cookie-og-privatlivspolitik
2018-05-07-Copyright: PF Anders Knudsen, LF Folketidende, Nykøbing.
Nysted.
Nysted by med havn og solskin
Kommunerne fortolker restriktioner i forbindelse med cororna forskelligt for lystbådehavnene.
Foto: Anders Knudsen

Lokal nyt

Corona udfordrer lystsejlerne

OPDATERET: Sejlsæsonen er i fuld gang, og pinsen er oplagt til en sejltur til de lokale havne rundt omkring på Sydhavsøerne.
28. maj 2020 kl. 06:00 Af Margit Olsen

Annonce

Indtil onsdag var gæstesejlere ikke velkomne i Lolland Kommunes lystbådehavne.

Det betød, at gæstesejlere til de kommunale lystbådehavne på Askø, Femø, Fejø, i Rødbyhavn og Nakskov blev henvist til andre havne.

Men efter, at Folketidende onsdag formiddag havde talt med Lolland Kommunes havnemester Tummas Juul, blev tolkningen af restriktionerne med hensyn til corona ændret.

- Lolland Kommune har nu besluttet, at vi åbner for sejlere i de kommunale lystbådehavne, siger havnemesteren onsdag eftermiddag.

- Der vil dog ikke blive åbnet for badefaciliteter, men udelukkende for toiletterne i lystbådehavnene.

I Guldborgsund Kommune er de lokale havnekontorer i de kommunale lystbådehavnei Nysted, Stubbekøbing og Gedser åbne. Men faciliteterne til sejlerne er lukket af. Dog undtaget enkelte handicaptoiletter på havnene.

- Toiletter på havnene er ikke offentlige toiletter, men beregnet for sejlerne, siger lederen af de kommunale havne i Guldborgsund Kommune, Jørgen Hilleke.

- Vi mener ikke, at vi kan holde faciliteterne åbne i de kommunale havne ud fra de restriktioner, som gælder i øjeblikket. Vi kan heller ikke påtage os at skulle udføre ekstra rengøring på toiletfaciliteterne på havnene. Der bliver normalt gjort rent en gang dagligt.

Landets kommuner tolker restriktionerne forskelligt. I Vordingborg Kommune valgte man for eksempel i midten af april at åbne for lystbådehavnes faciliteter samtidig med, at man åbnede for øvrige offentlige toiletter i kommunen.

Skulle lokale sejlere få lyst til en sejltur i pinsen, som går længere end blot frem og tilbage til egen hjemhavn, kan man også tage turen til de private havne og de mange sejlklubber. Her er der i de fleste rundt om Lolland-Falster åben.

I Toreby Sejlklub fortæller formanden Jan Krastrup, at man har indrettet sig efter de nationale retningslinjer med opsat skiltning og rigeligt med håndsprit både til hænder og til at tørre ting af med.

- Vi oplever, at vores medlemmer sagtens kan håndtere situationen. Alle er gode til at respektere reglerne, opfører sig fornuftigt, og tager hensyn. Og vi byder selvfølgelig eventuelle gæstesejlere velkommen, siger Jan Krastrup.

Det samme gælder i Langø. Formanden for Langø Bådelaug, Michael Bo Andersen, fortæller, at man slog dørene op til klubhuset 10. maj og også kan klare at have gæstesejlere på besøg.

I Sejlforeningen Vikingen i Nykøbing undrer det formand Carl Erik Juel Hansen, at Guldborgsund Kommune tolker restriktionerne så firkantet.

- Man er fristet til at sige, at kommunen måske ikke ønsker, at der skal komme gæster til havnene, siger formanden.

I Vikingen har man ligesom i mange af de andre private lystbådehavne i området indrettet sig ifølge alle forskrifter, når det handler om hygiejne og hvor mange mennesker, der kan være i området.

Også i lystbådehavnen i Guldborg er gæstesejlere velkomne.
- Vi stiller både vores klubhus med køkken, baderum, toiletter og vores udendørs sauna til rådighed for dem, siger formanden for Guldborgland Bådelaug, Preben Kristensen.

- Vi vil ikke være barnepiger for hverken vores medlemmer eller gæstesejlere. Alle kender reglerne i disse coronatider og ved, hvordan man skal forholde sig.

Tyske sejlere kan naturligvis ikke komme på besøg i de danske farvande, når grænserne er lukkede. Det betyder manglende indtægter i alle lokale havne. Men for nogle tyskere betyder det endnu mere. Nemlig de tyskere, som har deres både fast liggende i Danmark - og betaler for pladserne året rundt. De følger sig uretfærdigt behandlet.

Selvom det nu er tilladt tyske sommerhusejere at komme til Danmark og til deres sommerhuse, så må tyske bådejere ikke komme over grænsen for at kigge til deres både.

I foreningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID) appellerer man da også til, at listen over anerkendelsesværdige formål også kommer til at omfatte udlændinge med båd i Danmark.

- Det er simpelthen nødvendigt for at sikre indtjeningen for de mange havne og maritime erhverv, der lever af at opbevare og søsætte de tyske både. De er hårdt presset, og mange står overfor at dreje nøglen om. Vi mener, at også bådejerne skal have tilladelse til at køre over grænsen til havnen, ordne deres båd og køre retur, siger direktør i FLID, Jesper Højenvang.

Specielt de sønderjyske havne er ramt, hvor der er mange tyskere, som har deres både fast. Men også lokalt kender man problemet. I Gedser Lystbådehavn har cirka fem tyskere en fast bådeplads.

OPDATERET 29. maj: Guldborgsund Kommune har meddelt, at toiletter ved de kommunale lystbådehavne bliver åbnet inde pinse. Dog åbnes badefaciliteter ikke endnu.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce