cookie-og-privatlivspolitik
Arkivfoto
Foto: Arkivfoto: Anders Knudsen

Lokal nyt

Flere huskøbere låner af private til huskøbet

Flere og flere huskøbere på Lolland-Falster låner penge til hus uden om realkreditinstitutter.
21. juni 2016 kl. 17:30

Huset er i fin stand, ligger i udkanten af byen og koster bare 600.000 kroner.
Henning Kongsgaard Jensen fra Asnæs i Odsherred havde pengene til udbetalingen på huset, men fik alligevel nej fra samtlige realkreditinstitutter, da han ville låne penge til huskøbet.

- Jeg har aldrig fået en officiel forklaring på det. Men det ligger helt klart imellem linjerne, at fordi jeg er 67 år og folkepensionist, så ville de ikke låne mig pengene, siger Henning Kongsgaard Jensen til DAGBLADET Ringsted.

Han endte med at få et lån til huset via låneportalen Udenombanken.dk, og han er ikke den eneste.

Ifølge Udenombankens egne tal steg det samlede lånebeløb, portalen har formidlet, fra 12,2 millioner i første kvartal 2015 til 75,2 millioner kroner i første kvartal i år. Heraf steg det fra 5 millioner til næsten 26,9 millioner kroner i Region Sjælland.

- Folk er generelt ved at få øjnene op for, at der er reelle, alternative lånemuligheder til bankerne. Det er typisk billigere huse, vi taler om, hvor vores renter nok er højere end bankernes, men hvor folk stadig gør en god handel, fordi det ofte er lige så billigt som at leje, siger Frederik Rovsing, bestyrelsesformand i Udenombanken.dk.

Annonce

Renten ligger typisk på 7 procent for fastforrentede lån og lidt over 6 procent for lån med variabel rente.

De typiske huskøb, som firmaet formidler lån til, ligger oftest på landet og koster typisk omkring 500.000 kroner. Kunderne kommer dog ikke kun fra Lolland og Falster, men også eksempelvis Faxe, Stevns, Odsherred, Kalundborg og Slagelse, skriver DAGBLADET Ringsted.

- Uden for byerne er det ofte almindelige mennesker, der ønsker at købe hus i et forkert postnummer. Men vi har også kunder omkring de større byer, som enten er selvstændige med svingende indtjening eller pensionister, som på grund af alderen får nej i banken, siger Frederik Rovsing.

Væksten hos alternative låneportaler som Udenombanken viser, at grupper som netop ældre og selvstændige, der vil købe huse uden for de store byer, indimellem har endog meget svært ved at låne penge i realkreditinstitutterne. Det mener Curt Liliegren, direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

Han understreger dog, at i det store billede er det stadig »en forsvindende lille andel« af huskøberne, som må finde andre steder at låne penge end realkreditinstitutterne.

Annonce

- Der tales meget om, der er visse områder af landet, huskøberne generelt slet ikke kan låne penge. Det er nok rigtigt for enkelte, men der ikke bevis for, at det er et generelt problem, siger han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Penge til kernevelfærd 26. oktober 2021 kl. 22.23

AF: LINDA SOMMER

Femø – Hvor himlen kysser jorden 26. oktober 2021 kl. 22.21

AF: LINDA SOMMER

For mange unge ”flager ud”… 26. oktober 2021 kl. 22.20

AF: KENNETH REICK NIELSEN

3 spørgsmål, stillet fra en… 26. oktober 2021 kl. 15.18

AF: TOM AHLQVIST

Affaldssortering klima… 26. oktober 2021 kl. 08.27

AF: JOHN WENNERWALD

Vi skal tage klimaansvar 24. oktober 2021 kl. 22.06

Annonce

ANNONCE