg har stor respekt for, at man skal passe på af sundhedsmæssige årsager, men det er hammer-ærgerligt, at man ikke kommer med en mere konkret melding om åbning af grænserne, tilføjer han.

John Brædder frygter, at den fortsatte uklarhed kan få store økonomiske konsekvenser for den lokale turistbranche.

- Vi har så mange udenlandske turister i vores sommerhusområder, at det ikke vil kunne dækkes ind af, at der kommer flere danske gæster, så det vil være et kæmpe tab.
- Der er tale om liv og død for en hel branche, som i forvejen er i knæ, og snart udløber regeringens erhvervshjælpepakker også, medmindre de bliver forlænget, og det giver heller ikke branchen større sikkerhed.

- Man (partilederne på Christiansborg, red.) har ikke sat sig nok ind i, hvor stor en udfordring det her er i landdistrikts-Danmark. Der er jo også mange ufaglærte job og sommerferiejob for studerende i det.
- I det mindste kunne man give dem en dato. Det er pivringe, lyder det fra borgmesteren.

Hos Novasol/Dansommer i Marielyst deler kontorleder Janne Tribler Edvardsen borgmesterens frustration.
- Det gør det unægteligt umådeligt svært at planlægge noget som helst. Nu er det snart pinse, hvor vi også plejer at have mange udenlandske gæster, men vi ved ikke, om de må komme, fortæller hun.

I øjeblikket holder mange danskere kristihimmelfartsferie i de lokale sommerhuse, og det giver masser at se til.
- Vi har ekstremt travlt lige nu. Danskerne har valgt at tage i sommerhus i kristihimmelfartsferien, og det er jo positivt. Det er mere usikkerheden om, hvad sommeren bringer, og hvad der kommer på den anden side, der gør det svært, forklarer Janne Tribler Edvardsen.

Novasol/Dansommer plejer på årsbasis at have cirka 11.500 familier på besøg på Lolland-Falster og Sydsjælland, og heraf er omkring halvdelen udenlandske turister.

Janne Tribler Edvardsen anerkender fuldt ud, at der også ligger en sundhedsfaglig vurdering bag myndighedernes overvejelser.
- Vi gør, hvad vi kan fra vores side for at rengøre sommerhusene og så videre, men vi ved selvfølgelig ikke, om udenlandske turister, der kommer herop og vil ud at se og opleve noget, risikerer at smitte nogen eller selv blive smittet.

- Personligt kan jeg godt forstå, at det kan være svært at give los og åbne grænserne helt nu og her. Jeg har selv min mor på plejehjem, og hende har jeg ikke set i to og en halv måned for at undgå risiko for smittespredning.
- Men set fra et arbejdsmæssigt synspunkt vil det være rart snart at få en melding. Det er frustrerende ikke at vide noget, siger Janne Tribler Edvardsen.

  • John Brædder. Foto: Ingrid Riis, arkivfoto
Annonce
Guldborgsund

Velkendt navn gør comeback som hoteldirektør på Lolland

112

Hunde redder kvinde fra kraftig brand

Annonce
Annonce
112

Nye detaljer: Overfaldet to gange - ikke under 13 spark

Guldborgsund

Velkendt navn gør comeback som hoteldirektør på Lolland

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

112

Hunde redder kvinde fra kraftig brand

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen