cookie-og-privatlivspolitik
I Lolland Kommune blev der i alt født 280 børn i 2019. De 149 af dem var pigebørn. I Guldborgsund Kommune blev der sidste år født 480 børn, hvoraf de 242 var drengebørn. Den yngste fødende kvinde i Guldborgsund Kommune i 2019 var 16 år og den ældste 45 år. I Lolland Kommune var den yngste mor sidste år 17 år og den ældste 44 år gammel.
I Lolland Kommune blev der i alt født 280 børn i 2019. De 149 af dem var pigebørn. I Guldborgsund Kommune blev der sidste år født 480 børn, hvoraf de 242 var drengebørn. Den yngste fødende kvinde i Guldborgsund Kommune i 2019 var 16 år og den ældste 45 år. I Lolland Kommune var den yngste mor sidste år 17 år og den ældste 44 år gammel.
Foto: Modelfoto: Hollie Santos

Lokal nyt

I top over mødres unge alder

26 procent af de nyfødte i Lolland Kommune blev sidste år født af en kvinde under 25 år. I Guldborgsund Kommune var tallet 20. Begge tal er over landsgennemsnit.
23. oktober 2020 kl. 17:00 Af Margit Olsen

LOLLAND-FALSTER Mens kun ni procent af de børn, som blev født sidste år på landsplan, blev født af mødre, som var under 25 år, er tallet meget højere for unge mødre på Lolland-Falster.

26 procent af de nyfødte i Lolland Kommune blev sidste år født af en kvinde under 25 år. I Guldborgsund Kommune var det hver femte fødende kvinde, som var under 25 år.

Gennemsnitsalderen, for hvornår en kvinde får sit første barn, har generelt været stigende i mange år.

Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum har lavet en ny analyse af fødsler i Danmark.

Den viser overordnet, at andelen af årlige fødsler af mødre under 25 år på landsplan er på det laveste niveau i 40 år. Det er faldet fra 38 procent i 1979 til 9 procent i 2019.

Annonce

Lokalt er der stadig mange unge kvinder, som vælger at få et barn som hel ung.

I Lolland Kommune blev 26 procent af alle de børn, der blev født i 2019, født af mødre under 25 år.

Det er den højeste andel blandt alle landets kommuner, mens Læsø følger efter med 25 procent og Odsherred med 23 procent.

Generelt er det sådan på landsplan, at jo længere man kommer væk fra de store byer, jo yngre er kvinderne, når de føder deres første barn.

Når man skal forklare de store kommunale forskelle, mener senioranalytiker Karen Margrethe Dahl fra VIVE - Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd - også, at det afspejler forskelle i uddannelsesniveauer.

Annonce

Barn i stedet for uddannelse

- I kommunerne omkring de videregående uddannelsesinstitutioner er fødende kvinder ældre end de steder i landet, hvor der er få uddannelsesmuligheder. Det handler selvfølgelig også om, at de, der gerne vil have en uddannelse, flytter væk fra Lolland, Læsø og Odsherred og til de store byer.

- De unge, der bliver tilbage, er ofte mere ressourcesvage eller ønsker ikke en længerevarende uddannelse, og flere af dem får så et barn i en yngre alder, siger Karen Margrethe Dahl.

I Lolland Kommune blev der i 2019 født 75 børn, hvor moren var under 25 år. I Guldborgsund Kommune var andelen af de unge mødre under 25 år 20 procent i 2019, hvor der blev født i alt 93 børn af mødre under 25 år.


Mener unge er sårbare

Ulla Dupont, formand for FALS - Foreningen for ledere af sundhedsordninger for børn og unge i Danmark), beskriver størstedelen af nutidens yngste mødre som meget sårbare.

- Det er ofte kvinder i udsatte positioner, og som leder efter en rolle i deres liv. Mange har måske ikke udsigt til så meget, men kan tænke, at hvis man bliver mor, så er man da noget, ens liv er udfyldt med noget nærværende og livsbekræftende, og "man får en vigtig rolle", siger Ulla Dupont.

Annonce

Mens de alleryngste mødre næsten ikke findes mere, fylder kvinder over 40 år langt mere på fødegangene. Andelen af mødre over 40 år er på landsplan steget fra 0,8 procent i 1979 til fire procent i 2019, hvor kvinderne over 40 år stod for 2.472 af fødslerne i Danmark.

Ulla Dupont beskriver de ældste mødre som en rimelig homogen gruppe.

- Helt generelt er det dem, der har brugt deres bedste fertilitetsår på at få uddannelse, job, bolig og partneren på plads. Men tiden går jo, samtidig med at man får alle de ting krydset af på listen, og først til sidst er det så tid til, at man skal have børn. Det betyder, at den her gruppe af mødre overvejende er nogle, som har styr på deres job, liv og økonomi, siger Ulla Dupont.

Det betyder dog ikke, at det altid er fryd og gammen for de familier, når babyen så melder sin ankomst, siger Ulla Dupont til nyhedsbrevet.

- Vi oplever oftere i den gruppe en frustration over ikke at have fået det perfekte barn, som passer ind i det perfekte liv, de havde i forvejen. De er også usikre og har brug for meget råd og vejledning til, hvordan man skaber plads til det nye lille barn i familien, siger Ulla Dupont.

Annonce

Der er ikke i nyhedsbrevet, som er baseret på analysen, nævnt, at det er muligt for de helt unge mødre at starte uddannelse op efter at have fået børn i en tidlig alder.

Eller at det også er en mulighed at tage barsel fra en uddannelse.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tilbage i trædemøllen 01. august 2021 kl. 23.41

AF: JOHN WENNERWALD

10 år siden 26. juli 2021 kl. 08.40

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

Annonce

ANNONCE