cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix, arkivfoto

Lokal nyt

En stor gruppe patienter har ikke fået opdateret medicinkort

Det kan få alvorlige konsekvenser, at en stor gruppe sjællandske patienter ikke har fået opdateret deres medicinkort - det såkaldte FMK.
09. juli 2019 kl. 08:25 Af Citathistorie

Annonce

Det kan få alvorlige konsekvenser, at en stor gruppe sjællandske patienter ikke har fået opdateret deres medicinkort - det såkaldte FMK.

Det er ellers meningen, at alle oplysninger om den medicin, du tager, skal noteres i dit medicinkort, så din egen læge eller personalet på et plejecenter kan orientere sig om din medicinering.

Men problemer med en opdatering af det udskældte it-system Sundhedsplatformen førte i marts til, at mere end hver tredje indlagte patient i Region Hovedstaden ikke fik opdateret sit medicinkort.

Det fremgår af et mødereferat fra Region Hovedstaden. Problemet ramte 30 procent af de indlagte patienter i Region Sjælland.

Og de manglende medicinoplysninger kan få alvorlige konsekvenser for patienterne.

- Hvis du bliver udskrevet med forkerte oplysninger på dit medicinkort, kan du blive fejlmedicineret og overmedicineret, og du kan få medicin, som ikke harmonerer med det, som du måske stadig tager, selvom det ikke står i FMK, siger Anders Beich, som er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin til DR P4 København.

Regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden for Liberal Alliance og overlæge og professor på Herlev Hospital Jacob Rosenberg er mildest talt ikke tilfreds.

- Det er i den grad uacceptabelt, for det er potentielt meget alvorligt, siger han til DR P4 København.

Hos Praktiserende Lægers Organisation Hovedstaden er det ikke første gang, at man oplever problemer med medicinkortet i forbindelse med Sundhedsplatformen, forklarer formand og praktiserende læge Karin Zimmer til DR P4 København:

- Det understøtter for mig den opfattelse, vi har af, at det er et problematisk værktøj, som lægerne har fået stillet til rådighed på sygehusene, siger hun og tilføjer, at det betyder noget for patientsikkerheden, hvis der er tvivl om medicineringen.

Jacob Rosenberg har længe ønsket en afviklingsplan for Sundhedsplatformen, og dette er for ham blot endnu et argument for at afvikle it-systemet.

- Det bekræfter bare, at Sundhedsplatformen er et alt for kompliceret stykke værktøj, og det gør, at der opstår nye fejl og nye problemstillinger, siger han til DR P4 København.

Jacob Rosenberg understreger også, at det er meget vigtigt, at medicinkort bliver opdateret.

- Hvis der for eksempel er iværksat en livsvigtig medicinsk behandling under indlæggelsen, og det ikke kan ses i FMK, kan det være potentielt farligt, siger han til DR P4 København.

I december 2018 blev 84,7 og 87 procent af medicinkortene opdateret efter patienternes indlæggelse i henholdsvis Region Hovedstaden og Sjælland. I marts var det faldet til henholdsvis 65 og 70 procent på grund af fejlen.

En ny opdatering af Sundhedsplatformen skal gerne sørge for, at man snart når op på niveauet for december igen, siger Thomas Dalsgaard Clausen, overlæge og sektionschef ved Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden:

- Min forventning er, at vi når niveauet fra december måske allerede i juli, men senest i august, siger han til DR P4 København.

Årsagen til, at der først rettes op på det nu, er ifølge Thomas Dalsgaard Clausen, at opdateringen fra februar også medførte andre problemer:

- Der har været en afklaringsanalyse, hvor vi i starten fokuserede meget på det nye design, og det skulle vi også, for det voldte andre og vigtigere problemer end det med FMK, siger han til DR P4 København.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: ANTON EBSEN

Hejs flaget! 18. september 2019 kl. 10.47

AF: JOHN WENNERWALD

Betaling ved kasse et 15. september 2019 kl. 19.41

AF: SVEND ERIK WINTERFELDT

Dårlig stil Gedser 12. september 2019 kl. 13.16

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's fremtid? 11. september 2019 kl. 18.07

AF: JOHN WENNERWALD

Guldregn 08. september 2019 kl. 17.37

AF: LARS STIG HANSEN

Marielyst torv – gener fra… 07. september 2019 kl. 21.59

Annonce