cookie-og-privatlivspolitik
Optagningen af sukkerroer er i fuld gang mange steder på Lolland-Falster, og høsten tegner til at blive overgennemsnittet, ligesom sukkerprocenten er høj.
Optagningen af sukkerroer er i fuld gang mange steder på Lolland-Falster, og høsten tegner til at blive overgennemsnittet, ligesom sukkerprocenten er høj.
Foto: Claus Hansen

Lokal nyt

Fin vækstsæson for roerne

Årets roekampagne tegner til at blive en af de bedre med fine sukkerprocenter og gode optageforhold.
22. oktober 2021 kl. 08:50 Af Denny Michael Jakobsen

Som mange borgere nok har bemærket enten ved roetransporter på vejene eller den hvide røg, som oser op af skorstenene på sukkerfabrikkerne i Nykøbing og Nakskov, er årets roekampagne i fuld sving.

Kampagnen begyndte 28. september på sukkerfabrikken i Nykøbing med de økologiske roer, som det tog cirka halvanden uge at oparbejde, før de konventionelle roer tog over.

- Det går godt, høsten tegner til at blive fin, og vi har en høj sukkerprocent. Der har dog været lidt udfordringer på fabrikkerne, men vi tror på, at vi nu er godt kørende, siger Bo Secher, chefkonsulent i Nordic Sugars Agricenter.

Sukkerfabrikken i Nakskov er op til denne kampagne blevet omstillet fra tung til let olie. For at kunne fyre med den nye type olie skulle brænderne på kedlerne udskiftes, og det krævede en ombygning, og det har givet lidt startvanskeligheder i form af kedeludfald og dårlig forbrænding.


Dårlig fremspiring

Med hensyn til selve vækstsæsonen har det overordnet set været et ganske fint år for roerne og roedyrkerne. Året begyndte dog ikke for godt.

Annonce

- Vi havde en kold maj, hvilket betød en dårlig fremspiring. Så vores estimater i foråret var, at vi lå under gennemsnit. Men siden sommer har det set godt ud. Roen er en afgrøde, som på grund af en lang vækstperiode kan kompensere for dårlige perioder, forklarer Bo Secher.

Han regner derfor med en høst over gennemsnittet. Han kan dog ikke sige det med sikkerhed endnu, da roemarkerne ikke er færdighøstede.


Fin sukkerprocent

Også sukkerprocenten tegner fin i år.

- Gennemsnitligt er vi kommet over 17 i sukkerprocent, og det er fint på det her tidspunkt af året. Renhedsprocenten er pænt over 90, så det er rigtig godt, siger Bo Secher.

Selv om vi er inde i en periode med en hel del regn, er det ikke nok til at ændre på helhedsbilledet af en god sæson.

Annonce

- Vi har virkelig gode optageforhold i øjeblikket. Det er pæne roer af god kvalitet. Ja, det regner, men den smule regn betyder ikke så meget, da jorden i forvejen er meget tør. Vi snakker slet ikke om, at jorden er mættet, så vi er hurtigt i gang igen, efter det har regnet, forklarer Bo Secher.

Den ringe fremspiring i efteråret har betydet, at der er nogle pletter med få roer, hvilket har givet de tilbageværende roer gode vækstforhold, så der i år er nogle ordentlige klepperter af nogle sukkerroer på over 10 kilo.

Derfor har Nordic Sugar sat gang i en konkurrence blandt roedyrkerne om, hvem der høster den største roe. Vinderen får glæden af en kurv med diverse lækkerier.

Af plantesygdomme har rust været lidt mere fremherskende i år end normalt.

- Der har været ret kraftige angreb nogle steder. Meldug har der også været lidt af visse steder, siger Bo Secher.

Annonce

Fin høst for økologer

Med hensyn til de økologiske roer har sæsonen været mindst lige så god.

- Der har været pæne udbytter i de økologiske roer og en meget høj sukkerprocent på over 18 i gennemsnit. Så alt i alt en rigtig god høst for vores økologer, siger Bo Secher.

Den økologiske produktion er i år øget med 20 procent i forhold til sidste år. Men væksten kommer ikke til at fortsætte, dertil er efterspørgslen efter økologisk sukker endnu for lav.

- Vi fortsætter med de økologiske dyrkere, der har tegnet kontrakter. Så det bliver omtrent samme niveau eller lidt mindre næste år, siger Bo Secher.

Annonce

Årets kampagne ventes afsluttet omkring 1. februar.

Læs meget mere landbrugsstof i stort tillæg i fredagens Folketidende.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE