Annonce
Lokal nyt

Gør klar til stor test-opgave på skoler

Foto: Claus Hansen, arkivfoto

Elever og personale. som skal møde fysisk på skolerne, kan se frem til at skulle testes to gange om ugen fra næste uge. Læs de lokale borgmestres reaktion her.

Alle landets borgmestre var mandag formiddag til virtuelt møde med en række ministre omkring den ventede gradvise genåbning af samfundet.

Blandt dem var Lolland Kommunes borgmester Holger Schou Rasmussen (S), og han sad efter mødet tilbage med en følelse af kun at have fået svar på nogle af de spørgsmål, der rejser sig - ikke mindst omkring genåbningen af skolerne.

- Vi fik lov at komme med alle de spørgsmål, vi havde omkring test og vores ansvar som kommuner i forbindelse med det. Jeg blev lidt klogere på det, men slet ikke så klog, som jeg havde ønsket. Vi fik at vide, at man hen ad onsdag vil tage stilling til de ubesvarede spørgsmål.

- Men det blev sagt klart, at man ikke skal sætte næsen op efter ret meget mere end, at skolerne genåbner, fortæller borgmesteren og tilføjer, at det ikke var hans indtryk, at frisører, mindre forretninger og andre skal forvente at få lov til at genåbne i denne omgang.

Ifølge både Holger Schou Rasmussen og hans borgmester-kollega i Guldborgsund Kommune, John Brædder (G), lægges der op til, at alle de, der skal møde fysisk i skole - både elever og personale - skal lade sig teste to gange om ugen på skolen fra på mandag.

Testen vil, såvidt det forstås, komme til at foregå som en lyntest, og John Brædder fortæller, at Guldborgsund Kommune allerede er gået i gang med via Jobcentret at rekruttere efter cirka 50 personer til at stå for denne opgave.

- Det betyder så, at der måske er nogle, der på den måde kan komme ud af ledighedskøen, siger John Brædder.

Det er nemlig ikke tanken, at det er skolernes nuværende personale, der skal stå for test-opgaven. I Lolland Kommune er man derfor også gået i gang med at finde folk til testopgaven - en opgave, der foreløbig ikke er nogen tidshorisont på.

Et af de spørgsmål, borgmestrene ikke kunne få svar på på dagens møde, var, hvad der sker, hvis nogen siger nej til at blive testet.

- Det bliver i høj grad op til forældrene at tale med deres børn om, at testene er nødvendige for, at de kan komme tilbage i skole. Men jeg mener jo ikke, at man kan tvinge børn til at blive testet, hvis de ikke vil, siger John Brædder, der derfor venter i spænding til onsdag, hvor regeringen ventes at komme med en mere detaljeret udmelding.

Det står ifølge de to borgmestre nemlig heller ikke klart endnu, hvilke årgange, der i givet fald skal vende tilbage til skolerne.

Holger Schou Rasmussen håber, at man meget hurtigt vil kunne have et andet og mere behageligt test-kit klar end den 14 centimeter lange vatpind, som man får stukket op i næsen ved de nuværende lyntest.

Borgmesteren frygter dels, at mange børn vil sige nej til at blive testet, hvis de skal have stukket en vatpind langt op i næsen, ligesom han savner svar på, hvem der har ansvaret, hvis der sker uheld i forbindelse med en test.

Udover de almindelige folkeskoler kommer de nye regler ifølge de to borgmestre også til at gælde for kommunale institutioner, friskoler og privatskoler på grundskoleniveau.
Efterskoler, ungdomsuddannelser med videre vil formentlig også blive omfattet, men præcis hvordan står heller ikke helt klart endnu. Det vil sandsyndligvis blive regionernes opgave.

Udover to gange ugentlige test på skolerne lægges der også op til, at der skal åbnes endnu flere testcentre til borgerne rundt om i kommunerne generelt.
- Det skal vi også se på, hvordan vi løser. Men foreløbig ansætter vi testpersonale til grundskolerne, og så må vi se, om vi også skal rekruttere til testcentrene, eller andre får den opgave, siger John Brædder.

Den øgede testindsats koster naturligvis noget ekstra, men hvad de økonomiske perspektiver i det bliver, og hvem der skal betale for det, er endnu heller ikke endeligt afklaret. John Brædder er dog ikke så bekymret for den del.

- Jeg tænker, at det får vi nok løst hen ad vejen. Indtil nu har det været sådan, at kommunerne bliver kompenseret fra centralt hold for den type opgaver. Så lad os nu få genåbnet skolerne stille og roligt, lyder det fra Guldborgsunds borgmester.

Han tilføjer, at kommunerne også skal være klar til at hjælpe med smitteopsporing, men også her afventer man en mere detaljeret plan.

  • Foto: Claus Hansen, arkivfoto
Annonce
Nykøbing

Pryglet ud af Aarhus: Ny øretæve til NFC

Lokal nyt

Krævede syv års arbejde: Nu er det endelig klar

Annonce
Annonce
Nykøbing

Pryglet ud af Aarhus: Ny øretæve til NFC

Lokal nyt

Alt for våde marker: De er ærgerlige og frustrerede

Lokal nyt

Krævede syv års arbejde: Nu er det endelig klar

Erhverv

Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus!

Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Afklapsning på banen: Men Birgit, Jessica, Tine og Trine var med til rekordens aften

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret