cookie-og-privatlivspolitik
Naturvejlederen fortalte om barokhavens storhedstid og mange forandringer gennem tiden.

11

Billeder

Naturvejlederen fortalte om barokhavens storhedstid og mange forandringer gennem tiden.
Foto: Ingrid Riis

Lokal nyt

En stille en på opleveren på en efterårsdag

Naturvejleder viste rundt i barokhaven på Søholt Gods.
04. oktober 2021 kl. 19:20 Af Rikke Folm Berg

SØHOLT Vi er en temmelig stor flok, som er mødt op i fornuftigt tøj og fodtøj til nogle timer i det udendørs på en overskyet og fugtig lørdag eftermiddag i godt selskab med naturvejleder Uffe B. Nielsen.

Vi skal høre om barokhaven ved Søholt Gods, om landskabshaven og om avlsbygningerne. Alt vanvittig dygtigt og ambitiøst udført.

Han samler os først om et bænke-borde-sæt, hvor han giver os en indføring i barokhavens etablering i 1690'erne og dens videre historik, og så vandrer vi afsted.

Vi går mellem fem meter høje avnbøgehække i en nærmest labyrintisk fornemmelse, og så bliver vi opfordret til noget nær at stikke hovedet i busken.

- Prøv at kigge ind i hækkene, opfordrer naturvejlederen.

Annonce

Det bliver pludselig tydeligt, at hækkene ikke er hække, som i hække med små tynde grene med blade på. De består af 300 år gamle træstammer med et væld af fine forgreninger.

Naturvejlederen fortæller om Frederik 5.s besøg i barokhaven midt i 1700-tallet, og hvor imponeret han var over den store og kostelige have, hvis lige ikke fandtes i Danmark, og om de nuværende ejeres indsats for med fondsmidler at bevare den. Med i flokken af fremmødte er en gruppe fra Midtsjælland, som er på sin årlige weekendtur.

En af dem er Ulrik Søchting, som er biolog, og han hiver pludselig et forstørrelsesglas op inde fra jakken, efter han har sat sig på hug foran et enormt platantræ med et stykke af dens bark i hånden.

Det viser sig, at han har forsket i lav, nærmeste bestemt i arten "caloplaca alstrupii". Den er næsten uddød ved Arresø, men er siden blevet fundet flere andre steder i Danmark, og nu vil han se, om den også findes ved Søholt, fortæller han.

Da vi når om til avlsbygningerne, får rundvisningen igen en ekstra dimension. Det viser sig, at en af de lokale i flokken, Flemming Nørgaard, har arbejdet i netop disse avlsbygninger i 1950'erne.

Annonce

Sådan traver vi afsted med ørene slået ud og får os en på opleveren.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE