cookie-og-privatlivspolitik
Fire lokale veteraner med forskellige baggrunde fortalte om deres tid som udsendte på forskellige missioner med Dannebrog på skulderen.

2

Billeder

Fire lokale veteraner med forskellige baggrunde fortalte om deres tid som udsendte på forskellige missioner med Dannebrog på skulderen.
Foto: Lars Hovgaard

Lokal nyt

"Den retning, tre kilometer - der er krigen ..."

Lokale veteraner delte forleden deres historier med lokale borgere.
19. september 2020 kl. 06:21 Af Lars Hovgaard

Annonce

NYKØBING "Den retning, tre kilometer - der er krigen ..."

Sådan lød meldingen til Kjeld og hans kolleger, som i begyndelsen af 1990'erne var på det første hold danske FN-soldater, der blev sendt til Kroatien, hvor borgerkrigen rasede.

Og ved ankomsten til byen Krajina kunne soldaterne ved selvsyn konstatere, at krigen var tæt på.

- Der var skudhuller alle steder, smadrede landsbyer og sønderskudte huse. Det var voldsomt, når man kom direkte fra fredelige Danmark, fortalte Kjeld forleden aften ved et arrangement for lokale soldaterveteraner og lokale borgere på Hovedbiblioteket i Nykøbing.

Her sad Kjeld, der har 38 år i Forsvaret bag sig, i et panel sammen med Per, Hans Arne og Lene.

Alle fire med forskellige baggrunde fra deres tid som udsendte på forskellige missioner med Dannebrog på skulderen. Kjeld med oplevelserne fra Kroatien. Og Per med beretninger fra Cypern, Balkan og Irak.

- Ligesom Kjeld kom også vi tæt på borgerkrigens barske begivenheder, da vi på et tidspunkt kørte gennem Bosnien for at komme til Tuzla. På et tidspunkt passerede vi en skole, hvor 52 grave foran vidnede om en grufuld massakre på børn og lærere. Der blev meget stille i køretøjet, da vi kørte forbi, lød det fra Per.


Den personlige historie

Lene kunne berette om mange år i Søværnet med blandt andet en mission til Adriaterhavet, hvor en kollega var tæt på at miste livet i en ulykke - Hans Arne berettede om sin vej fra det civile liv ind i Forsvaret og en mission til Aden-bugten for at bekæmpe pirateri.

Veteran-arrangementet forleden var kulminationen på udstillingen "Gennem Ild & Vand - udsendt af Danmark", som de seneste uger har stået på Hovedbiblioteket og i plancher, genstande og film har sat ord og billeder på mange af de danskere, der siden 1948 har været udsendt til krige, kriser og katastrofer rundt om i verdens brændpunkter - og som i dag bærer betegnelsen veteran.

- For nogle kan det være svært at forholde sig til de danske missioner i udlandet langt væk. Men når man kommer tæt på en veteran og hører dennes personlige historie om savn, sorg og oplevelser, så bliver det pludselig meget nærværende. Og det er grunden til, at vi har dette arrangement som led i udstillingen, så lokale veteraner kan møde lokale borgere. Og på den måde dele historier om det at være udsendt og komme hjem igen, fortæller Sara la Cour, der er projektmedarbejder på udstillingen og selv veteran med en tidligere mission som soldat i Irak bag sig.


Lokal veteranstrategi

Omkring 35 lokale borgere deltog forleden - og spørgsmålene var mange under det to timer lange møde med veteranerne. Blandt andet med fokus på bearbejdning af de barske oplevelser, håndtering af følelsen af magtesløshed, ligestilling i Forsvaret og den statslige og frivillige støtte til veteraner med brug for hjælp.

Blandt tilhørerne var også Ole K. Larsen, medlem af byrådet i Guldborgsund Kommune for Venstre og formand for beskæftigelsesudvalget.

I den egenskab bød han veteraner, pårørende og tilhørere velkommen - og efter arrangementet kunne han fortælle om en aften, der også havde påvirket ham.

- Det er jo nogle stærke beretninger, som kommer frem. Og som politiker er dette for mig et eksempel på, hvordan noget af det, vi sidder og vedtager i byrådet, også har en direkte betydning for borgerne i vores lokalsamfund. Vi har jo vedtaget en veteranstrategi, blandt andet med ansættelsen af en veterankoordinator, og denne udstilling og dette arrangement er en del af denne strategi. Det handler blandt andet om at skabe synlighed om veteranarbejdet og sikre anerkendelse til vores veteraner, siger Ole K. Larsen.

Udstillingen "Gennem Ild & Vand - udsendt af Danmark" er på vej gennem Danmark og har forladt Nykøbing. Netop nu kan den ses i Aabenraa Kommune - og i november gæster den Vordingborg Kommune.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

AF: JOHN WENNERWALD

Nåede du det, du ville? 18. oktober 2020 kl. 22.02

AF: MARTIN WOUTERS

digelaget og kommune vil… 17. oktober 2020 kl. 16.16

AF: MARTIN WOUTERS

falck sidste arbejdsdag i Guldborg 15. oktober 2020 kl. 15.46

AF: LINDA SOMMER

Velkomstporten til Danmark 13. oktober 2020 kl. 20.14

Annonce