Annonce
Lokal nyt

Ikke mange har søgt om ret til tidlig pension

Statsminister Mette Frederiksen sammen med Arne Juhl, som har lagt navn til pensionsordningen. Arne regner selv med at gå på tidlig pension, når han fylder 64 i 2024. Foto: Henning Bagger/ Scanpix

Kun omkring fem procent af de borgere i de lokale kommuner, som har muligheden for tidlig pension - Den såkaldte Arne-pension", har valgt det.

LOLLAND-FALSTER Fra starten af i år er de første borgere begyndt at få udbetalt tidlig pension - den såkaldte "Arne-pension". Knap 11.000 personer på landsplan har søgt om retten til at gå på tidlig pension i løbet af i år.

I de lokale kommuner viser beregninger fra Beskæftigelsesministeriet, at en relativ lille del af de borgere, som opfylder kriterierne for at få ret til tidlig pension, har søgt om muligheden.

I Guldborgsund Kommune var der per 1. december sidste år 3.048 borgere, som opfyldte betingelserne for at kunne søge om retten til tidlig pension. Ud af dem søgte 152. I Lolland Kommune havde 5.342 muligheden. Ud af dem har 106 søgt og fået retten til at kunne gå på tidlig pension.

Hvor mange af de borgere, som har fået retten til at gå på tidlig pension og rent faktisk også har brugt deres ret, har det ikke været muligt at få at vide.

En forespørgsel hos Beskæftigelsesministeriet munder ud i henvisning til kommunerne, som oplyser, at de ikke har en statistik, som viser, hvor mange der udnytter deres ret til tidlig pension efter ansøgning om retten til den. I stedet henvises til Udbetaling Danmark, som oplyser, at det skal der spørges om hos Beskæftigelsesministeriet.

Generelt er der flere mænd end kvinder, som har søgt om muligheden for at kunne gå på tidlig pension. På landsplan er 40 procent af ansøgerne kvinder, resten mænd.

Flest ansøgere er der blandt medlemmerne af 3F, dernæst HK og FOA .

For nogle kan det betale sig at hoppe fra efterløn til tidlig pension. Nok er efterlønnen højere og har lavere modregning for lønarbejde, men højere modregning for pension. Tidlig pension har lavere ydelse og højere modregning for lønarbejde, men lavere pensionsmodregning.

DI råbte vagt i gevær

Hos Dansk Industri blev der, da Beskæftigelsesministeriets statistik over, hvor mange der havde søgt om retten til tidlig pension, udkom, råbt vagt i gevær.

Hos Dansk Industri gik man ud fra, at de, som havde søgt om retten, også benyttede muligheden. Og konkluderede Dansk Industri, at der var en fare for endnu større mangel på arbejdskraft i de kommende år, end der allerede er estimeret.

Men efter Folketidende fik bekræftet hos Beskæftigelesministeriet, at "retten til" ikke er ensbetydende med, at alle de, som har søgt og fået retten til den tidligere pension, også udnytter den, har Dansk Industri modereret i udtalelserne.

Når en borger har søgt om retten til tidlig pension, kan man ligesom sit efterlønbevis indløse det, når man har behov for det.

Bryggeriarbejder Arne Juhl, som lagde navn til hele kampagnen omkring tidlig pension, har tidligere meldt ud, at han har valgt at bruge sin ret til tidlig pension i 2024. Han har valgt retten til efterlønnen fra, fordi efterlønnen modsat tidlig pension bliver modregnet opsparede pensioner.

Hvis man som 61-årig har været på arbejdsmarkedet i mindst 44 år, får man ret til at gå på tidlig pension tre år før folkepensionsalderen, mens 43 år på arbejdsmarkedet giver ret til at gå fra to år før, og 42 år på arbejdsmarkedet giver ret til at gå ét år før folkepensionsalderen. Man optjener anciennitet fra og med den dato, hvor man fyldte 16 år, til og med den dato, hvor man fylder 61 år.
Fra 1. august 2021 kunne man søge om ret til tidlig pension. Udbetalingerne sker tidligst 1. januar. Ydelsen er 13.500 kroner om måneden før skat.

  • Statsminister Mette Frederiksen sammen med Arne Juhl, som har lagt navn til pensionsordningen. Arne regner selv med at gå på tidlig pension, når han fylder 64 i 2024. Foto: Henning Bagger/ Scanpix
Annonce
Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op