cookie-og-privatlivspolitik
Arkivfoto
Foto: Scanpix/Linda Kastrup/arkiv

Lokal nyt

Højere uddannelse bedre behandling

Ansatte i sundhedsvæsnet: Juristen får bedre behandling end rengøringsdamen
14. juni 2018 kl. 10:10 Af Citathistorie

Annonce

Hvis en jurist og en rengøringsassistent bliver indlagt på et sygehus med den samme sygdom, vil juristen højst sandsynligt få den bedste behandling.

Det mener en overvejende del af landets sygeplejersker, læger og sosu-assistenter ifølge en ny rundspørge, som Dansk Sygeplejeråd, Lægeforeningen og FOA står bag. Det skriver Avisen.dk.

I undersøgelsen svarer 77 pct. af de over 5.000 adspurgte, at patienters uddannelse og job kan betyde, at de ikke får det maksimale ud af den behandling, de bliver tilbudt.

Hos lægeforeningen kalder formand Andreas Rudkjøbing tallene for "dybt bekymrende".

- Det her viser jo, at vi stadig har et stort problem med social ulighed i sundhedsvæsnet. Vi ved, at patienternes baggrund stadig betyder meget for, hvilken behandling de får, og det er en udfordring, som vi mangler at få løst, siger Andreas Rudkjøbing til Avisen.dk.

I undersøgelsen svarer langt over halvdelen, at de ikke har tid til at skræddersy behandlingen, så den passer til den enkelte patients behov.

Ifølge Pernille Tanggaard, lektor i sundhedssociologi og forskningsleder på Syddansk Universitet, kommer den skabelonagtige behandling ofte de mest ressourcestærke patienter til gode.

- Nogle patienter har ikke den viden om sundhedsvæsnet, der skal til for at udfordre lægen eller sygeplejersken, hvis de mener, at der er noget galt med behandlingen. Der kan en patient med en højere uddannelse og viden være bedre til at sætte foden ned og sige "hey, jeg har faktisk også ret til at kræve noget", siger Pernille Tanggaard til Avisen.dk.

Forskningslederen peger også på, at patienternes sociale baggrund kan have betydning for den måde, som de ansatte på landets sygehuse og lægeklinikker behandler dem på.

Mere end hver tredje svarer i undersøgelsen, at tidskrævende IT-systemer og voksende krav til dokumentation er med til at gøre behandlingen dårligere.

Hos FOA peger formand for social- og sundhedssektoren Karen Stæhr på, at det er altafgørende, at de ansatte "får mulighed for at pleje og behandle borgerne forskelligt".

Det har ikke været muligt for Avisen.dk at få en kommentar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) inden deadline.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Sundhedsvæsenet fodres med… 17. marts 2019 kl. 18.50

AF: MARTIN WOUTERS

så får tingsted å skylden 11. marts 2019 kl. 16.07

AF: JOHN WENNERWALD

Ligestilling på dagsordenen 10. marts 2019 kl. 22.38

AF: MARTIN WOUTERS

niels rasmussen sørge for… 07. marts 2019 kl. 16.59

AF: KNUD CHRISTIAN EILIF HANSEN

Fejl at kasserer i… 05. marts 2019 kl. 22.42

AF: JOHN WENNERWALD

Fælles selskabsskat – ja tak! 03. marts 2019 kl. 22.08

Annonce