cookie-og-privatlivspolitik
Der var glæde hos Steen's Planteskole, da medindehaver Anders Madsen fik beskeden om, at han var blevet frikendt for sigtelsen, som ellers ville have kostet ham en bøde på 10.000 kroner.
- Men det vigtigste er, at dommeren har vurderet, at der ikke var hold i lovgivningen til at lukke os ned, siger Anders Madsen. Blomstercentret har flere ansatte end Steen's Planteskole, og her ville bøden havde lydt på 20.000 kroner. Det er endnu ikke offentliggjort, om anklageren vil anke rettens afgørelse.

2

Billeder

Der var glæde hos Steen's Planteskole, da medindehaver Anders Madsen fik beskeden om, at han var blevet frikendt for sigtelsen, som ellers ville have kostet ham en bøde på 10.000 kroner. - Men det vigtigste er, at dommeren har vurderet, at der ikke var hold i lovgivningen til at lukke os ned, siger Anders Madsen. Blomstercentret har flere ansatte end Steen's Planteskole, og her ville bøden havde lydt på 20.000 kroner. Det er endnu ikke offentliggjort, om anklageren vil anke rettens afgørelse.
Foto: Anders Knudsen/arkiv

Lokal nyt

Frikendt for at holde åbent

Politiet lukkede plantecentre. Retten har nu afgjort, at den handling var forkert.
29. marts 2021 kl. 14:33 Af Margit Olsen

LOLLAND-FALSTER Tilbage i starten af februar fik flere lokale plantecentre besøg af politiet, som beordrede forretninger til at holde lukket, fordi jurister hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi havde konkluderet, at hovedparten af salget ikke var at betegne som en såkaldt dagligvare, men derimod udsalgsvare.

Også selv om plantecentrene har en stor omsætning af afskårne blomster, delikatesser og dyrefoder.

Alle plantecentrene på Lolland-Falster, som fik besøg af politiet, blev i første omgang beordret lukket af politiet, og kunderne blev bedt om at forlade forretningerne.


To sager i retten

Efterfølgende blev flere sigtet. To af sagerne endte som en prøvesag i retten.

Forhistorien er, at regeringen ved juletid meldte ud, at en stor del af detailhandlen skulle lukke ned lige efter jul.

Annonce

I plantecentrenes landsorganisation Danske Havecentre med direktør Per Boisen Andersen i spidsen lykkedes det at få kontakt til Erhvervsstyrelsen under Erhvervsministeriet, som sendte et svar, der blev tolket, som at plantecentrene gerne måtte holde åbent.


Blev lukket efter flere uger

Men hen i februar lød der andre toner fra politikredsen.

Her tolkedes det, at plantecentrene ikke måtte holde åbent, begrundet med, at hovedparten af salget ikke var dagligvarer.

Et stykke ind i januar fik Erhvervsstyrelsen defineret betingelserne således, at for at leve op til kravene om at holde åbent skulle mindst 50 procent af omsætningen i de enkelte forretninger være dagligvarer. Vel og mærke beregnet ud fra de seneste års helårsregnskab fra de enkelte forretninger.

Men det kneb med at få meldt denne fortolkning ud til erhvervslivet. Og fredag 5. februar kørte politipatruljer ud til fire af de lokale plantecentre med beskeden om, at de skulle lukke. Og ejerne blev sigtet.

Annonce

To af sagerne endte i retten, hvor de som nævnt blev kørt som en prøvesag. Steen's Planteskole i Nørreballe og Blomstercentret i Nykøbing var de to forretninger, som endte i retten - og blev frikendt. Dommer Kim Rasmussen begrundede sin frifindelse med, at det i den officielle bekendtgørelse ikke er tilstrækkeligt defineret, hvad forskellen på dagligvare og udsalgsvare er.

- Der foreligger ikke en klar eller almen accepteret definition af "udsalgsvare" eller "udsalgsvare", herunder ikke, hvorledes der skal forholdes med en butik, der sælger både en "udvalgsvare" og varer, der ikke er omfattet af udtrykket, dvs. varer der - alt andet lige - må sælges fra butikker der holder åbnet, står der i dommen, som Folketidende har fået aktindsigt i.

Dermed har de to lokale plantecentre nu rettens ord for, at de gerne måtte holde åbent i januar og februar måned, selv om politiets jurister havde vurderet, at det måtte de ikke.


Kan danne præcedens

Sagerne kan få betydning, hvis der endnu engang kommer en større lockdown grundet et nyt og stort udbrud af corona, siger advokat Torben Groth Madsen, som var forsvarer for de to lokale plantecentre.

- Det her danner helt sikkert præcedens, hvis ikke man da fra Erhvervsstyrelsen side vælger at ændre betingelserne. Sagen viser også i høj grad, at vi lever i et retssamfund, forstået på den måde, at uanset hvad de finder inde på Christiansborg, har vi en domstol, som kan slå hælene i, hvis en lovgivning ikke er tilstrækkelig.

Annonce

Fortolkede ikke ens

Hos planteskoleejerne er der lettelse efter frifindelsen.

- Det er fint, at dommen faldt ud til vores fordel, specielt set i lyset af, at det var så vanskeligt at få de korrekte oplysninger fra Erhvervsstyrelsen, siger Niels Elkjær Sørensen fra Blomstercentret i Nykøbing.

- Det har kostet mange kræfter, men det er et dejligt udfald, supplerer Anders Madsen fra Steen's Planteskole.

I andre politikredse landet over blev bekendtgørelsen ikke tolket på samme måde som i den lokale politikreds, og plantecentre blev ikke lukket ned.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

AF: JESPER LORENTZEN

Biodiversitet og vejkanter 03. april 2021 kl. 19.00

AF: PAW HALLANDSON

Sol og vind går helt i sort… 02. april 2021 kl. 21.47

Annonce

ANNONCE