cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Claus Hansen, arkivfoto

Lokal nyt

Gør klar til stor test-opgave på skoler

Elever og personale. som skal møde fysisk på skolerne, kan se frem til at skulle testes to gange om ugen fra næste uge. Læs de lokale borgmestres reaktion her.
22. februar 2021 kl. 13:09 Af Jakob Poulsen

Annonce

Alle landets borgmestre var mandag formiddag til virtuelt møde med en række ministre omkring den ventede gradvise genåbning af samfundet.

Blandt dem var Lolland Kommunes borgmester Holger Schou Rasmussen (S), og han sad efter mødet tilbage med en følelse af kun at have fået svar på nogle af de spørgsmål, der rejser sig - ikke mindst omkring genåbningen af skolerne.

- Vi fik lov at komme med alle de spørgsmål, vi havde omkring test og vores ansvar som kommuner i forbindelse med det. Jeg blev lidt klogere på det, men slet ikke så klog, som jeg havde ønsket. Vi fik at vide, at man hen ad onsdag vil tage stilling til de ubesvarede spørgsmål.

- Men det blev sagt klart, at man ikke skal sætte næsen op efter ret meget mere end, at skolerne genåbner, fortæller borgmesteren og tilføjer, at det ikke var hans indtryk, at frisører, mindre forretninger og andre skal forvente at få lov til at genåbne i denne omgang.

Ifølge både Holger Schou Rasmussen og hans borgmester-kollega i Guldborgsund Kommune, John Brædder (G), lægges der op til, at alle de, der skal møde fysisk i skole - både elever og personale - skal lade sig teste to gange om ugen på skolen fra på mandag.

Annonce

Testen vil, såvidt det forstås, komme til at foregå som en lyntest, og John Brædder fortæller, at Guldborgsund Kommune allerede er gået i gang med via Jobcentret at rekruttere efter cirka 50 personer til at stå for denne opgave.

- Det betyder så, at der måske er nogle, der på den måde kan komme ud af ledighedskøen, siger John Brædder.

Det er nemlig ikke tanken, at det er skolernes nuværende personale, der skal stå for test-opgaven. I Lolland Kommune er man derfor også gået i gang med at finde folk til testopgaven - en opgave, der foreløbig ikke er nogen tidshorisont på.

Et af de spørgsmål, borgmestrene ikke kunne få svar på på dagens møde, var, hvad der sker, hvis nogen siger nej til at blive testet.

- Det bliver i høj grad op til forældrene at tale med deres børn om, at testene er nødvendige for, at de kan komme tilbage i skole. Men jeg mener jo ikke, at man kan tvinge børn til at blive testet, hvis de ikke vil, siger John Brædder, der derfor venter i spænding til onsdag, hvor regeringen ventes at komme med en mere detaljeret udmelding.

Annonce

Det står ifølge de to borgmestre nemlig heller ikke klart endnu, hvilke årgange, der i givet fald skal vende tilbage til skolerne.

Holger Schou Rasmussen håber, at man meget hurtigt vil kunne have et andet og mere behageligt test-kit klar end den 14 centimeter lange vatpind, som man får stukket op i næsen ved de nuværende lyntest.

Borgmesteren frygter dels, at mange børn vil sige nej til at blive testet, hvis de skal have stukket en vatpind langt op i næsen, ligesom han savner svar på, hvem der har ansvaret, hvis der sker uheld i forbindelse med en test.

Udover de almindelige folkeskoler kommer de nye regler ifølge de to borgmestre også til at gælde for kommunale institutioner, friskoler og privatskoler på grundskoleniveau.
Efterskoler, ungdomsuddannelser med videre vil formentlig også blive omfattet, men præcis hvordan står heller ikke helt klart endnu. Det vil sandsyndligvis blive regionernes opgave.

Udover to gange ugentlige test på skolerne lægges der også op til, at der skal åbnes endnu flere testcentre til borgerne rundt om i kommunerne generelt.
- Det skal vi også se på, hvordan vi løser. Men foreløbig ansætter vi testpersonale til grundskolerne, og så må vi se, om vi også skal rekruttere til testcentrene, eller andre får den opgave, siger John Brædder.

Annonce

Den øgede testindsats koster naturligvis noget ekstra, men hvad de økonomiske perspektiver i det bliver, og hvem der skal betale for det, er endnu heller ikke endeligt afklaret. John Brædder er dog ikke så bekymret for den del.

- Jeg tænker, at det får vi nok løst hen ad vejen. Indtil nu har det været sådan, at kommunerne bliver kompenseret fra centralt hold for den type opgaver. Så lad os nu få genåbnet skolerne stille og roligt, lyder det fra Guldborgsunds borgmester.

Han tilføjer, at kommunerne også skal være klar til at hjælpe med smitteopsporing, men også her afventer man en mere detaljeret plan.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: CHRISTIAN NYBORG MORTENSEN

Lokale borgere frarøves… 06. marts 2021 kl. 19.12

AF: LINDA SOMMER

Historisk bymidte i Maribo… 04. marts 2021 kl. 21.37

AF: SØREN LEVIN BØCKHAUS THORMANN

Roses skal, dem der roses bør 04. marts 2021 kl. 11.30

AF: PERNILLE KRUSE PEDERSEN

Haveæstetik er vejen frem 03. marts 2021 kl. 19.31

AF: MARTIN WOUTERS

præsentation fra formanden… 03. marts 2021 kl. 09.45

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov igen 02. marts 2021 kl. 14.07

Annonce

ANNONCE