cookie-og-privatlivspolitik

4

Billeder


Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Lokal nyt

Brug udlignings-pengene sådan

Der er mange holdninger til, hvad de forventede millioner fra udligningsreformen skal bruges til på L-F.
08. februar 2020 kl. 11:00 Af Jakob Poulsen, David Arnholm

Annonce

LOLLAND-FALSTER Hvis regeringens udspil til en ny kommunal udligning bliver vedtaget uden ændringer, står Lolland-Falster til at få et løft på et trecifret millionbeløb.

Forhandlingerne om reformudspillet er i gang på Christiansborg, og det er derfor hverken sikkert, at det ender med en aftale, eller at den aftale ender med at sende ligeså mange penge til Lolland og Guldborgsund, som regeringens udspil lægger op til.

Men hvis nu ... Hvad skal pengene så bruges til? Det spurgte vi vores brugere på folketidende.dk og læserne her i Folketidende om i begyndelsen af ugen.

Det kom der rigtigt mange forslag til. En stor del af dem kredsede dog om følgende områder: Ældrepleje, handicapområdet, børnepasning, renovering af skoler og renovering af veje.


Flere varme hænder

Eksempelvis skriver Bent Munch fra Nykøbing:

- Får Guldborgsund Kommune flere penge, bør de bruges til flere varme hænder i ældreplejen, ældre og omsorg i øvrigt samt hjælpemiddelområdet. Der er p.t. hårdt brug for dem der, og det bliver ikke mindre, som tiden går, og der bliver flere ældre.

Gitte Olsson mener, at pengene skal bruges flere forskellige steder.

- Jeg mener, der burde bruges penge til lønforhøjelser til pædagoger og plejepersonale og ekstra personale begge steder. Der bør også bruges penge til at indsnævre vejen ved Nordvestskolen i Nakskov med fartdæmpende foranstaltninger. Og for Guds skyld ny vejbelægning i Horslunde by. Vi bliver nok nødt til at låne lidt af Guldborgsunds pulje, skriver hun med et glimt i øjet.

Katrine Keil har også nogle meget konkrete forslag:

- Helt klart handicapområdet og deres aktivitetshus i Nykøbing!
Derefter skal vores udsatte, børn, SFO og ældre have mere og flere hænder. Torvet i Nykøbing behøver ikke at sluge flere penge til omlægning, skriver hun.


Udsatte og ældre

Anne-Marie Mix hører også til de, der har fokus på de ældre og børnene.

- Pengene skal bruges på socialt udsatte børnefamilier, ældre og psykiatriområdet. Det er nogle af de tunge poster og vel grunden til, at vi skal modtage penge fra andre kommuner, så vi kan udligne forskellene i "belastningsgraden" i kommunerne .Derudover sæt i gang med det forebyggende arbejde på hele det sociale område, skriver hun.

Kim Steinmeier Rasmussen mener også, at der er en række områder, hvor pengene vil gøre gavn.

- Få rettet op på vejene og færdiggjort kloakprojekterne. Bedre forhold i daginstitutioner, skoler og ældreområdet, skriver han.

Vibeke Hellmann anbefaler, at man venter med at bruge pengene, til man har dem.

- Og så skal kommunalbestyrelsen tænke sig meget, meget godt om. Det virker som om, ældreområdet er nødlidende. Og så skal erhvervslivet styrkes, for det er fra et godt og levende erhvervsliv, vi får flere penge i kassen, påpeger hun.


Skal gå til velfærd

Lolland Kommunes borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), holder vinterferie, men viceborgmester Henrik Høegh (V) tager godt imod læsernes forslag.

- Det ville være rigtig rart at få penge, så jeg kunne sige ja til det hele. Det ville være en fornøjelse! fastslår han og giver sit bud på, hvad der bør prioriteres.

- Vi er mere eller mindre tvunget til at kigge på den nære velfærd og prioritere den, for det er den store post, og det er der, vi ligger på nogle niveauer, der tangerer minimumsstandarder. Det er ældrepleje, folkeskoler, børn med særlige behov og daginstitutioner. Jeg tror, der vil komme et krav fra andre myndigheder om, at nu er vi ved at nå minimumsstandarderne, siger han.

Henrik Høegh gør det dog også klart, at det vil kræve et løft i udligningen, der er større end det, regeringen har lagt op til.

- Skal det komme til at ligne noget, så man kan få øje på det, skal vi have et plus på den anden side af et trecifret millionbeløb. Det plus på 35 millioner kroner, vi står til, betyder besparelser, fastslår han.

Men kommer millionerne, vil han også gerne bruge penge på mere end den allernæreste velfærd.

- Vi vil gerne fastholde en rettidig omhu i forhold til Femern og vores virksomheder. Det handler om Lollands fremtoning, og det er alt fra huller i vejene til byfornyelse. Men det er det andet - den nære velfærd - der står først, understreger han.

I Guldborgsund Kommune er borgmester John Brædder (G) tilbageholdende med meldinger om, hvordan han gerne ser pengene brugt. Han vil nemlig nødig give borgerne forventninger om noget, før det ligger fast, hvad resultatet af forhandlingerne på Christiansborg bliver.

- Men hvis en kommune får flere penge til rådighed, skal det selvfølgelig gå til det, vi som kommune og politikere er sat i verden for - at øge velfærden. Det er velfærdsområderne, vi skal ind at kigge på, og især de svageste, nøjes han med at bemærke.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

Annonce