cookie-og-privatlivspolitik
Arkivfoto
Foto: Tubas Løkkegaard

Lokal nyt

Engflåten er nu fundet lokalt

OPDATERET: Flere hunde alvorlig syge af flåtbid. Kan også inficere mennesker.
17. april 2019 kl. 10:25 Af Marianne Knudsen og Birgitta Andersne

Annonce

En ny art af flåter, engflåter, blev i 2017 fundet i Danmark. En guldsjakal have transporteret 21 af slagsen over den dansk-tyske grænse. Nu er den kedelige mide, der er større end skovflåten, og som kan overføre andre sygdomme end skovflåten, også nået til Lolland.

Det advarer dyrlæge Annette Creutzberg Mikkelsen fra Byens Dyreklinik i Nakskov om. Byens Dyreklinik har i øjeblikket en granddanois-blanding fra Nordvestlolland i behandling for babesiose, der minder om malaria.

Det er netop engflåten, der kan bære parasitten babesia canis, og babesiose er en infektion med denne parasit. Sygdommen kaldes "hunde-malaria", da den, ligesom malaria, lever i værtens røde blodlegemer og kan være yderst farlig. For babesia-parasitterne ødelægger de røde blodlegemer, og symptomerne hos granddanoisen var blodig urin, feber og træthed.

- De røde blodlegemer angribes, og det er en meget alvorlig sygdom, oplyser dyrlæge Annette Creutzberg Mikkelsen, der har fået verificeret diagnosen på et laboratorium i Tyskland.

Hunden kom i intensiv behandling med det samme, men har måttet vente til i går på at få specialtilladelse fra Lægemiddelstyrelsen og på at få udleveret et særligt lægemiddel.

I Dyrlægehuset i Nakskov er man endnu ikke stødt på nogen tilfælde, men dyrlæge Kurt Larsen fremhæver som Annette Creutzberg, at det er vigtigt at behandle sin hund forebyggende mod flåter.

Midler mod almindelige skovflåt virker også på engflåten, oplyser Kurt Larsen og tilføjer, at internetsiden Netdyredoktor.dk har en meget fin orientering om engflåter.

Ifølge Annette Creutzberg skulle der være fire andre tilfælde på Lolland-Falster med hunde med babesiose.

Nu melder også Maribo Dyrehospital, at de har haft et tilfælde af barbesiose, som flåten overfører. Sygdommen giver malaria-lignende symptomer hos hunde, men kan også inficere mennesker.

- En hund, som aldrig har været udenfor Danmarks grænser, er blevet smittet og syg af parasitten Babesia canis canis, overført af en engflåt cirka 10 dage tidligere, siger dyrlæge Kirsten Hobolt.

Kirsten Hobolt understreger, ligesom sin kollega at det er vigtigt at forebygge flåtangreb, da sygdommen kan være fatal. Den pågældende hund er heldigvis i bedring.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Myndighederne med hovedet i busken 21. august 2019 kl. 16.09

AF: FREDDI HANSEN

"Ugeavis lagt for had" 20. august 2019 kl. 21.02

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

AF: LARS RASMUSSEN

Solceller omkring Grænge landsby 15. august 2019 kl. 18.53

AF: LEIF A. JENSEN

Stem, som I plejer og… 13. august 2019 kl. 18.53

Annonce