cookie-og-privatlivspolitik
Refa har dokumenteret, hvordan erhvervsaffald er blevet afleveret usorteret og derfor skal brændes eller deponeres. Her er det genanvendeligt plast afleveret til deponi på Refas miljøcentre.

5

Billeder

Refa har dokumenteret, hvordan erhvervsaffald er blevet afleveret usorteret og derfor skal brændes eller deponeres. Her er det genanvendeligt plast afleveret til deponi på Refas miljøcentre.
Foto: Refa

Lokal nyt

Erhvervsaffald går til spilde

Det er for besværligt for lokale virksomheder at komme af med affald, der burde genanvendes.
09. november 2020 kl. 10:02 Af David Arnholm

Annonce

LOLLAND-FALSTER Masser af affald, der burde genanvendes, bliver brændt af eller gravet ned. Det er nemlig nemmere og billigere for virksomhederne, advarer Refa om.

Problemet hænger sammen med reglerne for håndtering af erhvervsaffald, for her blev der i 2010 indført regler, der brød de kommunale affaldsselskabers monopol.

Hvis virksomheder sorterer deres affald, må Refa således ikke tage imod det. Så skal det afleveres hos en privat virksomhed, der kan håndtere den slags. Det skal sikre, at kommunale affaldsselskaber ikke udkonkurrerer private firmaer.

Men den slags firmaer er der ingen af på Lolland-Falster. Det betyder, at de lokale virksomheder skal fragte deres affald til Sjælland eller Fyn, hvilket er dyrt og besværligt.

Flere af dem benytter sig derfor af et smuthul. For hvis virksomhederne lader være med at sortere affaldet - eller måske ligefrem bevidst blander det - må de gerne aflevere det hos Refa. Her kunne Refa så i princippet sortere affaldet, men det må Refa ikke. Det skal i stedet brændes af - "energiudnyttes", kaldes det - eller graves ned - "deponeres", kaldes det.

Annonce

Stigende mængder

Refa har længe forsøgt at råbe op om problemet.

"Refa modtager stigende mængder affald fra virksomhederne, som skal energiudnyttes, eller som skal deponeres, og det kan ikke afvises eller rettere, det er tydeligt, at virksomhederne er blevet mindre tilbøjelige til at kildesortere affaldet for at løse deres problem med at få affaldet håndteret på en tilgængelig og omkostningseffektiv måde."

Sådan skrev Refas direktør, Mette Suhr Stoffregen, for et års tid siden. Hun uddybede, at virksomhederne har svært ved at forstå logikken i reglerne, og hun gav et bud på, hvad der kan gøres:

"En løsning kunne være at give muligheden for, at affaldsselskaber beliggende i områder, hvor der ikke forefindes egnede modtageanlæg til behandling af kildesorteret erhvervsaffald egnet til materialenyttiggørelse, tilladelse til at modtage dette affald med henblik på at videresende det til et egnet behandlingsanlæg."

Og hun gjorde det klart, at det ikke vil gå ud over de private aktører:

Annonce

"Det skal bemærkes, at Refa kun anvender private transportører og modtageanlæg, hvilket medfører, at Refas anlæg kun ville være "omlastningsanlæg" for affaldet, og det private marked også i denne løsning stod for transport og behandling."


Helt gak-gak

Opråbet ændrede dog ikke noget, så nu har hun kontaktet det lokale folketingsmedlem René Christensen (DF), der er formand for Folketingets miljø- og fødevareudvalg.

- Det virker helt gak-gak, siger han og tilføjer, at han ikke bebrejder virksomhederne:

- Jeg tror, der er en frustration, fordi systemet er for åndssvagt.

Onsdag tog han derfor sagen op i en debat med klimaminister Dan Jørgensen (S).

Annonce

Ministeren afviste dog i første omgang, at der er et generelt problem med håndteringen af det genanvendelige erhvervsaffald, efter at de private aktører i 2010 fik ansvaret. Han vurderer nemlig, at systemet er "rimelig velfungerende".

En evaluering har således vist, påpegede Dan Jørgensen, at 97-100 procent af de virksomheder, der producerer affaldet, vurderer, at det er nemt at komme af med affaldet. Han påpegede også, at cirka 75 procent af erhvervsaffaldet genanvendes, og at den nye aftale om affald, der er indgået i år, indebærer, at mindre virksomheder med affald i mindre mængder kan vælge at aflevere det hos kommunale selskaber.

Men René Christensen holdt fast.

- Vi har en udfordring i forhold til Lolland-Falster og Sydsjælland: Der er ikke en privat aktør til at tage imod erhvervsaffald, som er kildesorteret, sagde han og efterlyste undtagelsesmuligheder.

Dan Jørgensen svarede, at han nødig ville stå at sagsbehandle i folketingssalen, men at han var indstillet på at tage sagen op og lovede et møde, hvor der vil være kaffe på kanden.

AnnonceKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

AF: JOHN WENNERWALD

Din region er foran 14. februar 2021 kl. 20.59

AF: BENNY BURMEISTER

Gratis transport af el. 10. februar 2021 kl. 09.41

Annonce

ANNONCE