Annonce
Lokal nyt

Coronakrise: Spærret inde i Spanien

Foto: Privatfoto

BILLEDSERIE: Lokalt par fra Kettinge forlod Nysted Mole og pølsebod i Nykøbing og tog til Spanien for at åbne en bagerbutik. Få dage senere måtte de lukke igen.

8. marts gik en flere år gammel drøm i opfyldelse for Christian og Anja Andersen fra Kettinge. Her kunne de endelig slå dørene op til deres egen bagerforretning i Spanien.

I januar flyttede parret fra de danske sydhavsøer til landsbyen Pinar de Campoverde cirka 60 kilometer syd for Alicante, ikke langt fra den spanske solkyst. Og forrige søndag blev drømmen om eget bageri under den spanske sol så en realitet under navnet Panaderia El Pinar – for blot mindre end en uge senere at blive lukket ned igen på ubestemt tid.

Spanien er et af de lande i Europa, der er hårdest ramt af coronakrisen. Flere tusinde er smittet, og mindst 288 har mistet livet som følge af den frygtede virus. Og det var i et forsøg på at vende den udvikling, at de spanske myndigheder besluttede at lukke alle caféer, barer, restauranter og lignende indtil videre.
Kort efter, i søndags, blev borgernes bevægelsesfrihed yderligere begrænset, da den spanske premierminister erklærede national nødretstilstand.

Det betyder helt konkret, at det i øjeblikket kun er tilladt for borgerne at forlade deres hjem, hvis de skal hente fornødenheder som mad og medicin, eller man skal på arbejde. Så nu sidder Christian og Anja Andersen og deres datter Julie spærret inde i deres lille hus.

- Det gik strygende med forretningen i starten, men allerede efter et par dage kunne man godt mærke på spanierne, at de var ved at blive bange. Og de tager det her helt anderledes alvorligt, end man gør visse andre steder. De er meget autoritetstro, fortæller Christian Andersen på en telefonforbindelse fra Pinar de Campoverde.

De spanske strande er også lukket, og det samme har flere hovedveje fra hovedstaden Madrid været. Og som nævnt er det kun tilladt at gå ud, hvis man skal hente mad eller medicin, eller man skal på arbejde eller i banken.

- Det er lidt uhyggeligt, at man ikke må gå udenfor en dør. Man må kun gå til det nærmeste supermarked, og man skal gå den korteste vej. Man må også gerne gå ud for at gå tur med sin hund, hvis man holder afstand til andre mennesker, men jeg har ikke set nogen hundeluftere. Supermarkederne fungerer, og der er varer nok til alle, men hylderne med toiletpapir, pasta og ris er godt ribbede, fortæller Christian Andersen.

Det giver til gengæld den lille familie – datteren Julie var egentlig blot på besøg – en mulighed for at være endnu mere sammen.
- Vi bor tre personer i et lille hus. Det er lidt voldsomt, men vi har computer og netadgang og kan se dansk tv. Man kommer hinanden ved på en anden måde, og vi får da snakket det igennem, vi mangler at snakke om, og slidt lidt på yatzi-blokken, forklarer Christian Andersen med et glimt i øjet.

For mange spaniere kan krisen få store økonomiske konsekvenser. Ifølge Christian Andersen er der endnu ingen økonomisk hjælp at hente fra den spanske regering.

- Det bliver dyrt nu, så det handler bare om at minimere skaderne. Området hernede lever af turister, så det vil blive virkelig hårdt ramt. Heldigvis har vi selv lidt på kistebunden at tære af, men det er der mange andre, der ikke har, fortæller han.

Som følge af nedlukningen har parret været nødt til at sende to medarbejdere hjem uden løn indtil videre.
- Men spanierne tager det pænt. De piver ikke så meget, og de er gode til at overholde anvisningerne om at holde sig indendøre, siger Christian Andersen.

Nødretstilstanden gælder foreløbig frem til næste weekend – altså halvanden uge endnu.
- Her er meget stille. Nogle af de lokale fortæller, at de aldrig har oplevet noget lignende. Det er lidt trist, og det var ikke det, vi havde i tankerne, da vi tog herned. Men der er mange andre, der er er hårdere ramt end os, og det nytter ikke noget at pive over det. Det er noget, vi skal igennem, lyder det fra Christian Andersen.

Hvis nogen blandt læserne mener at kunne genkende Christian og Anja Andersens navne, så er det ikke helt skudt ved siden af. Parret har tidligere ejet og forpagtet Nysted Mole på havnen i Nysted samt stået for forretningen Is & Pølser på Torvet i Nykøbing.
Nysted Mole er i dag forpagtet ud, men parret ejer stadig bygningen, mens de har en bestyrer til at stå for driften af forretningen i Nykøbing.

Klik på billedet herover for at se flere billeder fra Pinar de Campoverde og de mennesketomme gader.

Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto
  • Foto: Privatfoto
  • Foto: Privatfoto
  • Spanien3
    Foto: Privatfoto
  • Spanien4
    Foto: Privatfoto
  • Spanien5
    Foto: Privatfoto
  • Foto: Privatfoto
Annonce
Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken