Annonce
Lokal nyt

Går i rette med kritik af opråb

Simon Hansen (S) (stående) og John Brædder (G) (bagerst til højre) er ikke enige i byrådskollegaen René Christensens (DF) kritik af deres åbne brev til finansministeren og indenrigsministeren. Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Borgmester beskylder DF-profil for at drive kommunalskadelig virksomhed efter avisartikel

"DF: Otte års fornuft sat over styr". Sådan lød overskriften på forsiden af Folketidende onsdag.

Her rettede byrådsmedlem René Christensen fra Dansk Folkeparti kritik mod borgmester John Brædder (G) og Simon Hansen (S) på baggrund af et åbent brev, eller opråb, om man vil, som de to i fællesskab har sendt til finansminister Nicolai Wammen (S) og indenrigsminister Astrid Krag (S).

I brevet opfordrer de to lokale politikere regeringen til at fordele et særligt statsligt tilskud til kommunerne på en ny måde, så pengene kun går til de kommuner, herunder Guldborgsund, der har et lavt beskatningsgrundlag og flere udgifter pr. borger, end kommunen får ind i skatteindtægter.

John Brædder og Simon Hansen skriver blandt andet: "Får vi ikke flere midler, vil vores børn, vores ældre, vores handicappede, vores socialt udsatte og mange andre borgere opleve et faldende serviceniveau".

Det fik René Christensen til i gårsdagens avis at sige, at han mener, at problemerne med truende besparelser er selvforskyldte.

- Når økonomien er presset, er den det blandt andet på grund af de beslutninger, flertallet har truffet. Vi havde rettet det godt op inden valget, men der var en masse valgløfter, der skulle indfries, og det gjorde man så.

- Der er givet nogle bevillinger for penge, man ikke har, og det begyndte med, at man efter valget øgede driften med 90 millioner kroner om året, sagde René Christensen, som også sagde, at han mener, at kommunen "er meget, meget tæt på at blive sat under administration".

Skadelig virksomhed

Det er borgmester John Brædder mildt sagt ikke enig i. Han anklager ligefrem René Christensen for at bedrive kommunalskadelig virksomhed, når han siger, at kommunen er tæt på at blive sat under administration af staten.

- René ved godt, at man bliver sat under administration, hvis man har en gennemsnitlig kassebeholdning på under 1.000 kroner pr. indbygger. Guldborgsund har lige nu 6.557 kroner pr. indbygger, hvilket må siges at være ret solidt, og kassebeholdningen stiger hvert kvartal.

- Læg dertil, at vi netto afdrager 100 millioner kroner af vores gæld om året. Under de forudsætninger er det vel ok, at vi borgere har fået en lille smule mere velfærd uden at bruge af kassebeholdningen, skriver borgmesteren i et svar til gårsdagens artikler.

Både John Brædder og Simon Hansen påpeger, at Dansk Folkeparti ønskede at gå endnu videre, da byrådet besluttede at tilføre ekstra 90 millioner kroner til den kommunale drift.

- I forhold til de 90 millioner kroner, som vi har tilført driften for at skabe mere velfærd for vores borgere, er det vigtigt at understrege, at det var Dansk Folkeparti enige i. Derudover havde de forslag for yderligere 11 millioner kroner, skriver Simon Hansen i et svar og tilføjer:

- Derudover har vi i udvalgene arbejdet med besparelser besluttet i den tidligere byrådsperiode. Det er besparelser, som Dansk Folkeparti har været med til at vedtage, men som de nu ikke længere vil tage ansvar for at finde pengene til.

- Ved to lejligheder har Dansk Folkeparti endda i byrådssalen foreslået at finansiere udfordringerne via kassebeholdningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke selv herre over

Simon Hansen betegner det som yderst ansvarligt at gøre opmærksom på de udfordringer, der kan komme, som han og borgmester John Brædder gør i deres åbne brev til ministrene.

- Vi har for eksempel i øjeblikket en budgetudfordring på børn, familie og uddannelsesudvalgets område på cirka seks millioner kroner, der skyldes hændelser, som Guldborgsund Kommune ikke selv er herre over - nemlig flere anbragte børn og det faktum, at en tredjedel af de børn, der tilflytter Guldborgsund Kommune, har en børnesag.

- Det er altså noget, vi ikke kan tage højde for, inden vi lægger budgetterne, og ofte sager, hvor vi overtager udfordringerne fra andre kommuner, skriver han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udligningsreformen

John Brædder mener på sin side, at René Christensen i sin egenskab af folketingsmedlem kunne have gjort mere for at få forhandlet den kommunale udligningsreform igennem på Christiansborg, som stadig ikke er på plads.

- Der er en udligningsreform på vej. Man har talt om den i rigtig mange år, faktisk alle de år, hvor René har siddet som finansordfører for det tidligere så indflydelsesrige Dansk Folkeparti. René har længe vidst, at Guldborgsund står til at få over 70 millioner kroner i yderligere bloktilskud i en ny og mere retfærdig udligning.

- Alligevel forpassede René chancen som finanslovsforhandler, selv om han havde indflydelsen og magten til at få forhandlet reformen igennem til gavn for den kommune, hvis borgere havde stemt ham i Folketinget. Dette er ikke rettidig omhu.

- Rettidig omhu og pligt er det til gengæld at gøre opmærksom på, at udligningsreformen nu skal komme, som det åbne brev netop skitserer, lyder det fra borgmesteren.

  • Simon Hansen (S) (stående) og John Brædder (G) (bagerst til højre) er ikke enige i byrådskollegaen René Christensens (DF) kritik af deres åbne brev til finansministeren og indenrigsministeren. Foto: Anders Knudsen, arkivfoto
Annonce
Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

112

Voldstrio smadrede løs på hinanden: Lidt efter ventede flere tæsk

Annonce
Annonce
112

Dødsulykke i Nakskov: Gravemaskine klemte mand ved torsoen

Guldborgsund

Milliondyr havne-plan: Programlederen forlader sin stilling

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Guldborgsund

Casper kæmper for nedrivningstruet vandtårn

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
112

Voldstrio smadrede løs på hinanden: Lidt efter ventede flere tæsk

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

Lokal nyt

Efter 28 år: Henrik må lukke sit livsværk

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder