Annonce
Lokal nyt

Frikendt for at holde åbent

Der var glæde hos Steen's Planteskole, da medindehaver Anders Madsen fik beskeden om, at han var blevet frikendt for sigtelsen, som ellers ville have kostet ham en bøde på 10.000 kroner. - Men det vigtigste er, at dommeren har vurderet, at der ikke var hold i lovgivningen til at lukke os ned, siger Anders Madsen. Blomstercentret har flere ansatte end Steen's Planteskole, og her ville bøden havde lydt på 20.000 kroner. Det er endnu ikke offentliggjort, om anklageren vil anke rettens afgørelse. Foto: Anders Knudsen/arkiv

Politiet lukkede plantecentre. Retten har nu afgjort, at den handling var forkert.

LOLLAND-FALSTER Tilbage i starten af februar fik flere lokale plantecentre besøg af politiet, som beordrede forretninger til at holde lukket, fordi jurister hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi havde konkluderet, at hovedparten af salget ikke var at betegne som en såkaldt dagligvare, men derimod udsalgsvare.

Også selv om plantecentrene har en stor omsætning af afskårne blomster, delikatesser og dyrefoder.

Alle plantecentrene på Lolland-Falster, som fik besøg af politiet, blev i første omgang beordret lukket af politiet, og kunderne blev bedt om at forlade forretningerne.

Hos Blomstercentret i Nykøbing er medindehaver Niels Elkjær Sørensen tilfreds med, at retten frafaldt sigtelsen. Foto: Arkiv

To sager i retten

Efterfølgende blev flere sigtet. To af sagerne endte som en prøvesag i retten.

Forhistorien er, at regeringen ved juletid meldte ud, at en stor del af detailhandlen skulle lukke ned lige efter jul.

I plantecentrenes landsorganisation Danske Havecentre med direktør Per Boisen Andersen i spidsen lykkedes det at få kontakt til Erhvervsstyrelsen under Erhvervsministeriet, som sendte et svar, der blev tolket, som at plantecentrene gerne måtte holde åbent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blev lukket efter flere uger

Men hen i februar lød der andre toner fra politikredsen.

Her tolkedes det, at plantecentrene ikke måtte holde åbent, begrundet med, at hovedparten af salget ikke var dagligvarer.

Et stykke ind i januar fik Erhvervsstyrelsen defineret betingelserne således, at for at leve op til kravene om at holde åbent skulle mindst 50 procent af omsætningen i de enkelte forretninger være dagligvarer. Vel og mærke beregnet ud fra de seneste års helårsregnskab fra de enkelte forretninger.

Men det kneb med at få meldt denne fortolkning ud til erhvervslivet. Og fredag 5. februar kørte politipatruljer ud til fire af de lokale plantecentre med beskeden om, at de skulle lukke. Og ejerne blev sigtet.

To af sagerne endte i retten, hvor de som nævnt blev kørt som en prøvesag. Steen's Planteskole i Nørreballe og Blomstercentret i Nykøbing var de to forretninger, som endte i retten - og blev frikendt. Dommer Kim Rasmussen begrundede sin frifindelse med, at det i den officielle bekendtgørelse ikke er tilstrækkeligt defineret, hvad forskellen på dagligvare og udsalgsvare er.

- Der foreligger ikke en klar eller almen accepteret definition af "udsalgsvare" eller "udsalgsvare", herunder ikke, hvorledes der skal forholdes med en butik, der sælger både en "udvalgsvare" og varer, der ikke er omfattet af udtrykket, dvs. varer der - alt andet lige - må sælges fra butikker der holder åbnet, står der i dommen, som Folketidende har fået aktindsigt i.

Dermed har de to lokale plantecentre nu rettens ord for, at de gerne måtte holde åbent i januar og februar måned, selv om politiets jurister havde vurderet, at det måtte de ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan danne præcedens

Sagerne kan få betydning, hvis der endnu engang kommer en større lockdown grundet et nyt og stort udbrud af corona, siger advokat Torben Groth Madsen, som var forsvarer for de to lokale plantecentre.

- Det her danner helt sikkert præcedens, hvis ikke man da fra Erhvervsstyrelsen side vælger at ændre betingelserne. Sagen viser også i høj grad, at vi lever i et retssamfund, forstået på den måde, at uanset hvad de finder inde på Christiansborg, har vi en domstol, som kan slå hælene i, hvis en lovgivning ikke er tilstrækkelig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fortolkede ikke ens

Hos planteskoleejerne er der lettelse efter frifindelsen.

- Det er fint, at dommen faldt ud til vores fordel, specielt set i lyset af, at det var så vanskeligt at få de korrekte oplysninger fra Erhvervsstyrelsen, siger Niels Elkjær Sørensen fra Blomstercentret i Nykøbing.

- Det har kostet mange kræfter, men det er et dejligt udfald, supplerer Anders Madsen fra Steen's Planteskole.

I andre politikredse landet over blev bekendtgørelsen ikke tolket på samme måde som i den lokale politikreds, og plantecentre blev ikke lukket ned.

  • Der var glæde hos Steen's Planteskole, da medindehaver Anders Madsen fik beskeden om, at han var blevet frikendt for sigtelsen, som ellers ville have kostet ham en bøde på 10.000 kroner. - Men det vigtigste er, at dommeren har vurderet, at der ikke var hold i lovgivningen til at lukke os ned, siger Anders Madsen. Blomstercentret har flere ansatte end Steen's Planteskole, og her ville bøden havde lydt på 20.000 kroner. Det er endnu ikke offentliggjort, om anklageren vil anke rettens afgørelse. Foto: Anders Knudsen/arkiv
  • Hos Blomstercentret i Nykøbing er medindehaver Niels Elkjær Sørensen tilfreds med, at retten frafaldt sigtelsen. Foto: Arkiv
Annonce
Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen

Lolland

Fingrene væk! Turister vader ind og smadrer marken