Annonce
Lokal nyt

Flot åbningsweekend for Lys over Lolland

Maleren Michael Dunk fra Nørre Alslev har fået en markant og flot placering på årets Lys over Lolland-udstilling. Hans popart-inspirerede stil passer flot ind i rammerne på den gamle sukkerfabrik. Michael Dunk er selvlært og har i de sidste 10-15 år været en del af kunstmiljøet på Lolland-Falster. Foto: Anders Knudsen

Succesen på Saxkjøbing Sukkerfabrik ser ud til at fortsætte.

Trods penicillinkur, forkølelse og almindelig træthed efter at have arbejdet i noget nær døgndrift op til åbningen af Lys over Lolland var det en glad Susanne Grue Jørgensen, kunstnerisk leder af den store udstilling, der søndag aften kunne fortælle, at den første besøgsweekend var gået over al forventning.

- Fra starten har vi i år oplevet en meget stor interesse for udstillingen. Og hvad angår antallet af besøgende her i den første weekend, så overstiger det alle forventninger. Der har været flere besøgende, end vi har oplevet de tidligere år, fortæller Susanne Grue Jørgensen.

Førstedagen bød allerede fra morgenstunden på et talstærkt fremmøde af både børn og voksne.

Foran den flotte røde sukkerfabriksbygning var der opført en børneafdeling med "hulebiograf" til de yngste og et kreativt område til børn og barnlige sjæle.

Her var der - ud over film til poderne - oplæsning af børnebogen om Vitello i en kvalitet, der tryllebandt både unge og ældre.

Den skarpe kontrast mellem bygningens smukke ydre og den rå stemning indenfor giver stadig masser af dynamik og effekt til udstillingen.

Bygningen er - set udefra - lige så flot som kontrasten mellem de mange kunstværker og dens kolde indvendige flisevægge bundet sammen af rå betongulve.

Lys over Lolland har efterhånden eksisteret i 18 år og har i alle årene sat normen for, hvor langt man kan nå kunstnerisk med beskedne midler.

Sammenlignet med andre udstillinger i Danmark er der tale om en dværg - økonomisk - men set i et kunstnerisk og større perspektiv er der kun få steder i verden, hvor man kan finde udstillinger i en kvalitet og med et særpræg som det, der kendetegner Lys over Lolland.

Æren for det tilfalder ubetinget Susanne Grue Jørgensen som kunstnerisk ansvarlig.

Som en anden væltepeter har hun formået at forblive oprejst i alle de år, hvor udstillingen har eksisteret, og hun hun har ikke bare evnet at få den til at løbe rundt økonomisk, hun har også formået at få en ellers selvsmagende kunstbranche til at tabe kæben af bare benovelse.

Et godt eksempel på, hvor stor anerkendelse udstillingen fortjener, er sidste års scoop, verdensstjernen Odd Nerdrum.

Den norske kunstner er på et niveau, der tåler sammenligning med de allerstørste, og at se ham på Lolland-Falster i 2017 var et chok for kunstkendere.

Odd Nerdrum er ikke en kunstner, man bare lige får til at udstille. Selv de største museer skal gøre sig umage for at få ham i tale. Og hvad skete der i 2017? Odd Nerdrum udstillede på Lys over Lolland.

Selv om hans tilstedeværelse ikke vakte så stor opsigt, som man kunne forvente, så blev der alligevel ved med at dukke besøgende op - lang tid efter at udstillingen var forbi. De kom ofte langvejs fra og var alene kørt til Sakskøbing for at se den norske kunstner.

Så stor en udstilling er Lys over Lolland.

Jesper Vigant, sognepræst, skuespiller og sanger underholdt med Yves Montands livshistorie og sange. Foto: Carsten Krogstrup
Børnefiguren Vitello var et populært indslag blandt de yngste deltagere i årets store kunstbegivenhed. Der blev læst højt af Kim Fupz Aakesons historie og vist film i den hyggelige "hule-biograf", der var placeret foran udstillingsbygningen. Foto: Anders Knudsen
  • Maleren Michael Dunk fra Nørre Alslev har fået en markant og flot placering på årets Lys over Lolland-udstilling. Hans popart-inspirerede stil passer flot ind i rammerne på den gamle sukkerfabrik. Michael Dunk er selvlært og har i de sidste 10-15 år været en del af kunstmiljøet på Lolland-Falster. Foto: Anders Knudsen
  • Jesper Vigant, sognepræst, skuespiller og sanger underholdt med Yves Montands livshistorie og sange. Foto: Carsten Krogstrup
  • Børnefiguren Vitello var et populært indslag blandt de yngste deltagere i årets store kunstbegivenhed. Der blev læst højt af Kim Fupz Aakesons historie og vist film i den hyggelige "hule-biograf", der var placeret foran udstillingsbygningen. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Annonce
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket