cookie-og-privatlivspolitik
For at vagtplanerne skal gå op, er mange fængselsbetjente fra andre steder i landet udlånt til Storstrøm Fængsel.
For at vagtplanerne skal gå op, er mange fængselsbetjente fra andre steder i landet udlånt til Storstrøm Fængsel.
Foto: Anders Knudsen

Lokal nyt

Fængselsbetjente skal have bedre løn

Mangel på arbejdskraft i Storstrøm Fængsel kan løses med højere løn, mener DF's retsordfører.
29. februar 2020 kl. 08:00 Af Margit Olsen

Annonce

GUNDSLEV Der mangler 40 - 50 fængselsbetjente for at fylde alle faste stillinger ud i Storstrøm Fængsel. I stedet bliver ansatte fra andre fængsler udstationeret på Falster.

Det må der gøres noget ved, mener Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

- Det koster skatteyderne penge, når der skal betales ekstra løn til udstationering. Og det giver en personalegruppe i Storstrøm Fængsel, som ikke kender hinanden tilstrækkeligt, fordi den består både af fastansatte, elever i praktik og midlertidigt udstationerede, siger Peter Skaarup.


Ministeren har sendt svar

Han har spurgt justitsminister Nick Hækkerup (S), hvad der fra ministerens side gøres for at sørge for, at der er tilstrækkelig med personale til at besætte stillingerne i Storstrøm Fængsel.

Ministerens svar er, at der er taget en del initiativer til at styrke rekrutteringen til uddannelsen til fængselsbetjent. Blandt andet via kampagner. I justitsministerens svar henvises også til Direktoratet for Kriminalforsorgen, som oplyser, at der i 2019 og starten af i år i alt er nyansat 18 fængselsbetjente i Storstrøm Fængsel.

Men for at dække vagtplanerne ind er der 27 fængselsbetjente fra andre steder i landet, som er udlånt til Falster.

- En løsning på udfordringen kunne være at give fængselsbetjentene løn under elevtiden og ikke kun SU, siger Peter Skaarup.

- Det ville givetvis også være med til at tiltrække modne mennesker, som måske kom med noget erhvervserfaring. Det kræver jo noget livserfaring at skulle omgås de stærkt kriminelle fanger, mener retsordføreren.

Fængselsbetjente er ansat som tjenestemænd ligesom politibetjente. Med den titel følger også, at man kan blive forflyttet. I øjeblikket er ikke mindre end 27 fængselsbetjente i Storstrøm Fængsel udlånt fra andre fængsler og arrester landet over.


Ikke lykken at være "udlånt"

Hos Fængselsforbundet oplyser forbundsformand Bo Yde Sørensen, at der i øjeblikket reelt mangler omkring 40-50 fængselsbetjente i det lokale fængsel.

- Det giver selvfølgelig lidt ekstra på lønkontoen, når man er udlånt fra andre dele af landet, men på den lange bane er det svært at opretholde et familieliv i for eksempel Nordjylland, når mor eller far er udstationeret på Falster.

- Det kan ende med, at det tjenstlige pålæg om at arbejde på Falster ender med en opsigelse, fordi det ikke hænger sammen med den hjemlige hverdag hos familien, siger forbundsformanden.

En henvendelse til Kriminalforsorgen med et spørgsmål om, hvor mange ledige stillinger der reelt er i det lokale fængsel, er endnu ikke blevet besvaret.

Stillingerne som fængselsbetjent bliver ikke opslået offentligt, men internt hos Kriminalforsorgen.


Fængslet fungerer normalt

Det har tidligere været fremme, at personalemanglen betød, at de indsatte i Storstrøm Fængsel ikke kunne få de tilbud om aktivering med mere, som ellers hører med til en dagligdag i et fængsel. Men det er ikke tilfældet, siger fængslets fungerende institutionschef, Michael Kolbe.

- Vi har ikke nogen funktioner, som er lukket ned. Og alle 250 pladser i fængslet er i brug med al belagt, siger Michael Kolbe.

I justitsminister Nick Hækkerups svar til Peter Skaarup finder man ikke en endegyldig løsning på den store personalemangel.

- Og vi kan ikke blive ved med at flytte rundt på personalet landet over. Det mest ønskværdige, er at det bliver så attraktivt at blive fængselsbetjent, at flere søger ind - og måske ovenikøbet flere finder det så attraktivt at arbejde på Falster, at flere flytter dertil, siger Peter Skaarup.

Han vil endnu engang bede justitsministeren om at svare på spørgsmål i sagen.

- Jeg savner en oversigt over, hvad det koster af skattekroner, at så meget personel bliver udstationeret på Falster. Ligesom det kunne være interessant at vide, hvor mange der takker nej til en fastansættelse lokalt, fordi lønnen er højere som "udlånt", siger han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce